Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 07 Юли 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Декември 2021
Дигиталното фермерство гарантира рентабилност и конкурентоспособност
Мирослав Пешовски: С ONDO успяхме да увеличим добивите, да намалим разходите и риска от човешка грешка

Дигиталното фермерство гарантира рентабилност и конкурентоспособност

print

e-mail facebook

 

В единствения оранжериен комплекс за производство на зеленчуци по биологичен и биодинамичен начин у нас, намиращ се в село Лик и управляван от иновативния биоземеделец Мирослав Пешовски и неговото семейство, е изградена цялостна система за контрол на микроклимат с капково напояване и подхранване на растенията. Всичко е напълно автоматизирано, а изборът пада върху ONDO заради стремежа да се използват услугите на българска компания, която поддържа системата и на български език и екипът й е на една ръка разстояние в случай, че трябва да се реагира при възникнал проблем.

„Те наистина ни предложиха цялостен иновативен подход да увеличим добивите, да намалим разходите и риска от човешка грешка. След като заработи инсталацията, се убедихме, че е имало смисъл. От цикъла, в който работят системите на ONDO, пестим около 20% вода, имаме с около 30-40% увеличение на добива“, споделя Мирослав Пешовски.

В оранжерията всичко е оптимизирано - няма риск от преполиване или засушаване, прегряване, изстудяване или замръзване. За всичко това сега се грижи системата ONDO 24 часа в денонощието.

Иновативният комплекс се състои от 13 тунелни оранжерии. Целта била във всяка една от тях да има устойчив климат, което се оказало изключително голямо предизвикателство по отношение на автоматизацията.

Всички процеси в оранжерията се управляват в 5 отделни климатични зони. Във всяка оранжерия е поставена измервателна кутия със сензори. На база на данните от тях контролер взема решенията какво точно да бъде направено, кога и коя система да се задейства, така че да се поддържа постоянен и устойчив микроклимат.

„Преди всичко системата дава свобода на фермерите. Параметрите се задават от човек, а системата изпълнява повторяемите операции, които са необходими за отглеждане на растенията и им дава това, от което те се нуждаят“, обясни управителят на ОНДО Солюшънс Ивайло Енев.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Декември 2021ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
„Лев Инс“ с улеснение при сключване на земеделски застраховки
Компанията успява да се справи във всякакви ситуации, дори и при най-тежките застрахователни събития

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив
Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със Сембодиа?

UPL с премиерно участие на БАТА АГРО 2022
От тази година - богата гама семена за пролетни и есенни култури

Наука и практика заедно за No-Till в България
Проект по подмярка 16.1 на ПРСР 2014-2020 г. цели разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg