Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Март 2022
Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с болестите при житни култури
Фунгицидът на Corteva Agrisicience™ - Унивок® с ново активно вещество Inatreq™ active ще бъде на пазара през 2022

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с болестите при житни култури

print

e-mail facebook

Унивок®, вече одобрен за продажба и употреба в България, е нов фунгицид, който предлага изключително предпазно, стопиращо и лечебно действие срещу всички икономически важни болести при житни култури.

Унивок® предоставя нова патентована iQ-4 технология за по-добро прилепване и проникване в растителните части на културата и по-продължителната защита от патогените.

С какво Унивок® е по-различен от сега използваните на пазара фунгициди при житни?

На първо място, това е съдържащият се в него Inatreq™. Inatreq™ active е ново активно вещество, от нова химична група и нов начин на действие срещу широк спектър от болести, като най-същественото му предимство е, че е нов еталон срещу видовете септория и средство за борба с резистентността към този патоген. Другото активно вещество протиоконазол в Унивок®, от своя страна е един от най-новите триазоли, със системно, изкореняващо и предпазно действие, насочен за борба срещу болестите при житни, в т.ч. видове ръжди и фузариум. Тези качества на активните вещества в Унивок® се допълват взаимно в т.нар. синергичен ефект, който дава на земеделските производители нов инструмент за борба с всички болести при житните култури, като при това той не показва кръстосана резистентност към съществуващите продукти за растителна защита.

Унивок® ще се предлага за контрол на най-важните болести при пшеница, ръж и тритикале за Т1, Т2 и Т3. Corteva Agrisicience™ ще бъде първата компания, която регистрира продукт от такъв клас едновременно в цяла Европа, като българските фермери ще могат да се възползват от тази иновация в растителната защита едновременно с колегите си от другите европейски страни.

Веселин Петков, който е мениджър продажби България в Corteva Agriscience, заяви: „Основното преимущество на Унивок® ще бъде контролът на икономически важните болести при житни култури във фазата, когато инфекциозният фон е силен и конкурентни продукти не могат да се справят.“

Иван Дражев, маркетинг мениджър Балкани в Corteva Agriscience, добави: „Унивок® осигурява отлична продължителност на защита, която е достатъчна да предпази културите дори и при най-висок фон на зараза, която е комбинирана с физиологичен ефект, който се изразява в стимулиране на фотосинтезата, блокиране на хормона етилен, който се образува в културата при стресови условия, стимулира коренообразуването, като на база на всичко това спомага културата да даде максималния си добивен потенциал и високи качествени показатели на зърното. Опитите в Европа и България показаха отличен контрол на Брашнеста мана, Жълто-кафяви петна, Фузариум, Базично гниене, Кафява ръжда, Жълта ръжда, Снежна плесен, Ранен листен пригор и Септория.

Унивок® ще се прилага в гъвкава доза в зависимост от момента на приложение, както следва: Т1 – 120 мл/дка; Т2 – 130 мл/дка и Т3 за защита от фузариум в доза от 130 до 150 мл/дка.’’

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg