Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Януари 2022
Илия Проданов, зърнопроизводител: Каквото европейските фермери могат да изпълнят, българските ще го изпълнят 10 пъти по-добре
Ако ние се стремим да бъдем безкрайно зелени, няма как да произвеждаме това, което произвеждаме в момента

Илия Проданов, зърнопроизводител: Каквото европейските фермери могат да изпълнят, българските ще го изпълнят 10 пъти по-добре

print

e-mail facebook

 

Каква беше 2021 г. за семейното Ви стопанство?

Годината, като цяло, не беше лоша. Но преминахме през доста перипетии - прекалено топла зима, доста студена пролет при нас. Реколтата беше нормална. Цените - виждате как се движат. Никой не знае кога да продаде, кога е точният момент. Точно, когато видяхме, че горе-долу добивите са нормални и цените що-годе са добри, дойде ценовото рали на торовете и всеки един колега се чуди как да реагира. От къде да купи торове, на каква цена. Мисля, че това е голям бич в нашия сектор.

Иначе новата стопанска година започна трудно. Много тежка сеитба. Изключително влажна почва, може би това беше най-влажният октомври за последните 20 и няколко години.

Доста голяма част от колегите закъсняха със сеитбите, което не е добро начало за новата стопанска година. Определено посевите са много назад. Така че, не започваме обнадеждаващо новата стопанска година.

Доволни ли сте от цената на зърнените култури?

Изкупните цени на зърното не са се вдигнали толкова, колкото са се вдигнали торове и препарати. Голяма част от колегите продадоха зърното още лятото. Тогава цените бяха несравнимо по-ниски от цените на торовете, които ще влагаме през новата година. Това също не е чак толкова голям проблем, ако следващата реколта я продаваме на цени, съпоставими със суровините, които влагаме в момента.

Много тежък сценарий ще бъде, ако купуваме в момента амониев нитрат на 1,20 лв. и ако продаваме пшеница на нормални цени от 0.30 лв. през лятото. Дано да не се сбъдне. Дано да успеем да постигнем баланс между торове, препарати, разходи и приходи.

В какво инвестирате?

Две са направленията, в които инвестираме. Едното е закупуване на машини, другото е закупуването на земя - доколкото имаме възможност да се включим в пазара на земя, защото има много агресивни купувачи, които вдигнаха цената доста.

Каква е цената на земята във Вашия район?

При нас цената на земята се движи между 900 и 1500 лева в зависимост от землището, което за нашия район е сериозна сума. Земя за продаване почти няма вече. Не се предлага толкова много както беше преди 7-8 години. В момента предлагането е много по-оскъдно, а търсенето е доста по-голямо. Има много хора, които са извън земеделския сектор и влагат пари в земя. Това нас ни ощетява, защото вдига цената и второ - на места има големи собственици на земя, които дават по-големи ренти. Рентите в нашата община Камено се движат между 40 и 65 лева, което също не е никак малко. Цените на рентите за последните 7-8 години са се вдигнали двойно.

Парите, които успеем да изкараме, искаме да ги вложим в земя, защото нашата цел е развитие на стопанствата. Когато имаме собствена земя, това ни гарантира спокойствие, че нашите стопанства ще се запазят. Така че, ние ще купуваме земя, каквато и да е цената. По-ограничено, но ще купуваме.

Зърнопроизводителите традиционно инвестират и в машини…

Сега се оказва, че няма откъде да си купиш машини и второ - цените им се вдигат всеки ден. Ако решиш да поръчаш машина, чакаш да я доставят от 12 до 18 месеца.

Каква трябва да е новата ОСП, според Вас?

На първо място - балансирана. Със сигурност стопанствата ни трябва да останат конкурентноспособни, а не за сметка на Зелената сделка да съсипем зърнопроизводството, защото много тежките изисквания ще ни вкарат в един цикъл на работа, в който няма да излизаме на печалба. Ако ние се стремим да бъдем безкрайно зелени, няма как да произвеждаме това, което произвеждаме в момента. Консуматорите на хляб трябва да имат възможността да си го купуват. Това е най-важното, което трябва да се гледа в новата ОСП. Да направим така, че производството да се запази в тези граници и светът да има какво да яде, защото прекалено скъпата пшеница не е изгодна за никой.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg