Кои са последните разработки на Института?
Актуално е, че тази година предлагаме четири нови сорта домати и два нови сорта пипер.
Как са селектирани. Върху какво е работено?
При нас всичко е обърнато към вкуса и качеството. Селекцията започва от стари местни сортове. Не са генномодифицирани нашите сортове. Не са хибридни сортове. Директни сортове са. Двата са едри, тип селски домати, други два са тип чери, един лют пипер и един сорт капия. Традиционни български сортове с познатия вкус. Естествено, стремим се да бъдат адаптирани към климатичните промени, да имат някакви устойчивости към болести и неприятели.
Какви са основните предизвикателства по отношение на болестите и неприятелите?
Разбира се, промените на климата се отразяват. Има нововъзникващи болести, като актуален в момента е вирусът на доматеното набраздяване по плодовете. Това е един вирус, който много бързо се разпространи в Европа и вече е в България и в нашия институт от миналата година сме предприели една селекционна програма за търсене на източници на устойчивост на този вирус.
Имате ли добра комуникация с фермерите?
Връзка с фермери имаме, доколко е добра, времето ще покаже. От тази година изпълняваме един европейски проект, по който раздадохме на около 350 граждани и фермери да отглеждат сортове домати. Получихме няколко оценки и в момента ги обработваме. Този експеримент се проведе едновременно в Италия и Испания. Това, което мога да кажа като първоначален резултат е, че в Испания и Италия харесват по-дребни домати, докато при нас предпочитанието е към по-едроплодните сортове.
Българските градинари търсят ли сортовете на Института?
За хоби градините ги търсят. За професионално производство може би се предпочитат повече чуждите хибриди, защото имат повече устойчивости.
Какви са бъдещите ви проекти?
Имаме нов проект по Хоризонт Европа, той е свързан с така наречената дигитализация в земеделието, така че може би там ще има нещо ново, за което ще си говорим догодина.