Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 29 Март 2023

Март 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Ноември 2022
Екологични техники за управление на вредители в овощни градини
Румънски фермери експериментират

Екологични техники за управление на вредители в овощни градини

print

e-mail facebook

ECO_FRUCT_BN, румънска оперативна група, тества различни методи и технологии за подобряване на контрола на вредителите в биологичното производство на плодове. На 4 пилотни биологични ферми в хълмистата и планинската област на окръг Бистрита, партньорите по проекта провеждат опити за стратегии за интегрирано управление на вредителите и решение за съхранение на биологични плодове, за да подобрят производството и да допринесат за опазването на околната среда и биологичното разнообразие.

В тази област в Румъния вредителите са особен проблем за овощните градини. Насекоми като ябълков червей, сливов червей, сливова муха могат да имат опустошително въздействие върху културите. "През последните три години над 80% от реколтата от ябълки през есента имаше петна, специфични следи, оставени от ябълковия червей, галериите, пълни с екскременти на ларвите, придаващи вид, който обезценява качеството", каза фермер от Blăjenii de Sus Bistritsa, участващ в оперативната група.

В конвенционалното земеделие, за да предпазят плодовете от нападения от вредители, фермерите обикновено прилагат редица пестициди. Възможностите обаче са по-ограничени за биологичните производители, които са изправени пред много загуби на култури поради тези вредители. Поради това партньорите от тази оперативна група идентифицираха конкретна необходимост от намиране на ефективни екологични решения за биологично земеделие, но които биха могли да се използват и от конвенционалните производители.

Проектът е в съответствие с целите на Европейската комисия по отношение на устойчивото земеделие, заетостта в селските райони и здравословното хранене. Той също така има за цел да отговори на националните мерки за "разработване, прилагане и демонстриране на икономически жизнеспособен стратегически план за прилагане на интегрирано управление на вредителите чрез насърчаване на използването на нискохимични подходи в овощните градини и производството на плодове след прибиране на реколтата в агроекосистемите на Бистрита-Румъния".

Като цяло, оперативната група разработва практики като алтернативи на употребата на пестициди и по-ниско въздействие върху околната среда, като същевременно отговаря на изискванията на пазара - поддържане на производството и качеството на плодовете.

Партньори по проекта са изследователи и фермери. Заедно те организираха четири полеви изпитвания в четири ферми, произвеждащи биологични плодове в района, като приложиха нови и иновативни системи за управление на вредителите, включващи следните техники:

  • Стратегия за борба чрез интегрирана растителна защита, която е приета в биологичното земеделие в ЕС, а именно метод MD (прекъсване на чифтосването), който използва екомони (синтетични феромони и/или кайромони), за да обърка мъжките насекоми и да ограничи способността им да намират женски с цел предотвратяване на размножаването и размножаването. Това поддържа популацията на вредителите под прага на щетите. Този метод не влияе на биологичния баланс, за разлика от въздействието на използването на токсични химикали. Нивото на атака на вредителите се изследва с помощта на примамки в лепкави капани и се анализират климатичните условия в района на овощната градина.
  • Озонова технология за съхранение на органични плодове за дълго време през зимата и поддържане на вкуса и аромата без прилагане на токсични продукти.

По време на целия проект се поддържа тясно партньорство между фермерите и изследователите, като се наблюдава, анализира и оценява ефективността на прилаганите технологии и методи. Проектът също така работи по много дейности за разпространение като конференции и уебинари за споделяне на резултатите с други производители в района и в други части на Румъния. Въпреки че проучването все още продължава, прилагането на техниките води до успешни резултати. "Нашите плодове със специфични органолептични характеристики, особено вкус и мирис, ще получат повишена добавена стойност, ако нямат петна", каза друг фермер, който е партньор в този проект. Това означава и увеличен доход за фермерите от продажбата на тези по-висококачествени биологични плодове.
Партньорите на ECO_FRUCT_BN също възнамеряват да продължат с по-нататъшни опити, разширявайки района, където се прилагат новите техники, включително съседните градини, в разширено партньорство, предложено в бъдещ проект.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Раломекс показа на АГРА 2023 машини, следващи модерните тенденции в земеделието
Устойчиво развитие и производство

Александър Китев: Нямаме конкуренция
Агримат представи на АГРА 2023 сеялки, адаптери за царевица и стрипер хедери - всички за консервационно земеделие

Фермерите могат безплатно да тестват дигитални технологии
Те вече са достъпни за всеки, благодарение на Европейския цифров иновационен хъб в земеделието

От пилето до яйцето…
Над 64 000 кокошки носачки се гледат само от двама работника

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg