Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП - какво повече Брой: Февруари 2023
Организациите на производителите – с важна роля за развитието на сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС
Оперативните програми имат положително въздействие върху сектора

Организациите на производителите – с важна роля за развитието на сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС

print

e-mail facebook

 

Организациите на производителите играят решаваща роля за поддържането и насърчаването на растежа в сектора на плодовете и зеленчуците в Европейския съюз. Това е едно от заключенията на обобщаващото проучване на националните стратегии за устойчиви оперативни програми за периода 2013-2018 година, публикувано от Европейската комисия.

Като цяло, оперативните програми, осъществявани и с подкрепата чрез Общата селскостопанска политика, които се прилагат от организации на производители, са успешни и правят членството в тях по-привлекателно, се посочва в доклада. Те насърчават концентрацията на предлагане и пускане на пазара на земеделска продукция, повишават търговската стойност на продуктите и гарантират, че производството е адаптирано към търсенето.

Събраните данни показват също, че оперативните програми са имали положително въздействие върху сектора, когато става дума за подобряване на конкурентоспособността, опазване и поддържане на околната среда и предотвратяване и управление на кризи.

Членството в организация на производителите дава следните възможности: подобряват се пазарната позиция, достъпа до машини, финансови предимства и съвместни инициативи, обмен на знания и техническа помощ, по-лесен достъп до застрахователни услуги.

През разгледания период двата най-използвани инструмента за подпомагане на производителите, които изпитват затруднения или дори криза, бяха изтеглянето от пазара и застраховката на реколтата. Дейностите по маркетинг, промоция и комуникация също могат да се използват за целите на предотвратяването и управлението на кризи, но са мобилизирани в по-малка степен.

През 2020-та в Европейския съюз в сектора на плодовете и зеленчуците е имало 1603 организации на производители и 31 транснационални такива. Най-много признати организации се намират в Испания (527), Италия (289) и Франция (220).

186 млн. евро за популяризиране на висококачествени и устойчиви продукти на хранително-вкусовата промишленост от ЕС

Европейската комисия ще отпусне 185,9 милиона евро през 2023 г. за финансиране на дейности за популяризиране на устойчиви и висококачествени продукти на хранително-вкусовата промишленост от ЕС в ЕС и в световен мащаб. Приетата от Комисията работна програма по политиката за популяризиране за 2023 г. допринася за осъществяването на политическите приоритети на Европейската комисия за периода 2019-2024 г., по-специално стратегията „От фермата до трапезата“.

Избраните през 2023 г. проекти за популяризиране трябва да открояват и да бъдат в полза на продукти, които отговарят на цели като устойчивост на селското стопанство в ЕС, подобряване на хуманното отношение към животните и насърчаване на консумацията на пресни плодове и зеленчуци, както и на здравословните и устойчиви хранителни режими.

Наличните суми за кампании, избрани през 2023 г., са почти поравно разпределени между популяризирането в рамките на вътрешния пазар на ЕС и в трети държави - съответно 83,3 милиона евро и 83,1 милиона евро.

Извън ЕС държавите и регионите с висок потенциал за растеж се определят като основни цели за популяризиране. Сред тях са Китай, Япония, Южна Корея, Сингапур, Северна Америка. Нова Зеландия и Австралия могат също да представляват нови пазарни възможности за европейските износители. Не на последно място, Обединеното кралство продължава да бъде един от основните пазари за износ на продукти на хранително-вкусовата промишленост от ЕС, който поема 25 % от износа на ЕС-27.

С помощта на избраните кампании потребителите от ЕС и от целия свят ще бъдат осведомявани за различните схеми и знаци за качество на ЕС, например географските означения или биологичните продукти. За последната категория ще бъдат отпуснати до 28 милиона евро за стимулиране на търсенето на биологични продукти в съответствие с плана за действие за биологично производство. Допълнителни 36 милиона евро ще помогнат сред европейските потребители да се популяризират устойчиви селскостопански практики, благоприятни за климата, околната среда и хуманното отношение към животните, и да се насърчи потреблението на произведени по устойчив начин продукти на хранително-вкусовата промишленост.

За да се поощрят по-здравословните и балансирани начини на хранене, повече от 19 милиона евро ще бъдат специално предназначени за популяризирането на пресните плодове и зеленчуци, за да се помогне на сектора да се справи с трайните предизвикателства като намаляващото потребление и износ и слабата позиция при договаряне с големите вериги за търговия на дребно и преработвателите. Като цяло дейностите за популяризиране, насочени към потребителите на вътрешния пазар, следва да се позовават на насоките за хранителния режим на целевите държави членки и да са в съответствие с тях.

Поканите за представяне на предложения за предстоящите кампании за 2023 г. ще бъдат публикувани през януари 2023 г. от Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания. Право да подават заявления за финансиране и да представят предложения имат широк кръг от организации, като например търговски организации, организации на производители и групи от отрасъла на хранително-вкусовата промишленост, отговарящи за дейностите по популяризиране. Така наречените „обикновени“ програми може да бъдат представяни от една или няколко организации от една и съща държава от ЕС. „Многонационални“ програми се представят от поне две национални организации от най-малко две държави членки или от една или няколко европейски организации.

Кампаниите за популяризиране на селскостопанските продукти от ЕС имат за цел да създадат нови пазарни възможности за земеделските стопани от ЕС и хранителната промишленост в по-широк план, както и да подпомогнат развитието на техния съществуващ бизнес. В допълнение към увеличаването на устойчивото производство и потребление на селскостопански продукти политиката за популяризиране също така подкрепя устойчивото възстановяване на хранително-вкусовия сектор на ЕС в труден икономически контекст.

ЕК прие предложение за първата доброволна рамка за надеждно сертифициране на висококачествените поглъщания на въглерод

Предложението ще допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата, опазването на околната среда и нулевото замърсяване

Европейската комисия прие предложение за първата доброволна рамка на равнище ЕС за надеждно сертифициране на висококачествените поглъщания на въглерод. Предложението ще стимулира иновативните технологии за поглъщане на въглерод и устойчивите решения за улавяне на въглерод и ще допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата, опазването на околната среда и нулевото замърсяване. Предложеният регламент ще подобри значително капацитета на ЕС за количествено определяне, наблюдение и проверка на поглъщанията на въглерод. Подобрената прозрачност ще гарантира доверието на заинтересованите страни и промишлеността и ще спомогне да се избегнат заблуждаващите твърдения за екологосъобразност. Поглъщанията на въглерод могат и трябва да донесат ясни ползи за климата и Комисията ще даде приоритет на онези дейности за поглъщане на въглерод, които ще осигурят значителни ползи за биологичното разнообразие. В бъдеще Комисията, подпомагана от експерти, ще разработи специализирани методи за сертифициране на дейностите по поглъщане на въглерод, които способстват за постигане на целите в областта на климата и други екологични цели.

За да се гарантира прозрачността и надеждността на процеса на сертифициране, в предложението се определят правила за независимата проверка на поглъщанията на въглерод, както и правила за признаване на схемите за сертифициране, които могат да се използват за доказване на съответствието в рамката на ЕС. За да се осигурят качеството и съпоставимостта на поглъщанията на въглерод, предложеният регламент установява четири критерия за качество (под акронима QU.A.L.ITY):

  1. QU (количествено изражение): дейностите по поглъщане на въглерод трябва да бъдат точно измерени и да осигуряват недвусмислени ползи за климата;
  2. А (допълняемост): дейностите по поглъщане на въглерод трябва да надхвърлят съществуващите практики и изискваното от закона;
  3. L (дългосрочно съхранение): Сертификатите са свързани с продължителността на съхранението на въглерод, така че да се осигури постоянно съхранение;
  4. ITY (устойчивост): Дейностите по поглъщане на въглерод трябва да допринасят за постигането на целите за устойчивост, като например адаптирането към изменението на климата, кръговата икономика, или за опазването водните и морските ресурси и биологичното разнообразие.

Това предложение е от съществено значение за целта на ЕС да се превърне в първия в света неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. За да постигне тази цел, ЕС трябва да намали своите емисии на парникови газове до минимум. Същевременно ЕС ще трябва да увеличи поглъщането на въглерод от атмосферата, за да балансира емисиите, които не могат да бъдат премахнати.

Промишлените технологии, като биоенергията с улавяне и съхранение на въглерод (BECCS) или прякото улавяне и съхранение на въглерод от въздуха (DACCS), могат да улавят въглерод и да го съхраняват постоянно. В селското и горското стопанство, земеделските практики за улавяне на въглероден диоксид могат устойчиво да подобрят съхранението на въглерод в почвите и горите или да намалят изпускането на въглерод от почвите, както и да създадат нов бизнес модел за земеделските и горските стопани. Трайните продукти и материали, например строителните продукти на основата на дървесина, също могат да задържат въглерода в продължение на няколко десетилетия или по-дълго.

Предложението ще насърчи авангардните чисти технологии и ще подкрепи новия европейски Баухаус, като отчете капацитета за съхранение на въглерод на енергийно ефективните строителни материали на основата на дървесина. Предложението ще даде възможност за иновативни форми на частно и публично финансиране, включително финансиране с въздействие или основано на резултати публично подпомагане в рамките на държавната помощ или общата селскостопанска политика. Комисията ще продължи да финансира действия за поглъщане на въглерода по места чрез Фонда за иновации (който може да финансира, наред с другото, проекти за BECCS и DACCS), Общата селскостопанска политика, Фонда за регионално развитие, програма LIFE и програмата „Хоризонт Европа“ (включително мисията „Пакт за почвите за Европа“)

Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател за Европейския зелен пакт: „Предложението за сертифициране на поглъщанията на въглерод в ЕС е историческа стъпка в борбата ни с кризата с климата. За да постигнем неутралност по отношение на климата, трябва рязко да намалим емисиите на парникови газове, но също така трябва да отстраним въглерода от атмосферата. С нашия пакет „Подготвени за цел 55“ продължава работата за драстично намаляване на емисиите на парникови газове колкото е възможно по-бързо. Сега определяме регулаторната рамка, за да стимулираме едновременно поглъщанията на въглерод чрез технологии и чрез естествени поглътители на въглерод. Това има голям потенциал и за биологичното разнообразие. Сертифицираните поглъщания на въглерод създават нови възможности за стопанска дейност за земеделските стопани, горските стопани и управителите на земи, които са готови да положат допълнителни усилия в името на климата и околната среда.“

Следващи стъпки

Сега предложението на Комисията ще бъде обсъдено от Европейския парламент и от Съвета в съответствие с обикновената законодателна процедура. Въз основа на критериите QU.A.L.ITY, с помощта на експертна група Комисията ще разработи адаптирани методики за сертифициране на различните видове дейности за поглъщане на въглерод. Първото заседание на експертната група е планирано за първото тримесечие на 2023 г.

 Виж статията в ПДФ формат тук...

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg