Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Януари 2022
Михаил Михайлов, председател на Националния съюз на говедовъдите в България: Който произвежда – той да получава пари
Остават проблемите с виртуалните животни, изкуственото мляко, липсата на работна ръка, и още и още…

Михаил Михайлов, председател на Националния съюз на говедовъдите в България: Който произвежда – той да получава пари

print

e-mail facebook

 

Каква беше 2021 г. за говедовъдите в България?

Ще започна с положителното. Излязоха резултатите за средната млечност на кравите за миналата година. Имаме много добри постижения в елитните ферми, като тази в Асеновец и няколко ферми в Пловдив и Сливен, където средната млечност е над 11 тона. Имаме си и крава рекордьорка, която е постигнала 16.5 тона. Сякаш хубавите новини свършват до тук.

Следват проблемните неща. Специално за говедовъдството влязохме в кризата още през декември месец миналата година. Нашата организация изпрати три писма до Министерството на земеделието. Изслушваха ни. Съчувстваха ни и в крайна сметка казваха - нашите основни задачи са други. Така че, мога да кажа твърдо, че за една година единствено се изплатиха навреме обещаните субсидии, помощи и т.н., които бяха предвидени в бюджета. Друго съществено в говедовъдството не е направено.

Другият проблем са така наречените виртуални животни, което значи, че пари изтичат някъде другаде. Просто се чудя защо фермерите, които са ощетени, си мълчат по този въпрос.

Големи проблеми се задават занапред. Става дума за изкуственото мляко. Изкуствените млечни продукти смело навлизат на пазара. Следват хилядите изисквания на защитниците на животни. Още не са достигнали до България, но ще дойдат. В Европа ще забранят вързаното отглеждане на животни след 2030-та година. Обезроговяването също ще бъде забранено. Отскоро в Германия транспортирането на животни вече не става на 14 дена, а на 28 дена, което значи, че фермерите ще понесат отново загуби от мъжките животни, които ще ги отглеждат в млечния сектор.

Следва климатът. Трябва да се знае, че при 22 градуса температура може да се очаква стрес при животните. Ние нямаме никаква готовност. В другите държави боядисаха покривите бели. Сложиха охладителни инсталации. Сложиха вентилации. Готови са и посрещат това нещо. Ние дори нямаме проект какво трябва да се прави да се борим с този проблем.

Друг много важен въпрос е с работната ръка. Имам индикации от Белгия и Дания. Проблемите там са същите. Хората не искат да работят такава работа. Тук също не е направено нищо. Аз лично няколко години казвам, че три неща трябва да направим. Това е внедряване на роботи за доене, роботи за хранене и роботи за почистване на помещенията. Колкото и да са скъпи, нямаме ли ги, просто сме загинали. Сега, като се увеличи работната заплата, много фермери от средните ферми и от малките си освободиха работниците, за да освободят една заплата и влязоха да работят вместо тях. Издържаха един-два месеца и на третия продадоха животните, защото действително този труд е изключително труден.

Следва един от много важните въпроси - това е генетиката. Смело мога да кажа, че се прави само една контрола на продуктивните качества и благодарение на ИАСРЖ с директор Георги Йорданов успяха да направят нещо в овцевъдството, като бяха създадени няколко депа за производство на качествени кочове и проверка на достоверността на произхода. Всичко друго сякаш стои на едно място. Резултатът е 4000 литра средно от крава. Искам да кажа, че в нашите ферми, които членуват в Националния съюз на говедовъдите, средната млечност е 8 тона, но при тях голяма част от животните са внесени от чужбина. Или с други думи – България е много далече от съвременната селекция. Ние нямаме генотипизиране, не водим селекция на майките по генотип. Много малко осеменяваме със сексирана семенна течност.

И последното, което искам да спомена, това е икономиката на фермите. Млекопреработвателите едва наскоро започнаха да вдигат цените на млякото, но вече е късно. Това нещо трябваше да стане преди една година - цената да е 0.80-0.90 лв., за да могат фермерите да дишат.

Какви са решенията?

От години искаме да се сформира един екип, който всеки месец или на три месеца да казва каква е себестойността на млякото. Да имаме защита чрез инструменти от национален характер. Да се предотвратят тези аномалии.

Вторият много важен въпрос е статистиката. Без статистика не могат да се правят анализи. Не може да имаме ръст на кравите миналата година с 10%, като имаме само 10% ремонт. Трябва час по-скоро да се направи този анализ. Да се свика една кръгла маса. Да се набележат мерките и задача номер едно е да се произвежда. Който произвежда - да получава пари. Който не произвежда, да не получава нищо и тогава няма да има виртуални животни.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg