Как Ви дойде идеята да правите шоколад?
Казвам се Красимир Бенямин. Идеята е моя и на брат ми Мартин и дойде преди 8-9 години. Ние обожаваме шоколад и ядем шоколад в промишлени количества, което не се е променило /смее се/, но от друга страна се стараем да живеем здравословен начин на живот. Знаехме, че този шоколад не е толкова полезен. Има много бяла захар. Течните шоколади са пълни с палмови мазнини, добавки и какво ли не и си казахме, че искаме да създадем шоколад, който добросъвестно да си го хапваме и добросъвестно да го даваме на децата си. Така започнахме да работим в тази насока. Да създадем полезна алтернатива на масовите шоколади, т.е. шоколад, който да е полезен за индивида, за социума и за околната среда.
Това ли Ви насочи към идеята шоколадите да бъдат био и веган?
Точно така. Нашите шоколади са био. Това означава, че всички суровини са биосертифицирани според европейските стандарти, които са едни от най-строгите в света. И са веган, тоест постни.
А преди това никога ли не сте се занимавали с такова нещо?
Не. Аз работих за една международна компания в IT сферата.
Всички суровини ли внасяте от чужбина?
Почти всички. За съжаление, много малко можем да си набавим от България - като розова вода и розово масло, например. По едно време имахме шоколад с чубрица. Но вече няма биосертифицирана българска чубрица. Купуваме бадеми, лешници. Каквото можем купуваме от България, но по-голяма част от суровините внасяме от чужбина.
Произвеждате доста нестандартни шоколади. Представете някои от тях.
Гамата е доста широка. Имаме тъмни шоколади, които правим с какаови зърна от Никарагуа. За другите ни шоколади работим най-често с какаова маса от Перу. Също така, внасяме какаова маса от Конго за по-млечните ни шоколади. Като заместител на млякото използваме кокос, буквално цели кокосови орехи, кокосов крем или кокосово мляко. Използваме най-различни супер храни, които са богати на витамини и антиоксиданти. Работим със сушена черница. Доста от шоколадите са подсладени с кокосова захар, която реално е изсушен кокосов нектар. Работим с чия. С пуканки от киноа. Всичките ни рецепти са авторски. Когато развивахме нашите рецепти, аз и моят брат пробвахме над 800 шоколада от цял свят, но не за да ги копираме, а да видим какво вече има и да създадем нещо ново.
Ще ни разкажете ли повече за този шоколад, който беше избран за номер 1 в света?
Това е шоколад, който е със 75% какао. В него има счукани какаови зърна, които са сурови и са много богати на вторични аромати. Този шоколад зрее в рамките на 4 до 6 седмици. Т.е. какаовата маса дърпа ароматите от суровите какаови зърна. По този начин става едно уникално съчетание на вкусове.
Имате шоколад с най-лютите чушки в света. Защо?
Да, това е култов шоколад. С брат ми сме любители на лютото и използвахме трите най-люти чушки в света, произведени в българско стопанство. В този шоколад има около 3% от тези люти чушки. Смея да твърдя, че това е най-лютият шоколад на пазара в Европа. Идеята беше да създадем едно уникално преживяване. Искахме, освен да е много лют, да бъде и много ароматен.
Използвате във Вашите шоколади и брашно от Рожков. Защо?
Рожков е много интересна суровина, която едно време била използвана като заместител на какаото. Рожков е една шушулка, която се суши и се мели на прах. И са слагали в какаото на прах Рожков, за да може да падне малко цената. След известно време тази практика била преустановена, но през последните десетилетия Рожков отново е преоткрит в здравословните, диетичните и биохраните.
Например, в държави като Испания всичко възможно се консумира с Рожков. Включително шоколад. Включително и течен шоколад. Шоколад с Рожков може да се консумира от хора, които имат проблем с какаовия елемент на шоколада. Той има 12% фибри. Вкусът е уникален, с многобройни аромати и наистина доста балансиран.
Имате шоколад с куркума, джинджифил и лимон. Как стигнахте до тази комбинация?
Идеята за този шоколад се роди точно в разгара на пандемията. Имаше една препоръка да се консумира чай от куркума, джинджифил и лимон. За миналата 2021 година този шоколад стана абсолютен топ селър. Обичаме да си играем с цветове. Тук в случая исках не опаковката да е цветна, исках шоколадът да е цветен. Затова ние създадохме жълт, син, розов шоколад, като цветовете не са от изкуствени оцветители, а от естествени. При жълтия шоколад жълтото идва от куркумата – в него има 2% куркума. Куркумата е много, много полезна.
Къде реализирате продукцията си?
Ние изнасяме на четири континента. Основният ни пазар е Финландия. Изнасяме също много успешно в Канада, Израел, Испания, Германия, в цяла Европа. Разрастваме се постепенно и в Близкия Изток. Потенциал има навсякъде, където хората обичат да ядат шоколад.
Какви са Вашите впечатления за пазара на биопродукти в България и по света?
Доста е развит. В България имаме добра наситеност с биомагазини и биощандове, особено в големите градове.