Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 07 Юли 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2022
Подкрепата за оранжерийното производство е закъсняла
Тя е разпределена по противоречив начин, казва Марин Гeнуров, член на УС на Асоциацията на оранжерийните производители в България

Подкрепата за оранжерийното производство е закъсняла

print

e-mail facebook

 

- Г-н Гeнуров, на оранжерийните производители бяха отпуснати 3,5 млн. лева – беше ли достатъчна и навременна тази помощ?

- Помощта към нашия сектор беше абсолютно закъсняла. Водим разговори с министерството още преди Нова година, когато за нас започва стопанският сезон. Беше повече от предвидимо, че основните разходи за енергоресурси ще търпят все по-голямо увеличение и това ще ни вкара в криза. От Нова година насам – повече обещания, по-малко резултати. В крайна сметка, получихме споменатата сума по de minimis. Парите, обаче бяха отпуснати по противоречив за нас начин - като целева помощ - за компенсиране на разходите за енергоносители – за отопляеми и неотопляеми оранжерии. Без да искам да се конфронтирам с колегите, които не отопляват, ние настоявахме за подпомагане на отопляемите оранжерии в зимния период, когато трябва да се залага продукция. При тези завишени цени на енергията, това беше належащо, за да се избегнат фалити. В крайна сметка, почти никой не заложи продукция. Този проблем стои и сега. Възможно е у нас да не остане зимно оранжерийно производство на зеленчуци. Това означава, че на пазара ще внасяме зеленчуци от чужбина.

- В Националния стратегически план каква подкрепа е заложена за оранжерийното производство?

- Не виждаме кой знае каква подкрепа и затова се надяваме да бъдем чути. По време на последното специализирано изложение Fruit Logistica в Берлин се срещнахме с министър Иванов и получихме уверение, че министерството ще търси решение на нашите проблеми. Оставаме твърдо убедени, че ние, които имаме трудности, можем най-добре да помогнем на онези, които трябва да взимат решения. Затова е важно да има чуваемост между земеделците и аграрното министерство. Проблемите се натрупват и се надявам да не избухнат. Разчитаме на диалог, вместо да обявяваме протести.

- Можете ли да кажете какъв процент фалити има в сектора?

- Не мога да кажа с точност, защото повечето колеги, които трябваше да заложат продукция, все още изчакват и имат колебания. Теглене на нови кредити означава ново финансово бреме за фирмите. Затова собствениците на оранжерии искат да разберат на каква подкрепа могат да се надяват от страна на държавата. Освен енергоносителите, поскъпват и основни ресурси - препарати и торове. Да не забравяме и семената.

Освен фалити, имаме и друг проблем - с работната ръка. Хората, които освобождаваме след края на всеки сезон, трудно се връщат на работа. Дали сме предложения за намаляване на разходите за работниците до 50%. За работници от Украйна сме имали запитване от Агенцията по заетостта. Секторът е отворен, стига тези хора да имат желания да работят точно това. Всичко е въпрос на желание и организация. Увериха ни, че от нормативна гледна точка всичко ще е много лесно и ние само ще трябва да сключим договор с онези лица, които желаят да работят в оранжерийното производство.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Май 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
„Лев Инс“ с улеснение при сключване на земеделски застраховки
Компанията успява да се справи във всякакви ситуации, дори и при най-тежките застрахователни събития

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив
Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със Сембодиа?

UPL с премиерно участие на БАТА АГРО 2022
От тази година - богата гама семена за пролетни и есенни култури

Наука и практика заедно за No-Till в България
Проект по подмярка 16.1 на ПРСР 2014-2020 г. цели разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg