Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Април 2011
Ранкона – новият обеззаразител за семена от пшеница и ечемик
За първи път в България – формулация под формата на микроемулсия

Ранкона – новият обеззаразител за семена от пшеница и ечемик

print

e-mail facebook

Излезе дългоочакваната регистрация на новия триазолов препарат за обеззаразяване на семена Ранкона на фирма „Кемтура”. По този повод той беше представен на семинар, организиран в Пловдив от фирма „Агродимекс”. На събитието присъстваха над 300 души, сред които представителите на фирма „Кемтура”: Лигия Кристова – регионален мениджър за Централна Европа, Кийт Гали – маркетинг мениджър за Европа, Африка и Близък Изток, и Малкъм Томкинс, регионален технически мениджър по обеззаразители. Презентация на Ранкона направи Mалкъм Томкинс, който изтъкна предимствата на препарата. Христо Атанасов – продуктов мениджър за България, отговори на многобройните въпроси на земеделските производители, предизвикани от интереса към новата молекула, създадена от японски учени. Едни от първите страни в света, в които Ранкона е регистриран, са Великобритания, Русия, Франция, Унгария, Румъния, Молдова, а от тази година към тях се присъедини и България.

Безкомпромисна защита

Ранкона е уникален контактен и системен фунгицид, съдържащ ипконазол, който действа предпазно и лечебно. Молекулата му е така разработена, за да въздейства на широк спектър гъбни болести, изтъкна Малкъм Томкинс. Третираните с Ранкона семена са отлично защитени срещу всички основни болести, пренасяни със семена и почва, като твърда главня, праховита главня и ленточна болест. Регистрираната доза за употреба в пшеница е 100 мл/100 кг семе. При ечемик дозата се завишава и е 130 мл/100 кг семе заради ленточната болест, която е доста упорита.

Уникална формулация – микроемулсия

Благодарение на това, че формулацията на Ранкона е под формата на микроемулсия препаратът перфектно полепва, обвива семето и го предпазва от болести. Фунгицидът не предизвиква запрашаване, което го прави напълно безопасен за хората, които работят с него. Обеззаразителят е почти без мирис, прозрачен е, не се утаява, излива се до капка от тубата, няма остатъци от препарат по техниката и за разлика от досега познатите продукти за обеззаразяване на пазара се разпределя много по-равномерно по всяко едно третирано семе. Екологично чист е и не предизвиква стрес у растенията.

Развитие на семената и посевите

Третираните с Ранкона семена имат отлично развитие, посевът е добре гарниран, а при жътва тези растения ще дадат високи добиви. Продуктът може да се използва дори и в завишени дози без да увреди кълняемостта или по-нататъшното развитие на семената. Веднъж третирани, семената също като при Витавакс, могат да се съхраняват в течение на една година без това да се отрази на тяхната естествена кълняемост.

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Април 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg