Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Май 2023

Май 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Март 2023
Биопроизводството в новата ОСП - тревоги, но и надежди
Веселина Ралчева е новият „Биофактор“

Биопроизводството в новата ОСП - тревоги, но и надежди

print

e-mail facebook

Какво да очакват биопроизводителите?

В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони е предвиден достатъчен финансов ресурс за биологичното производство. Над 350 млн. евро са отделени за производството, 35 млн. евро за инвестициите в земеделските стопанства и 40 млн. евро за преработката. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на Национална конференция „Биологичното производство в България. Нов програмен период, нов план за действие, нови надежди“, която се проведе в рамките на международното изложение АГРА. Той допълни, че в най-кратки срокове трябва да се насочат ресурси и усилия в дейности, свързани с реализирането на добавена стойност при преработката на произведените в България биологични продукти, които достигат до крайния потребител.

Заместник-министърът се обърна към представителите на браншовите организации, като посочи, че важна роля ще има и Планът за развитие на биологично земеделие у нас, който е обсъждан няколко пъти с представители на сектора и работата по него продължава.

„В лицето на Министерството на земеделието имате партньор и ще подчертая, че обратната връзка, която получаваме от Вас, при провежданите срещи и тематични конференции, е важна за развитието на биологичното производство у нас“, каза още заместник-министър Събев. И уточни, че министерството чрез различни инициативи подкрепя сектора. „Радвам се, че страната ни беше представена на високо ниво на Международното изложение за биохрани „Биофах“ в Германия. Това е мотивиращо, тъй като по този начин родните производители и преработватели стигат до нови пазари. Вярвам, че това ще продължи и в бъдеще“, обобщи заместник-министърът.

Тревоги, но и надежди

Форумът събра 150 участници от цялата страна. Имаше производители, преработватели, търговци, консултанти, представители на контролиращите лица, Министерството на земеделието, хора от научните институти и университетите, търговци на биологични препарати за растителна защита и органични торове.

Председателят на Българската асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова не скри тревожната статистика за спад от 6 на 1% и призова към законодателни промени, които да стимулират производството на екологично чиста продукция.

Повечето презентации бяха ориентирани към следващия програмен период – Национален план за развитие на био земеделието, Стратегически план 2023-2027, новото в националното био законодателство.

Традиционно най-голям интерес и най-много дискусии породи подпомагането на биоземеделието в следващите 5 години по Стратегическия план. Добрата новина е, че има предвиден безпрецедентно голям финансова ресурс (около 400 млн. евро), но има и големи очаквания – в края на 2027 година се очаква 7% от земеделските площи в страната да бъдат биосертифицирани. Това означава всяка година от днес нататък да се добавят по 500 000 дка нови биоплощи. Амбициозна програма, чийто успех зависи изключително много от старта на новите екосхеми и интервенции през тази година.

Биопроизводителите очакват с нетърпение и официалното одобрение на Националния план за развитие на биологичното производство в България до 2030 г. Част от предвидените дейности в него вече се изпълняват. Националният щанд на България в наскоро завършилото световно изложение Биофах в Германия, както и Националната биоконференция бяха финансирани частично с националния бюджет в рамките на Националния биоплан.

Веселина Ралчева е новият „Биофактор“

По време на събитието зам.-министър Събев връчи наградата „Лауреат БИОФАКТОР“ на Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти. Наградата е учредена от Академичния съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Отличието се връчва в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микропредприятия от хранителния сектор в България
Проект на Биоселена и Norges vel

100% опрашване на земеделските култури – как?
И още: Нещо различно - борба с неприятелите без химия

Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние
Рано напролет използвайте варовик като почвен мелиорант за третиране на кисели почви

HORSCH – феноменално изпълнение, 100% точност на сеитбата
Българските фермери избират за свой надежден партньор АГРОТРОН-М

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg