Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 07 Юли 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Юни 2022
Димитър Зоров: Иновациите са необходими, защото дават устойчивост и по-голяма добавена стойност
Инвестициите в прецизни технологии се възвръщат, казва агробизнесменът

Димитър Зоров: Иновациите са необходими, защото дават устойчивост и по-голяма добавена стойност

print

e-mail facebook

 

Г-н Зоров, защо иновациите и дигиталните технологии, които са във фокуса на новата ОСП, са от ключова важност за развитие на рентабилно производство? Вие какви модерни технологии прилагате във Вашето стопанство?

Иновациите са необходими, защото те дават устойчивост и по-голяма добавена стойност. Как ги прилагам в моето стопанство? Примерно, при идентификацията на животните ползваме софтуер, който отчита много показатели, сред които разгоненост, млеконадой и др. Много е важна системата за управление на микроклимата във фермата – т.е. при необходимост включване на вентилаторите, регулиране на оборотите, на осветлението.

Другото важно при животновъдните ферми е управлението и преработването на торовите отпадъци в биогаз инсталации. Този процес софтуерно трябва да се синхронизира с почистването на оборите, с миксирането, със зареждането.

Ако говорим за земеделско производство – примерно, използване на прецизни сеялки, които гарантират еднакъв посев, който води до увеличаване на добивите.

Следващото нещо - всички говорят за екология и опазване на околната среда. Това може да се постигне чрез използване на прецизни торачки. Не да хвърляш на цялата площ еднакво количество тор, а само там, където е необходимо. Също така – прецизна растителна защита. Съвременните пръскачки могат да пръскат с по-малко количество препарат. Следващото нещо е, че има камери, които показват наличието на плевели и там основно се насочва пръскането с хербициди. Тоест, икономисваш средства и опазваш околната среда.

Какви са икономическите измерения при прилагането на иновациите и дигиталните технологии?

Икономическите измерения не могат да се търсят на другия ден или на другия месец. Получават се с течение на времето, но икономическите измерения не са само средства, а и човешки ресурси.

Ако говорим за прецизното торене, в моето стопанство спестявам около 35% от средствата, които влагах в торове преди това и същевременно не съм лишил растенията от по-малко подхранване. Т.е. правя балансирано торене. Ако кажем, че на един декар са му необходими около 60 кг тор, това са 120 лв./дка. Ако спестяваш 35%, това са 40 лв./дка. На едно стопанство от 1000 дка икономисваш 40 хиляди лева. Да, не е малко. Тоест, инвестицията в прецизни технологии се възвръща.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
„Лев Инс“ с улеснение при сключване на земеделски застраховки
Компанията успява да се справи във всякакви ситуации, дори и при най-тежките застрахователни събития

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив
Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със Сембодиа?

UPL с премиерно участие на БАТА АГРО 2022
От тази година - богата гама семена за пролетни и есенни култури

Наука и практика заедно за No-Till в България
Проект по подмярка 16.1 на ПРСР 2014-2020 г. цели разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg