Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Февруари 2022
Производители на малини и ягодоплодни апелират за по-евтина вода
Секторът да получи подкрепа за използване на биологично активни вещества, вместо за скъпи торове и ПРЗ

Производители на малини и ягодоплодни апелират за по-евтина вода

print

e-mail facebook

Да се намали цената на поливната вода

„При търговска надценка на поливната вода с повече от 1000 процента, как така Поливни системи декларира, че е на загуба. Това е просто кощунство“, коментира Божидар Петков, председател на БАМ-Я. Нашият апел е да бъде редуцирана цената на водата по една нова методика за нейното ценоообразуване, посочи Петков, който подчерта огромното значение за навременното стартиране на поливния сезон за малините и ягодоплодните.

В очакване на държавна помощ

Добър вариант, според него, за малките и средните стопанства е държавната помощ за първично производство на растениевъдна продукция. Тази подкрепа кореспондира с обявените приоритети на управляващите да насърчават малките и средните стопани. „Чрез нея се поемат разходи за закупуване на техники, свързани със защита от климатичните промени както оръдията против градушки, мрежи и други системи, а също така - машини, оборудване за сортиране, пакетиране, опаковане, съхранение и транспорт на продукцията. По тази причина смятаме, че схемата е изключително добра и очакваме да стартира през тази година с бюджет не по-малко от 20 милиона, което ще бъде в изключителна полза.“

По-малко химия

Как се справят производителите на малини и ягодоплодни с повишените цени на торовете и как възнамеряват да намаляват техните количества във връзка със стратегията „От фермата до трапезата“? „В направлението за скъпите торове и препарати за растителна защита ние бихме искали да предложим един хибриден подход. Да не се борим и да искаме средства за закупуване на тези скъпи торове и препарати за растителна защита, а да поискаме подпомагането на нашия сектор с биологично активни вещества, органични торове и органични вещества, които да работят за нас - да фиксират азота. Скъпите азотни торове, които замърсяват почвата, да бъдат заменени с азотфиксиращи бактерии и органични торове, които ще обогатят хумуса и почвеното плодородие и ще изпълнят условията на Зелената сделка. Смятам, че както българското Министерство на земеделието, така и Европейската комисия би била склонна да разреши такова подпомагане, отколкото да искаме компенсации за закупуване на същите торове, които Европа иска да бъдат редуцирани с 50%. Ако започнем ефективно и интензивно да облагородяваме нашите почви с биологично активни вещества, ефектът ще бъде многогодишен, дълготраен и в бъдеще няма да бъдем зависими от цените на торовете. Съживяването на натуралния почвен ресурс е основната цел, защото почвата има изключително голям потенциал, а торенето с минерални торове води до минерализации, вкисляване или намаляване на почвеното плодородие. Преходът към редуциране употребата на минералните торове до 50% ще даде една изключителна възможност за получаване на по-чиста продукция.

Изобилие и качество

Божидар Петков изтъкна, че тенденцията е към производство на плодове с намалено съдържание на минерални торове и препарати и посочи, че ягодоплодните са сред културите, които най-добре и най-бързо реагират на органичното торене.

Според него през последните години количеството и качеството на българските ягоди и малини на пазара у нас се увеличава и българските потребители многократно са заявявали, че за пръв път от толкова години виждат такова изобилие от български ягоди и малини, които са с невероятни вкусови качества в сравнение с всички, които са внос.

Секторът е с най-голям социален отпечатък

Секторът на малините и ягодоплодните осигурява много голяма заетост - над 40 хиляди души работят в един дълъг период - от април до октомври.

В България и страните в ЕС действа мярка за хуманно отношение към животните и в същото време никой не е обръщал поглед към сезонните работници на полето, които често са изложени на лоши климатични въздействия. От Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните апелират да се предвидят средства по инвестиционните подмерки от ПРСР за създаване на добри условия на труд и почивка. Ако бъдат закупени мобилни фургони, каравани или тип контейнерни съоръжения, които да се монтират и разположат в непосредствена близост до плантациите, подобно на кампусите в Англия, Португалия, Испания и т.н., производителността на труд значително би се подобрила, а и работата би била по-привлекателна. И в момента в България се използват подвижни съоръжения, които се правят от бали слама и найлони, които са в разрез с всички представи за хигиена на труд и производство, коментира Божидар Петков.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Февруари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg