Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Септември 2022
Производството на говеждо месо в Небраска е религия - главите добитък са много повече от хората в щата
Робърт Евнън, държавен секретар на щата Небраска: Пасищното отглеждане на крави е въглеродно отрицателно

Производството на говеждо месо в Небраска е религия - главите добитък са много повече от хората в щата

print

e-mail facebook

Търговска мисия, начело с държавния секретар на американския щат Небраска Робърт Евнън, посети България и в рамките на няколко дни проведе семинари, демонстрации и бизнес разговори по темите земеделие, напояване, отглеждане на месодайни породи говеда и производство на месо.

Робърт Евнън, държавен секретар на щата Небраска, САЩ: „Тъй като се занимаваме интензивно със земеделие, най-старият университет в щата Небраска е Линкълн и неговата насоченост е към специалности, свързани със селското стопанство и изследователска работа. Към университета работят институти по земеделие и природни ресурси, технологии в храните, във водите и други. Университетът разполага с 4000 хектара опитни полета, които се използват, за да се проучва и създаде фермата на бъдещето. Ние си я представяме като климатично неутрална, такава, в която решенията ще се вземат на база нови технологии, които почиват на събиране на данни. Бъдещето е такова, че от телефона си да можете да контролирате системите във фермата, разбира се, като изключим случаите, в които възникне практически проблем в стопанството. Полетата да са взаимосвързани, информацията да се съхранява в облачни бази данни, откъдето решенията да идват бързо. И понеже проблемите, свързани с промяната в климата, са все по-актуални, можем да кажем, че зърнените култури, които отглеждаме в Небраска, и вие тук в България, са всъщност въглеродно отрицателни – поглъщат повече въглероден диоксид, отколкото изхвърлят. Това е много положителна тяхна характеристика и в нея могат да се търсят решения за бъдещето. Небраска е най-големият говедовъден щат в Америка, макар че тексасците няма да се съгласят, но числата говорят. Вероятно сте чули призива: Яжте по-малко месо и ще спасите планетата, но това не е вярно, когато става дума за говеждо и пасищно отгледани крави. Така че, истината е точно обратното: яжте повече говеждо, за да спасите климата.“

Всяка крава в Небраска започва живота си на пасището, някои през целия си живот са там, други се преместват, за да бъдат угоени. Изследвания на Университета Линкълн потвърждават, че когато кравите се гледат на паша, целият въглероден диоксид, който освобождава животното, се компенсира много повече от този, който поглъщат растенията на пасището. Което по думите на Робърт Евнън прави пасищното отглеждане на крави въглеродно отрицателно.

„Ние знаем, че растенията поглъщат въглеродния диоксид при процеса на фотосинтеза и той се отлага в почвата. Когато говедата пасат, въглеродният диоксид, който се отлага в почвата, е повече от този на поляна, където не пасат крави, просто защото, когато животните пасат, растенията изникват отново и така количеството на отложения въглероден диоксид се увеличава.“

Робърт Евнън посети България за втори път, като първата търговска мисия беше свързана с производството на фасул. Щатът е най-големият производител на зрял боб в САЩ. Небраска е първият американски щат, който изпраща търговска делегация в България след пандемията. А изключителна помощ, за да реализираме това предаване ни оказа Мила Бошнакова - старши специалист в Департамента по земеделие на САЩ към Американското посолство в София.

 

 „България е прекрасна страна, каквато беше и преди три години, когато я посетих. Българите са великолепни хора, приеха ни много топло и за мен е удоволствие да идвам в България. Питате ме за климатичните промени. Знаем, че отглеждането на зърнени култури допринася за опазването на околната среда, тъй като задържа в почвата повече въглероден диоксид, отколкото произвежда като емисии. Въпросът е как да направим този процес още по-ефективен. Заради това изучаваме отглеждането на говеда в университета на Небраска. Едно от нещата, които се изследват сега, е въздействието на говедовъдството върху климатичните промени. Както обясних и по време на семинара едно от заключенията на учените е, че пасящите говеда имат положително влияние върху околната среда. Получава се нетен положителен ефект, когато говедата са на паша. Тези изследвания са потвърдени, така че се надяваме скоро да бъдат публикувани. Освен това беше разработена хранителна добавка за кравите, която е на базата на зелени морски водорасли. Ако сложите тази добавка във фуража, с 60% се намаляват емисиите от метан. Метанът се произвежда при храносмилането и точно там действа тази добавка. Предложена е за одобрение от властите и сме големи оптимисти, че ще се получи. След това добавката може да се ползва в целия свят.

Как да контролираме изпражненията и емисиите от парникови газове е друг аспект при храненето на животните. Изпражненията могат да се превърнат в тор за наторяване на полетата, използвайки анаеробни методи. Това са напълно затворени системи - на външен вид приличат на яйце и в тях изпражненията се трансформират в тор, без да изхвърлят вредните газове. Технологията е позната, въпросът е как да се използва ефективно на местата за хранене и точно това проучваме в момента.“

Държавният секретар на Небраска сподели, че за тях е начин на мислене не само да развиват нови технологии в земеделието, но и да ги споделят с общности от други страни. Биха се радвали на бъдещо сътрудничество с университети в България.

Небраска е в сърцето на Америка, има умерен климат – точно, какъвто трябва да бъде за развитие на земеделие – нито е много топло, нито много студено. Площта на щата е 200 520 квадратни километра.

Помощник-държавният секретар на Небраска Синтия Алън разказа за земеделските традиции на щата, а нейното семейство има ферма. Тя е експерт по международна селскостопанска търговия.

„Това е второто ми посещение в България, била съм в повече от 30 държави, а страната ви ми е една от най-любимите. Нашият щат Небраска е известен като щата на добрия живот. Населението е близо два милиона души и по-голямата част от тях се занимават със земеделие. В щата се намира най-големият подземен аквафор с питейна вода в света. Това е ценен природен ресурс – естествено находище с подпочвени води, известно като водоема Огалала. Намира се под територията на Централна и Западна Небраска и заема почти цялата площ под повърхността на щата. Преди откриването му, Небраска беше известна като великата американска пустиня. Всеки от тези кръгове земя, които виждате са кръгове, които се напояват. Царевица, пшеница, соя са основните култури, които отглеждаме и сме номер едно производител на царевица за пуканки. Отглеждаме още слънчоглед, просо, сорго и различни сортове зрял боб.“

Животновъдството е представено от говеда, свине и пилета. Търговска хранителна верига в САЩ е собственик на големи птицевъдни ферми в Небраска, които снабдяват цялата верига с пилешки продукти. Мнозинството от фермите в Небраска са семейни и с десетки години традиции.

 „Всеки от тези участъци е с площ от 640 акра, което е около 250 хектара. Един такъв кръг, който се напоява, е с площ 130 акра или 52 хектара. Нашите ферми са семейни, не са собственост на големи корпорации и учим децата от малки да се занимават със земеделие. На много от тях образованието е свързано с фермерство, след като завършат те се връщат във фермата на дядовците си, внедрявайки новите технологии, които са научили. Много са ни големи семействата, защото имаме нужда от работна ръка. Една от дъщерите ми, заедно със семейството си, има ферма с овце, внучката ми помага в отглеждането и се е разбрала с родителите си да й дадат агне, с което да постави началото на свое стадо. Ние се гордеем, че работим семейно и произвеждаме храна, трудим се всеки ден. Именно защото работим семейно, обръщаме внимание на консервационните практики, за да пазим околната среда, за нас е много важно да предадем фермата на следващото поколение. В земите си прилагаме технология за плитка оран стрип-тил. При нея се изорава една бразда в полето и след това се засява в нея. По този начин от една страна се пести вода, от друга - това е по-щадящо за околната среда. Дълбока оран вече не се прави при нас, целта е горният почвен слой да не бъде издухан от вятъра. Напояваме площите чрез пивотни системи. Когато правим сондажи за наличие на вода, виждаме колко точно подземни води имаме. Можем да изключваме дистанционно през домашния си компютър пивотните системи, а когато искаме да проверим дали дадена площ е напоена достатъчно, изпращаме там дрон. Машините ни се управляват чрез GPS, в един трактор има 26 бордови компютъра, така че да караш трактор е като да управляваш самолет.“

Производството на говеждо месо в Небраска е религия. Главите добитък са много повече от хората в щата. Синтия Алън казва, че фермерите се грижат за говедата по старовремския начин с ласо и яздейки коне. Маркират животните чрез жигосване, като поставят знака на собственика, а всяко ранчо има свой запазен знак. Също така, слагат на кравите и познатите ушни марки, за да се проследява произхода на животното от раждането до клането.

„Обикновено отглеждаме месодайната порода Ангус, защото мислим, че от нея се получава месо с най-добър вкус. Правим ротация на пашата – местим стадата, когато изпасат дадено място на друго по-свежо. Част от животните се хранят с царевица, затова щатът е известен със своето говеждо – резултат от угояване. Изнасяме говеждото в целия свят, като гарантираме качество.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg