Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Септември 2022
Рекордьори по добив от слънчоглед и царевица от бранда Pioneer®
ЗК „Бъдеще“ с професионализма си доказва предимствата на продуктите на Кортева

Рекордьори по добив от слънчоглед и царевица от бранда Pioneer®

print

e-mail facebook

За поредна година ЗК „Бъдеще“ жъне високи добиви от хибридите царевица и слънчоглед на Кортева. Въпреки сушата, от порядъка на 70-80 дни без капка дъжд - резултатите са отлични, съобщи със задоволство председателят Теньо Черкезов.

От няколко години близо 100% от площите на стопанството с царевица и слънчоглед са заети с хибриди от бранда Pionеer®.

На производствените площи с капкови системи за напояване е засят хибридът Р0217. От него традиционно добиват около 1 700-1 800 кг/дка. В неполивните парцели са заложили на Р9241, от който жънат над 800 кг/дка.

„Много сме доволни“, лаконична е агрономката Татяна Барова и обяснява на какво се дължат високите добиви - добре озърнени кочани до върха, 18 реда с по 38 зърна във всеки един от тях. „Обичаме да експериментираме с новите хибриди на Кортева. До момента селекцията работи безотказно, нямаме разочарования“, признава тя.

Тази година се убедили и в лидерските качества на най-новия хибрид слънчоглед на американската компания Р64LE162, при който достигнали добив от 370 кг/дка. Това дало основание да направят ранна заявка за семена за следващата пролет.

 „Подобрената устойчивост на агресивни раси мана и синя китка при новите ни хибриди слънчоглед ги изстреляха отново на върха по добиви “- добави регионалният агроном на Кортева за обл. Ст. Загора - Тихомир Острешев и уточни, че P64LE162, P64LE168 и P64LE166 са непобедими като резултати във всички части на региона.

„Ще продължаваме и за в бъдеще да работим с Кортева, защото чрез тяхната продуктова листа намираме достойно място в производството. Освен че инвестираме в нова и иновативна техника, инфраструктура, оборудване на складовата база, изключително държим на качествената селекция. В основата на едно производство стои възможността да използваме генетичните заложби на съответните хибриди, които съвременната наука ни дава и ние го правим по най-добрия начин. Съответно това рефлектира и върху нашите резултати. Земеделската кооперация е една от малкото стабилни през годините и с високи резултати. Много сме доволни от хибридите на Кортева“, допълни Теньо Черкезов.

„Тези добри добиви са постигнати при невиждана суша от около 70-80 дни, което е безспорно доказателство за неоспоримите качества на хибридите ни“, уточни регионалният представител Тихомир Острешев.

На кооперацията беше връчен специален плакет, който Кортева присъжда на дългогодишните си партньори за лоялност към марката: „Надявам се още дълги години да си партнираме и да получавате върхови добиви от нашите семена“, каза регионалният представител на Кортева.

„За мен е чест лично да получа тази награда, защото вашето участие в добрите резултати на кооперацията е осезателно“, отговори председателят и напомни, че добрите добиви, на които се радват, са част от самоотвержена работа на специалистите в земеделската кооперация.

Теньо Черкезов почти през целия си съзнателен живот е работил като агроном, заемал е ръководни държавни длъжности, бил е народен представител в 9-тото Народно събрание.

„През 2015 г. заварих кооперацията в добро състояние – нещо, което рядко можеше да се види по онова време и това беше стимул да продължим с екипа, с който и до днес работя“, признава г-н Черкезов. После надградили положителните резултати не само в производствено отношение, но и в интелектуално и социално отношение. Днес кооперацията може да се похвали с лидерски позиции сред останалите кооперации в държавата. Всяка година е рекордьор по добив от царевица и слънчоглед. Това до известна степен е предопределено от няколко фактора: добър мениджмънт, екип, самоотвержен труд и не на последно място - използване на иновациите в земеделието.

Земеделската кооперация стопанисва 10 хил. дка обработваема площ, заета от зърнено-житни култури. Лошите климатични условия тази година дали отражение върху добива при пшеница - със 100 кг по-малко от миналогодишната реколта. „Най-голямото предизвикателство пред земеделието днес е да превъзмогнем непосилните разходи за производство, коментира Теньо Черкезов. - За да съществува което й да е стопанство, то трябва да има възпроизводство, а за него са необходими свежи финансови средства. Всичко това ни затруднява, но не може и да ни спре да вървим напред. Единственият начин да противодействаме на тези обстоятелства е да залагаме на иновациите при машините и торовете, ПРЗ и безкомпромисна генетика. Вярваме, че само по този начин ще успеем.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg