Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Март 2022
Авторски, цветни, дизайнерски, био, веган…
С вкус на какао, кокос, люти чушки, джинджифил, куркума, брашно от Рожков. За шоколади става въпрос!

Авторски, цветни, дизайнерски, био, веган…

print

e-mail facebook

 

Как Ви дойде идеята да правите шоколад?

Казвам се Красимир Бенямин. Идеята е моя и на брат ми Мартин и дойде преди 8-9 години. Ние обожаваме шоколад и ядем шоколад в промишлени количества, което не се е променило /смее се/, но от друга страна се стараем да живеем здравословен начин на живот. Знаехме, че този шоколад не е толкова полезен. Има много бяла захар. Течните шоколади са пълни с палмови мазнини, добавки и какво ли не и си казахме, че искаме да създадем шоколад, който добросъвестно да си го хапваме и добросъвестно да го даваме на децата си. Така започнахме да работим в тази насока. Да създадем полезна алтернатива на масовите шоколади, т.е. шоколад, който да е полезен за индивида, за социума и за околната среда.

Това ли Ви насочи към идеята шоколадите да бъдат био и веган?

Точно така. Нашите шоколади са био. Това означава, че всички суровини са биосертифицирани според европейските стандарти, които са едни от най-строгите в света. И са веган, тоест постни.

А преди това никога ли не сте се занимавали с такова нещо?

Не. Аз работих за една международна компания в IT сферата.

Всички суровини ли внасяте от чужбина?

Почти всички. За съжаление, много малко можем да си набавим от България - като розова вода и розово масло, например. По едно време имахме шоколад с чубрица. Но вече няма биосертифицирана българска чубрица. Купуваме бадеми, лешници. Каквото можем купуваме от България, но по-голяма част от суровините внасяме от чужбина.

Произвеждате доста нестандартни шоколади. Представете някои от тях.

Гамата е доста широка. Имаме тъмни шоколади, които правим с какаови зърна от Никарагуа. За другите ни шоколади работим най-често с какаова маса от Перу. Също така, внасяме какаова маса от Конго за по-млечните ни шоколади. Като заместител на млякото използваме кокос, буквално цели кокосови орехи, кокосов крем или кокосово мляко. Използваме най-различни супер храни, които са богати на витамини и антиоксиданти. Работим със сушена черница. Доста от шоколадите са подсладени с кокосова захар, която реално е изсушен кокосов нектар. Работим с чия. С пуканки от киноа. Всичките ни рецепти са авторски. Когато развивахме нашите рецепти, аз и моят брат пробвахме над 800 шоколада от цял свят, но не за да ги копираме, а да видим какво вече има и да създадем нещо ново.

Ще ни разкажете ли повече за този шоколад, който беше избран за номер 1 в света?

Това е шоколад, който е със 75% какао. В него има счукани какаови зърна, които са сурови и са много богати на вторични аромати. Този шоколад зрее в рамките на 4 до 6 седмици. Т.е. какаовата маса дърпа ароматите от суровите какаови зърна. По този начин става едно уникално съчетание на вкусове.

Имате шоколад с най-лютите чушки в света. Защо?

Да, това е култов шоколад. С брат ми сме любители на лютото и използвахме трите най-люти чушки в света, произведени в българско стопанство. В този шоколад има около 3% от тези люти чушки. Смея да твърдя, че това е най-лютият шоколад на пазара в Европа. Идеята беше да създадем едно уникално преживяване. Искахме, освен да е много лют, да бъде и много ароматен.

Използвате във Вашите шоколади и брашно от Рожков. Защо?

Рожков е много интересна суровина, която едно време била използвана като заместител на какаото. Рожков е една шушулка, която се суши и се мели на прах. И са слагали в какаото на прах Рожков, за да може да падне малко цената. След известно време тази практика била преустановена, но през последните десетилетия Рожков отново е преоткрит в здравословните, диетичните и биохраните.

Например, в държави като Испания всичко възможно се консумира с Рожков. Включително шоколад. Включително и течен шоколад. Шоколад с Рожков може да се консумира от хора, които имат проблем с какаовия елемент на шоколада. Той има 12% фибри. Вкусът е уникален, с многобройни аромати и наистина доста балансиран.

Имате шоколад с куркума, джинджифил и лимон. Как стигнахте до тази комбинация?

Идеята за този шоколад се роди точно в разгара на пандемията. Имаше една препоръка да се консумира чай от куркума, джинджифил и лимон. За миналата 2021 година този шоколад стана абсолютен топ селър. Обичаме да си играем с цветове. Тук в случая исках не опаковката да е цветна, исках шоколадът да е цветен. Затова ние създадохме жълт, син, розов шоколад, като цветовете не са от изкуствени оцветители, а от естествени. При жълтия шоколад жълтото идва от куркумата – в него има 2% куркума. Куркумата е много, много полезна.

Къде реализирате продукцията си?

Ние изнасяме на четири континента. Основният ни пазар е Финландия. Изнасяме също много успешно в Канада, Израел, Испания, Германия, в цяла Европа. Разрастваме се постепенно и в Близкия Изток. Потенциал има навсякъде, където хората обичат да ядат шоколад.

Какви са Вашите впечатления за пазара на биопродукти в България и по света?

Доста е развит. В България имаме добра наситеност с биомагазини и биощандове, особено в големите градове.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg