Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 29 Март 2023

Март 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Януари 2023
При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

При Но-тил – питай патило!

print

e-mail facebook

Качествената сеитба започва с правилно извършена жътва. Максимална защита на почвата чрез оставяне на ненадробени изправени растителни остатъци и отлична сеитба с минимално безпокоене на почвата. Това са част от тънкостите на технологията на Но-тил, и принципи, на които ще се отдава все по-голямо значение във връзка с новите зелени изисквания на Европа. Но и без изискванията от Европа, земеделието трябва да претърпи коренни промени, за да се приспособи към природните, климатичните, политическите и икономическите промени.

Технологията Но-тил има множество предимства и резултатите са налице, когато обаче се прилага правилно. Както е известно, тя не може да се прилага частично. Тя е съвкупност от практики, от които нито една не може да бъде пропусната. Основните са – нулево безпокоене на почвата, защита на почвата с растителни остатъци след жътва, сеитба на микс от покривни култури, правилен сеитбооборот.

Интелигентно подбраната земеделска техника също има огромно значение. На принципа проба-грешка и след натрупан дългогодишен опит Но-тилърът Александър Китев препоръчва на своите колеги само това, което наистина работи. Идеята му е бъдещите Но-тилъри да избегнат грешките и да минимизират риска. Затова Китев препоръчва само машини, които е пробвал в стопанството си и които са довели до желания резултат, както в неговото, така и в още много други стопанства в България.

Хедерите Allochis – специално създадени за Но-тил

Аржентинската компания Allochis е откликнала на нуждите на фермерите, които прилагат Но-Тил в своите стопанства. Какво е специфичното? При Но-Тил стърнището не трябва да бъде надробено и да стои изправено, затова Allochis е създала адаптери, които да оставят максимално цяло стърнище и колкото се може по-високи стебла. Единственото, което адаптерът прави, е да дръпне стеблото надолу, без да го надробява, без да го чупи и нарязва, обясни Александър Китев. Заради липсата на системата за надробяване конструкцията на хедера е олекотена и опростена. Това води до по-малко натоварване на наклонената камера на комбайна и по-малко отъпкване от предните гуми. Мощността, която е необходима за задвижване на адаптера, също намалява. Също така, хедерът е изработен от надеждни материали. Където влизат стеблата на царевицата е поставена планка, която е доста дебела и от неръждаема стомана. Дъното на хедера, което е подложено на голямо триене, също е направено от неръждаема стомана. Уникалното при марката Allochis е изключително богатата гама от брой и размер на междуредията42см, 45см, 45.7см, 50см, 50.8см, 52.5см,55.8см, 70см, 75см, 80см, 90см.

„Трета година тестваме тази машина в нашето стопанство. Тя работи безотказно. Тази година в България работиха общо 7 хедера Allochis с междуредия 42 см, 52.5 см и 70 см. Изключително качествена изработка“, посочи Александър Китев. Все пак Allochis е избрана да произвежда хедерите за царевица и бяла жътва на CLAAS за пазарите от Южна Америка. Това е достатъчно доказателство за качеството на машините

Pierobon: Ние разбираме важността на добрата сеитба

Веднага след жътва с Но-тил хедера за царевица, може да засеете. Есенните сеялки Pierobon вече четвърта година се доказват по българските полета. С тях освен основната култура, могат да се сеят и покривните култури. Една истинска Но-тил сеялка трябва да разполага с работни органи, които да осигуряват отлично копиране на терена, да работи качествено, дори и в обилно количество растителни остатъци, затова трябва да е оборудвана със специфичен ъгъл на дисковете. Ъгълът на диска при Pierobon е така изчислен, че той се самозаточва. Сеялката доказано може да работи както във влажна, така и в суха и твърда почва. Заедно със сеитбата в реда при семената се поставя и тор NP или NPK, което редуцира наполовина торовата норма, но увеличава двойно ефективността. Основното като резултат на полето е дружното поникване на посева. Ако в първите седем дена от поникването на културата са излезли над 80% от заложените семена, означава че сеялката се е справила блестящо. Това е изследване което всеки трябва да направи преди да каже че е доволен от своята сеялка.

„Почти всеки ден собствениците на сеялките Pierobon обикалят по полетата и изпращат клипчета, за да се похвалят и да покажат колко са доволни от това, че са избрали тази марка. Освен това ползват 2 години гаранция“, посочи Китев.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Раломекс показа на АГРА 2023 машини, следващи модерните тенденции в земеделието
Устойчиво развитие и производство

Александър Китев: Нямаме конкуренция
Агримат представи на АГРА 2023 сеялки, адаптери за царевица и стрипер хедери - всички за консервационно земеделие

Фермерите могат безплатно да тестват дигитални технологии
Те вече са достъпни за всеки, благодарение на Европейския цифров иновационен хъб в земеделието

От пилето до яйцето…
Над 64 000 кокошки носачки се гледат само от двама работника

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg