Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Юли 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Октомври 2022
Фъстъкът е интересна азотфиксираща култура
Веселин Хаджийски: В Садово в почти всяка къща гледаха фъстъци, сега производителите се броят на пръсти

Фъстъкът е интересна азотфиксираща култура

print

e-mail facebook

Веселин Хаджийски от село Кочево от пет години отглежда фъстъци, към момента има 500 дка с тази култура.

Фъстъците каква селекция са?

Садовска и в момента си правим наша селекция, която искаме да размножаваме, за да сме по-гъвкави с пазарите, защото добивите зависят от селекцията.

България е била много голям производител на фъстъци, но сега площите са намалели. Защо производителите са се отказали?

Културата изисква много ръчен труд и много хора се отказват, защото не могат да си позволят да си вземат машини и комбайни. И когато има внос на евтин фъстък от Китай и Аржентина, българският фъстък идва по-скъп и пазарът става по-труден и затова хората се отказват да отглеждат фъстъци. В Садово в почти всяка къща гледаха фъстъци, сега производителите се броят на пръсти.

Вие къде намирате пазар?

Аз се опитвам да разработя своя марка, като съм си направил цех за печене и пакетиране и се опитвам да ги реализирам сам в България. Но смятам, че износът е по-добрият вариант за производителите.

За кои държави изнасяте?

В момента изнасям само за Англия. Имам запитване от Германия.

Италианците са влюбени в Садовския фъстък. Какви качества има той?

В света е най-вкусен българският фъстък. Много е маслодаен. Няма нищо общо с китайския и аржентинския. Българският фъстък наистина е уникален.

Ако някой тепърва реши да се захване с тази култура, за какви трудности трябва да е подготвен?

Трябва да се допитва до нас, които вече сме в този бранш. Има доста тънкости. Да пробва и ако му хареса, трябва да се влюби в тази култура, защото е наистина трудоемка. Много е важно прибирането. Ако има дъждове – ядката покафенява и става непродаваема.

А болестите по културата?

Болестите не са толкова страшни. Имаме една гъсеница, която създава малко проблеми, както и фузариума, но вече семената са селектирани да издържат на тази болест и нямаме сериозни проблеми за момента. Също така, трябва да се направят анализи на почвата и pH да не надвишава 7.5. Почвата трябва да е песъчлива, защото когато е в чернозем, фъстъкът развива силна коренова система и после при ваденето има сериозни проблеми. Остават много фъстъци в земята, което е загуба.

Какъв е добивът от декар?

Средният добив е около 150 кг от декар, но за да ги получиш, трябва да влагаш торове, препарати, поливки. Ако не поливаш, добивът пада под 100 кг.

Имате ли браншова организация?

Направили сме. Около 30-40 човека сме.

Този сектор получава ли някакви субсидии?

Нямаме субсидии и подпомагане. Фъстъкът се води азотфиксираща култура и получаваме едни десет лева на декар като люцерната, а себестойността е сериозна, защото при фъстъците се влагат по 70-80 кг торове на декар. Много е ръчният труд, плащаме и високи надници.

 

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg