Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Май 2023

Май 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Март 2023
Александър Китев: Нямаме конкуренция
Агримат представи на АГРА 2023 сеялки, адаптери за царевица и стрипер хедери - всички за консервационно земеделие

Александър Китев: Нямаме конкуренция

print

e-mail facebook

Технологиите за консервационното земеделие бяха сред акцентите на селскостопанското изложение АГРА 2023 в Пловдив. Компанията Агримат се представи с атрактивен щанд със слогана: Да си поговорим за No-Till.

Портфолиото на Агримат включва прецизно подбрани машини, които са се доказали в практиката по света и по българските полета. Това са сеялките Pierobon, стрипер хедерите Shelbourne и адаптерите Allochis. И без значение от големината на стопанствата, типа почви и климатичните условия - те работят безупречно.

Без значение колко голямо или малко е едно стопанство, без значение от културите, които се отглеждат, Агримат може да достави и оборудва всяко стопанство с нужния по размер и вид машини за No-Till. Фирмата разполага с машини на склад и може да достави навреме пълно оборудване за No-Till технология.

Pierobon разбира важността на добрата сеитба!

„Сеялките Pierobon вече 5 години се доказват по полетата в България. През тези години са преминали успешен тест на полето. Дъждовното време през есента на 2021 г. и сушата през миналата есен затрудниха земеделците, които прилагат както конвенционална технология, така и консервационна. Само клиентите на Агримат засяха навреме и в дъждовната 2021 г., и в сухата 2022 г. Това ни даде изключително самочувствие, особено тогава, когато видяхме как се представят сеялките ни и то без абсолютно никакви технически проблеми, сеейки в почва като асфалт. Имахме уверенията от производителя, че сеялките Pierobon са много здрави, надеждни и не се нуждаят от обслужване дълги години и това се доказа през последните два сезона работа на полето. Ще бъда честен и ще споделя, че не очаквахме да са толкова здрави и надеждни и да правят такава перфектна сеитба при най- различни условия на полето. Удържаха и на суха, и на твърда почва, и в много влажна. Направиха перфектни сеитби и в двете крайности. Техните стопани след това получиха много добри добиви“, подчерта управителят на Агримат Александър Китев.

Жътва с Shelbourne днес, по-високи добиви утре!

Другата ключова машина за No-Till технологията е стрипер хедерът Shelbourne, който прибира само зърното на пшеница, ечемик, тритикале, овес и др. Хедерът увеличава производителността на комбайна 2,5 пъти, оставя високо, ненадробено стърнище - важно изискване при No-Till, като така се защитава почвата от вятър и от прегряване и в нея се съхранява много влага. По данни на Александър Китев през 2022 г. у нас са работили 52 стрипер хедера Shelbourne. За новия сезон има поръчани още 24.

 Allochis - No-Till адаптерът за царевица

Другата машина, с която трябва да бъде оборудвано всяко No-Till стопанство, е No-Till адаптерът за царевица Allochis. Растителните остатъци не трябва да бъдат надробявани, защото вятърът ги издухва от полето, а идеята на технологията е те да останат на полето. Адаптерът за царевица Allochis прави именно това - не надробява стъблата, а ги оставя цели.

Споделен опит и консултации

Равносметката от участието на Агримат на АГРА 2023 е: много посетители, щастливи клиенти на компанията и все повече земеделци, които проучват възможностите за прилагане на No-Till в стопанствата си.

„Опита, който натрупахме през последните 10 години за самата технология, ни даде знанията и оформи критериите, по които да подберем комплекта машини, които предлагаме към днешна дата. Смело мога да заявя, че няма друга компания, дори в Европа, която да предлага пълен комплект машини за No-Till и консултации за неговото внедряване. Ако трябва да съм честен, в тази област ние нямаме конкуренция, каза Александър Китев и допълни: За да потвърдя казаното по-горе, ще ви кажа, че ние нямаме наш клиент, който да се е отказал от технологията и да се върнал отново към обработките. Защо ли? Защото всеки наш нов клиент стъпва на нашия и на опита на досегашните ни клиенти и по този начин нещата са все по-изчистени от грешки. Мога да кажа, че те започват технологията с летящ старт.

Още едно голямо доказателство за нашия успех е фактът, че в България има вече 5 стопанства, изцяло оборудвани с нашите машини - есенна и пролетна сеялка Pierobon, хедери Shelbourne и Allochis.

Искам да благодаря на земеделците, които ни се довериха преди години, заедно се учехме, усъвършенствахме се заедно, правехме грешки, но не се отказахме - нито ние, нито те, защото се подкрепяхме един друг. На тези първите трябва да са благодарни и тези, които сега ще започват технологията, защото благодарение на първите има толкова много знания и опит, вече са ясни и установени машините, с които трябва да бъде оборудвано едно успешно No-Till стопанство.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микропредприятия от хранителния сектор в България
Проект на Биоселена и Norges vel

100% опрашване на земеделските култури – как?
И още: Нещо различно - борба с неприятелите без химия

Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние
Рано напролет използвайте варовик като почвен мелиорант за третиране на кисели почви

HORSCH – феноменално изпълнение, 100% точност на сеитбата
Българските фермери избират за свой надежден партньор АГРОТРОН-М

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg