Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 01 Декември 2022

Ноември 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Политики Брой: Февруари 2022
Стар или нов регламент – правилата трябва да се спазват и да има контрол
Цветан Цеков: Промените в биозаконодателството са козметични

Стар или нов регламент – правилата трябва да се спазват и да има контрол

print

e-mail facebook

„Новото биозаконодателство по-скоро е актуализация на предишното, с леки козметични промени. По-скоро е като отговор на новото време, тъй като не е имало промени доста време. В общи линии синхронизират санкциите в европейските държави - това, което се санкционира в Германия или във Франция, да бъде аналогично и в България, а не да има различни подходи“, коментира дългогодишният биопроизводител Цветан Цеков.

По думите му другата новост е, че разширяват обхвата и методиката на сертифициране на някои категории животни. Също така, облекчават регламента по отношение на малки земеделски производители. Разрешават групово сертифициране. По отношение на етикетирането има козметични добавки, но в общи линии няма нещо, което да е съществено, смята Цеков.

„В крайна сметка дали е старият регламент, дали е новият регламент, ако не се осъществява реален физически и превантивен контрол и не се спазват правилата, това няма да промени ситуацията. Така че, институциите трябва да си вършат работата и да има повсеместен контрол на целия процес по производство на биологична продукция. Един биопроизводител трябва да спазва всички изисквания. Не бих казал, че има някакво съществено облекчение в новия регламент. Спазвам си изискванията, свързани с биопроизводството и ангажиментите ми са едни и същи.“

Био-то: Можем ли повече?

Според Цеков целта да достигнем до 25% процента биоплощи до 2030 г. не трябва да се превръща в състезание. „Не можем да накараме насила българските производители, които изпитват и в момента огромни затруднения, да увеличават площите си. Въпреки че този ангажимент е изключително позитивен и показва накъде трябва да върви земеделието - към позеленяване, към опазване на околната среда, към производство на чиста храна, което всъщност е задача номер едно според мен в земеделието.“

Повишеното потребление на биопродукти може да стимулира увеличаване на площите, но първо трябва да се възпита потребителска култура, съветва биопроизводителят. Тя се формира в семейната среда, след това в училище. Именно на децата трябва да бъде обяснено ясно и точно каква е разликата между конвенционалното и биологичното земеделие, за да могат да имат осъзнат избор на храна.

Според Цеков трябва да има една постоянна информационна кампания. Също така - биопродуктите да присъстват сериозно в схемата „Училищен плод“. В скандинавските държави, в Германия хранят децата в училищата само с биологични плодове и зеленчуци. Докато в България при 50 доставки на плодове и зеленчуци, биопродуктите са включени в 4 до 6 доставки, което е под 10%. Според Цеков българските производители на плодове и зеленчуци имат ресурса да задоволяват поне 50% от тези доставки. Биохраната трябва да бъде включена приоритетно и в общественото хранене.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Февруари 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
От компютрите - до живота на село
Тони Кичуков: Започнахме да гледаме животните като домашни любимци, но не се прави така. Това е бизнес!

Биопроизводителят Калоян Съев – пример за мераклийска работа
Калоян е механизирал част от своето стопанство, има планове за закупуване на още техника

Преработвателният бранш поддържа стабилност въпреки кризите
Високи цени, свиване на производството, по-малко инвестиции, но въвеждане на нови продукти

Инвестиции, сдружаване, роботизиране на работните процеси в сектора на плодовете и зеленчуците
Заради високата цена на енергията, преработватели сами си произвеждат ток чрез фотоволтаици

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg