Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Декември 2022
Все повече хора искат да се хранят с „различната храна“
Стоян Симеонов: С конвенционално земеделие никога няма да се занимавам!

Все повече хора искат да се хранят с „различната храна“

print

e-mail facebook

Местно, прясно, био

Прясна биологична храна от местен производител, когото познаваме и на когото имаме доверие. Набрана на ръка, опакована и пристигнала при нас възможно най-бързо. Какво по-хубаво от това? И освен това без никаква химия. И питателна. Още повече, че е доказано: Биохраната е по-вкусна и има повече сухо вещество – тоест, с по-малко храна човек може да се засити. Това разказва нейният производител – Стоян Симеонов, докато ни показва стопанството си, в което отглежда над 70 вида сезонни култури – зеленчуци и подправки.

През есента палитрата е огромна - праз, моркови, броколи, ряпа, салати, пащърнак, червено цвекло, магданоз, копър, пресен лук и чесън, мента, салвия, риган, розмарин, спанак, кейл, манголд, картофи, зеле, пипер, патладжан. Стоян отглежда по биологичен начин растенията на открито и в полиетиленови тунели. Осигурено е микродъждуване и капково напояване.

Повече био у нас – кога

Надеждите на Стоян са, че в новия програмен период ще има повече рекламни кампании, които ще стимулират както пазара, така и ще мотивират конвенционалните производители да преминат към био. Децата задължително трябва да се хранят с биохрана, категоричен е той. И дава пример с Франция, където на децата в училищата и в детските градини се дават само биопродукти. Освен това Франция е много напреднала по отношение на механизирането на биопроизводството, докато у нас всичко е ръчен труд. „Там е толкова уредено, а тези технологии, които прилагат, за нас са научна фантастика. Всичко е механизирано и посредством машини, роботи и изкуствен интелект се сади, отглежда, окопава.“

Клиентите сами ни намират

Първоначално започнал да отглежда зеленчуци за семейството си, но оставали количества. Тогава се регистрирал като земеделски производител. Днес жена му и дъщеря му също работят в стопанството. Имат около 10 души, постоянно наети.

„Ние продаваме здраве“, така Стоян накратко обобщава своята лична и бизнес философия. Мястото, където се намира неговата ферма, е било 1600 дка зеленчукова градина и навремето оттук са излизали тонове здравословна продукция, с която са се изхранвали работещите в държавните предприятия. „Тогава хората бяха по-здрави, в момента е различно.“ Но пък наблюдава, че все повече хора търсят различното, а младите са по-информирани. Те са основният двигател на пазара на биопродукти. Стоян споделя, че клиентите също виждат разликата между био и конвенционално. Продава чрез онлайн търговия, на фермерски пазари и в някои биомагазини. „Клиентите сами ни намират.“ А относно гаранцията за био – тя е 100%. „Био-то е едно от най-контролираните производства. Проверките са от контролиращата фирма, ДФЗ, БАБХ, МЗм, ЕК.

„С конвенционално земеделие никога няма да се занимавам, искам да съхраним тази земя и да дава продукция още десетки години. Химизираната почва не дава продукция, а био-то не е мода, а необходимост“, убеден е биопроизводителят.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Декември 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg