Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Ноември 2022
Валонските фермери тестват стратегии за намаляване на пестицидите и обработката на почвата
Живата лаборатория се състои от 12 фермери, разпределени в цяла Валония

Валонските фермери тестват стратегии за намаляване на пестицидите и обработката на почвата

print

e-mail facebook

Почвените живи лаборатории работят заедно, за да получат здрави почви до 2030 г. Валонският селскостопански изследователски център (CRA-W) в Белгия събра фермери, изследователи, съветници и други, за да създаде жива лаборатория, тестваща едновременното прилагане на стратегии за намаляване на пестицидите и оранта.

Дидие Стилмант, ръководител на отдела "Устойчивост, системи и перспективи" в CRA-W, обяснява: "След успешно събитие, ръководено от Greenotec, селскостопанска асоциация по агроекология и консервационно земеделие, и CRA-W, създадохме групата ABC (L'Agriculture Biologique de Conservation) като жива лаборатория през 2016. След това тази група беше подкрепена от проектите TRANSAE – Interreg и DiverIMPACTS – Хоризонт 2020. Групата ABC предлага системни иновации за намаляване на пестицидите и намаляване на оранта, тества ги, подобрява ги и ги популяризира допълнително в общността на фермерите. "

Живата лаборатория се състои от 12 фермери, разпределени в цяла Валония, съветници от Greenotech, изследователи и техници от CRA-W. Дидие подчертава значението на подхода на многото участници в тяхната група: "Имаме и социолог, който помага на групата да улесни обмена и комуникацията между членовете, да подчертае неизказаните неща и точките на внимание". Тестваните практики са стриптил, директна сеитба под жив мулч, смес от сортове...

В тази група има два вида фермери: органични, които биха искали да намалят интензивността на обработка на почвата и земеделски стопани, които биха искали да намалят употребата на пестициди, и по-специално използването на хербициди или фунгициди.

Винсънт Ренар е един от фермерите, които се присъединиха към групата ABC. Първоначално работи на принципите на консервационното земеделие, но се връща към разораването преди 10 години, след като преминава към биологично земеделие. Винсънт: "Реших да се присъединя към групата, тъй като исках да придобия нови практически знания за това как да намаля интензивността на обработката при полските култури, за да подобря плодородието на почвата. Контролирането на плевелите е най-голямото ми предизвикателство."

Всеки земеделски производител има лице за контакт от CRA-W и Greenotec. Заедно те определят конкретен план за действие, който се споделя и обсъжда с цялата група. Всеки земеделски производител тества иновативните практики на един хектар и успоредно с това контролният участък дава възможност да се сравнят резултатите. Мониторингът на парцелите се извършва в продължение на няколко години, като фермерите се ангажират с тестовете в продължение на три години. Винсент: "За мен беше важно да мога да тествам специфично оборудване (без обработване, стриптил), което не е налично в региона, за да видя какво прави в моята ферма."

Чрез групата той успява да се срещне с други фермери и изследователи. Винсент: "Без групата никога нямаше да мога да се срещна с тях, защото живеят далеч. Всички гледаме в една и съща посока, дори и да имаме различни гледни точки. Чрез обмен на личен опит относно конкретните проблеми, с които се сблъскваме в нашите ферми, ще продължим напред по-бързо. Никой няма решение сам, заедно се учим по-бързо."

Всяка година групата организира две събития, за да представи най-новите резултати и да анализира ефективността на тестваните практики. Едно от тези събития се случва на полето. Винсънт заключава: "Групата е успокояваща за мен. Ако искам мнение, информация или помощ, винаги мога да се свържа с някой от членовете на групата."

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg