Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП - Научи повече Брой: Януари 2022
Философията на Зелената сделка е всеки един земеделски производител да бъде подпомогнат в зеления преход
Евродепутатът Атидже Алиева-Вели

Философията на Зелената сделка е всеки един земеделски производител да бъде подпомогнат в зеления преход

print

e-mail facebook

Фермерите не бива да плащат непосилна цена за Зелената сделка. Новата ОСП позволява достатъчно голяма гъвкавост на ниво национални политики. За първи път е включена и социалната условност, обясни евродепутатът и член на комисията Агри Атидже Алиева – Вели, от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

В контекста на световната енергийна криза, Европа не се отказва от високите цели на Зелената сделка. Даже напротив. В Брюксел отчитат различното стартово ниво на отделните държави членки.

„Философията на Зелената сделка е всеки един земеделски производител да бъде подпомогнат в зеления преход. И то така, че никой да не плаща твърде висока цена за този преход. На европейските страни е предоставена гъвкавост на ниво национални политики, защото е видно, че държавите членки имат различно стартово ниво и меренето с един аршин по отношение на зеления преход няма как да работи“.

Трудовите права и доходите на работещите в земеделието за първи път са на фокус в новата ОСП. “За първи път в Общата селскостопанска политика е включена социалната условност. Заради ковид пандемията и заради зеления преход, социалната условност е застъпена в новата ОСП – работещите в земеделието трябва да имат достойни условия на труд и достойни доходи“, обясни още евродепутатът. От националните политики обаче зависи европейските средства да стигат до бизнеса и до гражданите, категорична е Атидже Вели. Това означава голяма отговорност пред всяко правителство.

ЕК дава 186 млн. евро за популяризиране на храни от ЕС

Войчеховски: Целта на програмата е да се повиши осведомеността за биологичното земеделие и по-устойчивите селскостопански практики

И през новата година Европейската комисия ще подпомага популяризирането на продукти на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост от ЕС, обяви агрокомисар Януш Войчеховски. За целта са заделени общо 185,9 милиона евро.

Подобно на 2021-а работната програма за популяризиране за следващата година е насочена към продукти и селскостопански практики, чрез които се оказва подкрепа за целите на Европейския зелен пакт. По думите на Войчеховски целта на програмата е да се повиши осведомеността за биологичното земеделие и по-устойчивите селскостопански практики и да се популяризират пресните плодове и зеленчуци, които са от основно значение за здравословното и балансирано хранене. Търсенето на тези продукти трябва да нараства, ако искаме повече производители да се присъединят към екологичния преход.

Програмата ще съфинансира кампании, отговарящи на амбициите на Зелената сделка и стратегията "От фермата до вилицата", европейския план за борба с рака, плана за действие в областта на биологичните храни и биологичното земеделие и съобщението относно Европейската гражданска инициатива "Край на клетъчното отглеждане". Чрез кампаниите следва да се предоставя информация на потребителите от ЕС и по света за биологичното земеделие, за устойчивото селско стопанство в ЕС и за приноса на хранително-вкусовия отрасъл в действията в областта на климата и околната среда. В рамките на ЕС кампаниите също така ще насърчават здравословното хранене и балансирания хранителен режим чрез увеличаване на консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Друг акцент в кампаниите ще бъде подчертаването на високите стандарти за безопасност и качество на продуктите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост от Съюза, както и на тяхното разнообразие и традиционните им черти. Това включва популяризирането на схемите за качество, като например географските означения.

На последно място, при кампаниите извън ЕС приоритет се отдава на пазари с висок потенциал за растеж, като Канада, Мексико, Южна Корея и Япония. Очаква се избраните кампании да доведат до повишение на конкурентоспособността и потреблението на хранителни продукти от ЕС, да се подобри тяхната видимост и да се увеличи пазарният им дял в тези целеви държави.

ЕК променя двата регламента относно прилагането на схемата за плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения

Посещения на ферми и изграждане и поддържане на училищни градини са част от предвидените съпътстващи дейности

Европейската комисия подготви изменение на регламентите относно прилагането на схемата за плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения. Очаква се приемането и на двата регламента в средата на декември т.г., а публикуването им в Официален вестник и влизането им в сила през февруари 2022 г. – след края на предвидената двумесечна процедура за съгласуване с Европейския парламент и Съвета, или през април, ако периодът бъде удължен поради възражения от страна на съзаконодателите.

Промените в Регламент 2017/39 се отнасят до разпоредби относно опциите за опростени разходи и изясняване на разпоредбите относно проверките на място на базата на опита, придобит от одитите на ЕК.

Делегиран регламент 2017/40 се изменя по отношение на съпътстващите образователни мерки по училищната схема и подбора и одобрението на кандидатите за помощ. В новия текст е включен неизчерпателен списък с дейности, които могат да се извършват като част от съпътстващите мерки, като например: посещения на ферми, мрежа от овощни градини, организации на производители, звена за преработка на млечни продукти, фермерски пазари, складово сортиране и опаковане на плодове и зеленчуци, земеделски музеи и други подобни дейности; изграждане и поддържане на училищни градини и овощни градини; класове по приготвяне на храна, готвене и дегустация, работилници, лаборатории и други подобни дейности; уроци, семинари, конференции, семинари и други подобни дейности; учебни материали, състезания, игри, образователни викторини, тематични дни или седмици и други подобни дейности.

За да бъде ефективна училищната схема, държавите членки следва да гарантират, че съпътстващите мерки достигат до всички деца, участващи в схемата. В интерес на правната сигурност е включен и текст, че при избора на кандидати за помощ държавите членки гарантират спазването на приложимото законодателство, включително правилата за обществените поръчки.

По отношение на съпътстващи мерки са предвидени към възможните теми и такива, свързани с последиците за общественото здраве и националните здравни съвети и хранителни препоръки за съответната възрастова група. За да се осигури на държавите членки достатъчно време за адаптиране на процедурите е предвидено изменените условия за одобрение на кандидатите за помощ да се прилагат от учебната 2022/2023 година.

ОСП допринася за балансираното развитие на селските райони

Ако я нямаше Общата селскостопанска политика, бедността и изоставените земи в Европейския съюз щяха да са много по-ясно изразени, се казва в новия доклад за въздействието на ОСП върху териториалното развитие в селските региони, публикуван в Брюксел. Авторите на документа признават, че административните тежести ограничават ефективността на ОСП.

Като цяло Общата селскостопанска политика има голям принос за намаляването на социалния и икономическия дисбаланс между градовете и селата. Оценката за влиянието на ОСП върху тези процеси е базирано на външни изследвания, отговорите, получени при общественото обсъждане, както и върху допълнителен анализ, направен от Комисията. Заключенията от тази оценка са важни за дългосрочната визия за развитието на селските региони, която има за цел да засили потенциала на тези региони и да им помогне да се справят с демографските промени, риска от бедност и ограничения достъп до услуги.

Според авторите мерките по ОСП са ефективни и осигуряват близо 50 процента от доходите на фермерите в най-отдалечените и слабо развити области, като им предоставят възможност за модернизация и повишаване на производителността. Помощта от ОСП има положителен ефект и върху по-широката икономика в селските региони, най-вече чрез програмата ЛИДЕР, както и подкрепяйки поддържането на основни услуги. Финансирането по ОСП генерира и добавена стойност, създава работни места и допринася за по-лесна смяна на поколенията.

Дали селските региони са привлекателни, особено за млади фермери, зависи и от транспортните връзки и комуникационните инфраструктура и услуги. В тази насока има още какво да се желае, специално по линията на европейските фондове за кохезия, както и по линията на националната и регионалната политика.

Въглеродното земеделие е шанс за стопаните, смятат от Копа и Коджека

До края на 2022 г. ще има законодателно предложение за сертифициране на методите за поглъщане на въглеродния диоксид

Европейската комисия прие съобщението относно устойчивите въглеродни цикли, както беше обявено в стратегията "От фермата до вилицата". В своя позиция фермерските организации Копа и Коджека приветстват включването на въглеродното земеделие в политическия дневен ред и възможностите за капитализация на потенциала на селското стопанство да се бори срещу климатичните промени, за да постигне една по-зелена Европа.

В съобщението на Брюксел се предлага нов бизнес модел, който поощрява практики за управление на земята, които допринасят за поглъщане на въглероден диоксид, използвайки жива биомаса, почвата или мъртва органична материя. Копа-Коджека високо оценяват, че Комисията признава, че тези практики зависят до голяма степен от мястото на тяхното прилагане, и че няма как да има единен подход за всички държави.

В своето съобщение Брюксел посочва предизвикателствата, пред които фермерите ще бъдат изправени, ако прилагат въглеродно земеделие, в т.ч. финансови тежести, не добре развити консултантски услуги, административни пречки и разходи по мониторинга. Комисията дава и примери за подобрено управление на земята, които влияят положително върху улавянето на въглеродния диоксид. Въпреки това фермерските организации критикуват, че в предложението не е включено използването на органични торове, които носят ползи за улавянето и съхранението на вредните емисии, биологичното разнообразие, почвите и водите.

Според Копа и Коджека въглеродното земеделие е само част от решението в борбата срещу климатичните промени и не бива да заменя други мерки за намаляване на емисиите. Земеделският и горският сектор се нуждаят от яснота, както и от признанието за техния принос към опазването на климата, се казва още в изявлението на двете организации.

 

Димитър Станчев – с европейска награда за иновативен проект

Биопчеларят представи България на европейския конгрес на младите фермери

В края на 2021 г. приключи седмото издание на Европейския конгрес на младите фермери, организиран от Европейската народна партия. Форумът с мотото "Младите фермери като ролеви модел за устойчивост" беше проведен изцяло онлайн, а в него участваха повече от 2 хиляди души.

На конгреса 14 млади фермери представиха своите иновативни проекти за устойчивост в селското стопанство. Участниците бяха от Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Испания, Румъния и Словения. Журито беше съставено от народни представители от ЕНП, сред които и българския депутат Асим Адемов.

По време на пандемията европейските фермери са гръбнакът на обществото и не позволиха здравната криза да се превърне и в криза на продоволствието. Една от положителните тенденции през последните две години е, че все повече млади хора отиват на село и се захващат със селско стопанство, и то в по-слабо развити и отдалечени региони. "Тези млади хора са новото поколение предприемачи, които притежават вярата, силата и енергията, с които да преобразят селските региони в атрактивни и живи места за живеене, инвестиции и туризъм", изтъкнаха организаторите.

Сред отличените проекти са социална мрежа за фермери, създадена от австрийци, малка мандра в северозападна Испания и българския пчелар Димитър Станчев от региона на Странджа, притежаващ повече от 2200 кошера.

Димитър е роден в созополското село Индже войвода, но е завършил техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора. Успешно е защитил два европроекта по Програмата за развитие на селските райони.

Виж статията в ПДФ формат тук...

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg