Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Януари 2022
Биологичните ПРЗ не са разход, а инвестиция, казва агрономът Здравка Смиленова
Трябва да имаме знания, технология, последователност в действията

Биологичните ПРЗ не са разход, а инвестиция, казва агрономът Здравка Смиленова

print

e-mail facebook

 

Г-жо Смиленова, бъдещето е на щадящите методи за растителна защита, които включват и биологични средства. Как ще се справим с по-завишените зелени изисквания на Европа?

Толкова здраво сме свързани с химията, че ни е трудно да сменим едните средства с другите. В България изключително е опорочено така нареченото биологично производство, говори се, че биологичните средства за защита на растенията не работят, че добивите са ниски. Нищо подобно. Добивът не е по-нисък. Добивът е същият, дори е по-висок. Ние вкарваме природата в действие. По-силно от природата няма. Всички биологични средства са част от природата. Те могат да бъдат извлеци от растения, могат да са вируси, бактерии, които са безкомпромисни към болести и неприятели и помагат за възстановяване на почвата, а в същото време щадят и възстановяват цялата хранителна верига.

С какво тези продукти превъзхождат химическите?

Бъдещето е на биологичната защита, а тези продукти са много по-работещи. При тях не се получава резистентност, нямаме остатъчни количества. Те не са разход, а инвестиция в стопанствата, инвестиция в здраве. Има изключително много средства, създадени от новите учени, с цел здраве на хората, здраве на почвата.

Земеделците трябва да бъдат подкрепени със знания, за да имат високи добиви от собственото си производство. След което тези, които ползват такива средства, да бъдат добре подпомогнати, защото те помагат на природата и се чувстват горди и щастливи, че имат високи добиви. Тук трябва една последователност в знанията и средствата, които се използват. Няма нищо страшно, напротив - природата ни помага.

Какви средства за биологична растителна защита препоръчвате?

Едно от средствата са фитовируси, които нападат единствено и само определен вид неприятел. Те са безкомпромисни. Също така и фитобактериите. Когато използваме един химически продукт, винаги имаме срок на последействие, след което активното вещество се разгражда. Тук е обратно. Когато приложим един от тези биологични продукти, всеки един заразен неприятел заразява нови индивиди. По този начин ние инвестираме средствата си.

Другата категория са ботаническите продукти, които са извлеци от различни видове растения. Те щадят полезните насекоми, имат дълго последействие и действат на яйцата и ларвите на неприятелите. Отново няма резистентност.

Друга категория са гъбите. Отново природата ги е създала. Всъщност попадайки върху насекомите, за 48 часа се развиват и унищожават самите насекоми.

А как да обогатим почвеното плодородие?

Можем да я обогатим с микроорганизми, с гъби, микориза, бактерии. Почвата има нужда от много, много микроорганизми, но ние трябва да създадем условия, за да ги запазим и да им дадем възможност да се намножават.

Трябва да имаме знания, технология, последователност в действията. Всичко това се случва тук и сега, не след пет години. Правейки правилните неща, ние стигаме до намаляване на разходите и по този начин имаме произведена продукция с по-високо качество, с по-ниска себестойност.

Може да използваме азотфиксиращи бактерии, бактерии, които минерализират фосфора и калия. Те разграждат в почвата натрупаните фосфор и калий и по този начин имаме нахранени растения. Имаме и по-малко разходи и вкарваме природата отново в действие.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg