Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 05 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Януари 2022
Нашият сектор е най-много ощетен и най-малко подпомогнат, твърди Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите
„Напоителни системи“ трябва да бъде премахнато като структура

Нашият сектор е най-много ощетен и най-малко подпомогнат, твърди Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите

print

e-mail facebook

 

С какво ще запомните 2021 г.?

2021 година ще я запомним с надеждите за промяна на политиката в нашия сектор. За съжаление, такава промяна не видяхме. Много се надяваме през 2022 г. такава промяна да дойде, защото нашият сектор се води като приоритетен, като важен сектор, но на практика той е един от секторите, който е най-много ощетен и най-малко подпомогнат.

Имате ли яснота как ще изглежда подпомагането на чувствителните сектори през новата ОСП?

Не бих казала, че имаме конкретна яснота какво е заложено за новата ОСП. Това, което ние искахме и още през 2017-2018 година предложихме за промяна в директните плащания, не беше направено. Всички говорят колко са полезни плодовете и зеленчуците. За съжаление обаче, обвързаната подкрепа е 64% за сектор животновъдство и 36% за плодове и зеленчуци и ако това се повтори през новия програмен период, ще бъде много жалко. Колегите животновъди имат допълнителни плащания като преходна национална помощ, за хуманно отношение към животните. Нашият сектор е най-малко подкрепен и това е причината да намалява броят на стопанствата и количествата произведени плодове и зеленчуци.

Какви са Вашите препоръки, за да се преодолее тази несправедливост?

Ние имаме много предложения. На последното отчетно-изборно събрание на Националния съюз на градинарите в България обсъдихме доста неща.

Считаме, че при всички случаи трябва да има промяна на Закона на водите и за напояването. Изказа се становище от нашите членове, че „Напоителни системи“ е една структура, която трябва да бъде премахната. Всяка политическа партия, която идваше на власт, яхваше тази структура, източваше я за сметка на земеделските производители. Водата всяка година става все по-скъпа и все по-труднодостъпна. Предприятието продължава да бъде на загуба. Според нас няма нужда от тази структура. Необходимо е да се направят сдружения на водоползвателите, т.е. на производителите и да стане така както е в съседни държави - водата за напояване да е безплатна. При толкова много язовири и реки нашите производители да получават вода с 1000 процента надценка, просто е недопустимо.

В тази връзка отдавна говорим и за промяна на нормативната база за узаконяване на собствените водоизточници.

Другото предложение е задължително намаление на ДДС. Минимум на 9%, тъй като опитът на всички държави членки показва, че намалението на ДДС води до по-голяма събираемост и излизане на светло на голяма част от колегите.

Другото предложение е всички производители на плодове и зеленчуци и търговци да се регистрират по ДДС, защото е недопустимо на едно голямо тържище с около 200 клетки за продажба на плодове и зеленчуци - само 5 или 10 души да са регистрирани по ДДС. Ясно е, че нещата не са точни.

За тези, които са най-малки - с по 5 или 10 дка, да има патентен данък, който да плащат годишно и да продават само това, което са произвели – аналогично на размера на тяхната земя.

И това, което ние сме предложили - подпомагането да бъде въз основа на процент от себестойността на продукцията по технологична карта, но да бъде на база реално реализирана продукция и то на реални пазарни цени.

Някои от колегите настояват да има диференцирано подпомагане за тези, които предават продукцията за преработка, защото там те продават на по-ниски цени.

Идва нов програмен период, какви са поуките от настоящия?

Поуките са, че управляващите би следвало да се вслушват повече в препоръките на бранша. На хората, които работят и които са в практиката. Да се намали това голямо влияние на консултантите, които са изключително активни и в новия програмен период за новата политика и за стратегическия план. В същото време обаче те в преобладаващата част от случаите защитават интересите на големи бенефициенти, които им осигуряват съответно по-добрите доходи при тяхната консултантска дейност.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg