Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 01 Декември 2022

Ноември 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Април 2022
Устойчиво управление на пасищата
Щастливи и свободно отглеждани животни

Устойчиво управление на пасищата

print

e-mail facebook

 

Пасищно отглеждане на животните – това е печелившата стратегия на животновъда и бизнесмен Филип Харманджиев. Представя се като предприемач в областта на виното и земеделието. Отглежда лозя и менажира винарна. Има смесена ферма с около 70 млекодайни крави и между 100 и 150 говеда в месодайното направление. Отглежда прасета, кокошки за яйца и пилета за месо.

 Всички животни пасат свободно, с изключение на прасетата. „Говедата са на електропастир. Птиците са в конструкции, които са без дъно и се местят всеки ден на ново пасище. Целта е животните да бъдат максимално близо до естествената си среда. Да дишат чист въздух, да пасат трева и да взимат максимално слънчева светлина. Това е един от евтините начини за отглеждане.“

„Практикувам регенеративно земеделие, чрез което опазвам най-важния ресурс - почвите. В земеделието колкото по-голям ставаш, толкова си по-монокултурен, но пък толкова повече не се завъртат ресурсите и по-трудно се прави кръгова икономика, разсъждава Харманджиев. - Моите животни винаги са на паша. Те пасат и съответно обогатяват пасищата с тор. Разбира се, има моменти, когато прибираме животните в оборите. Там има дебела постеля, която се трупа през целия сезон, не се почиства и съответно в края на сезона, когато животните отиват на пасища, тази постеля се събира и се компостира и обратно се връща в почвата. По този начин повишаваме органичната материя в почвата. Зареждаме я с хранителните елементи.“

Харманджиев сподели и една друга полезна земеделска практика. „Това е вкарването на едногодишни растения в многогодишния ни тревостой посредством директна сеялка. По този начин винаги имаме по-голяма реколта. Например, през октомври засяваме в многогодишния травостой зърнени култури, които в края на февруари ще са готови за паша. През лятото вкарвам в постоянния тревостой пак с директна сеялка суданка, царевица, сорго. По този начин успяваме да произвеждаме доста голямо количество биомаса в най-горещите месеци.“

Цикълът в стопанството е затворен. Всичко се преработва и се продава в собствен магазин като фермерски продукти, само продажбата на вина минава през разнообразни дистрибуционни канали.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
От компютрите - до живота на село
Тони Кичуков: Започнахме да гледаме животните като домашни любимци, но не се прави така. Това е бизнес!

Биопроизводителят Калоян Съев – пример за мераклийска работа
Калоян е механизирал част от своето стопанство, има планове за закупуване на още техника

Преработвателният бранш поддържа стабилност въпреки кризите
Високи цени, свиване на производството, по-малко инвестиции, но въвеждане на нови продукти

Инвестиции, сдружаване, роботизиране на работните процеси в сектора на плодовете и зеленчуците
Заради високата цена на енергията, преработватели сами си произвеждат ток чрез фотоволтаици

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg