Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 01 Декември 2022

Ноември 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Август 2022
България има шанс да е пионер в преработването на насекоми
Това заявиха от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България /АППНБ/

България има шанс да е пионер в преработването на насекоми

print

e-mail facebook

“Не може ли в едно нещо да сме първи!“ - така кратко, но съдържателно Десислава Димитрова, която е председател на Съвета по кръгова икономика към Търговско-промишлената палата и член на Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми в България /АППНБ/, обосновава нуждата от едно усилие – на предприемаческо и на институционално ниво. То е свързано с шанса България да тръгне по пътя на една от най-бързо развиващите се индустрии - тази на преработването на насекоми. В бъдеще тя ще стои в основата на кръговата икономика и на щадящите околната среда производства. Всичко това чудесно се вписва в контекста на европейския Зелен пакт, особено в стратегията „От фермата до трапезата“. „Ние развихме тази стратегия и предлагаме тя да бъде „От фермата до почвата“, защото в това е дълбокият смисъл на Зеления пакт – да се върнем към съвършенството на природата, в която нищо не се губи и не се разхищава, а всичко работи в хармония“, каза още Димитрова.

„Ако към 2050 година световното население вече е 10 млрд. души, то търсенето на протеини се очаква да нарасне с 52%“, обясниха съпредседателите на асоциацията Кремена Дервенкова и Анатоли Ценов. Това е показателно за голямата търговска ниша, която се отваря пред сегмента „производство и преработване на насекоми“. В тази връзка има да се работи в две посоки – на ниво информираност на обществото за безспорните ползи от това производство и на ниво институции – за да бъде изработена съответната законодателно-нормативна уредба, която да регламентира този вид бизнес.

От асоциацията припомниха старата слава на България в бубарството – били сме трети в Европа и шести в света в този вид производство, а в Япония още говорят за българската коприна. „Това дава шанс за развитие на малкото семейно фермерство и носи добри доходи. Европа иска да запази и развива селските райони, производството и преработването на насекоми дава шанс за това. Просто българските власти трябва да поставят на фокус инсектите и бизнеса, свързан с тях“, подчерта Десислава Димитрова.

Суровата копринена прежда е добър пример за индустриална симбиоза – тя захранва няколко индустрии – фуражна, хранителна, текстилна, биогорива, селско стопанство, козметика. Работи се и в полето на високите технологии, които изискват учени и специалисти.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
От компютрите - до живота на село
Тони Кичуков: Започнахме да гледаме животните като домашни любимци, но не се прави така. Това е бизнес!

Биопроизводителят Калоян Съев – пример за мераклийска работа
Калоян е механизирал част от своето стопанство, има планове за закупуване на още техника

Преработвателният бранш поддържа стабилност въпреки кризите
Високи цени, свиване на производството, по-малко инвестиции, но въвеждане на нови продукти

Инвестиции, сдружаване, роботизиране на работните процеси в сектора на плодовете и зеленчуците
Заради високата цена на енергията, преработватели сами си произвеждат ток чрез фотоволтаици

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg