Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП - какво повече Брой: Април 2023
Екосхемите са доброволни за земеделските стопани
Върху една и съща площ кумулативно може да натрупвате плащания по няколко екосхеми

Екосхемите са доброволни за земеделските стопани

print

e-mail facebook

Новост в Общата селскостопанска политика от тази година са екосхемите, които са задължителни за страните членки, но доброволни за земеделците. У нас ще се прилагат осем на брой екосхеми.

„Екосхемите в рамките на Първи стълб са едногодишни. Може да заявите екосхемата в конкретната година, на следващата може да не участвате по нея, на по-следващата отново може да заявите конкретната екосхема. Другата особеност е, че по екосхемите могат да бъдат заявявани отделни парцели. Т.е. не е задължително цялата площ на стопанството да бъде заявена за подпомагане по екосхемата и всички практики да се изпълняват върху цялата площ на стопанството. Изключение от това правило прави единствено екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури, която е на ниво стопанство. Също така, земеделските стопани могат върху една и съща площ, върху един и същи парцел кумулативно да натрупват плащания по няколко екосхеми“, каза Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания”, МЗм.

Ново условие, за да получавате обвързана подкрепа за млечни животни

Модулацията ще подобри насочването на подпомагането към по-малките и средни ферми

Схемите по обвързана подкрепа ще се прилагат и през новия програмен период. Те обхващат секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, протеинови култури. Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ от МЗм, представи правилата за животновъдите от направление „Мляко“.

„Всички стопанства, които отглеждат млечни животни - крави, биволи, овце и кози, от 2023 година трябва да са в система за контрол на млякото. До момента такава система се прилагаше единствено и само по отношение на говедата. От 2023 година в системата за контрол на млякото се включват овцете, козите и биволите. Замяната на животните не е нищо ново. Тя се прилагаше и през 2022 година, при същите условия ще продължи да се прилага и през новия програмен период. Периодът на задържане на животните е 80 дни от последния ден за подаване на заявления за подпомагане. Плащането е на глава животно. Имаме горна възрастова граница по отношение на животните, които влизат в обхвата на подпомагането. За млечните крави, които са в обикновената млечна схема, както и за тази, която обхваща животните, включени в развъдни програми, възрастта е от 22 месеца до 10 години. Животните, които през 2023 година са навършили 10 години, но все още не са навършили 11 години, са допустими за подпомагане и по двете интервенции.“

Чрез модулиране на размера на подпомагането по някои от схемите за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ ще се подобри насочването на подпомагането към по-малките и средни ферми.

„Има промяна в бройките животни, които са обхванати от модулацията - при говедата модулацията вече е на първите 150 говеда, а по отношение на дребните преживни животни модулацията е над 300 броя. Изключение от прилагане на модулацията са интервенциите в планинските подпомагания за животни, където нямаме модулирана ставка.“

Ето накратко изискванията за броя на животните:

  • При Обвързано с производството подпомагане за млечни крави земеделският стопанин трябва да отглежда 10 и повече млечни крави.
  • При Обвързано с производството подпомагане за млечни крави, включени в развъдни програми земеделските стопани трябва да отглеждат в стопанството си 20 и повече млечни крави от една порода, включени в развъдни програми с предназначение за производство „за мляко“.
  • При Обвързано с производството подпомагане за говеда в планински райони земеделският стопанин трябва да отглежда от 5 до 9 женски животни, които са с предназначение за производство на месо и/или мляко.
  • При Обвързано с производството подпомагане за биволи земеделският стопанин трябва да отглежда 10 и повече женски биволи.
  • При Обвързано с производството подпомагане за овце и кози земеделският стопанин трябва да отглежда в стопанството си 50 и повече овце-майки и/или 50 и повече кози-майки.
  • При Обвързано с производството подпомагане за овце и кози, включени в развъдни програми, земеделският стопанин трябва да отглежда в стопанството си 50 и повече овце-майки от една порода, включени в развъдни програми, и/или 20 и повече кози-майки от една порода, включени в развъдни програми.
  • При Обвързано с производството подпомагане за овце и кози в планински райони земеделският стопанин трябва да отглежда от 10 до 49 женски животни (овце-майки и/или кози-майки) в планински райони.

Не се изисква доказване на реализация на продукция в обвързаната подкрепа за животните в планинските райони

Новост: Месодайни крави в планински райони вече ще получават обвързана подкрепа

Има ли нови интервенции в обвързаната подкрепа за сектор „Животновъдство“, както и промени по познатите към момента схеми – отговорите дава Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, МЗм.

„Горната възрастова граница за месодайните животни в обвързаната подкрепа е от 22 месеца до 13 години, като животните, които са навършили 13 години, но ненавършили 14 в годината на подаване на заявления, са допустими за подпомагане.“

Няма промени по отношение на доказването на реализацията на продукцията.

„Имаме една промяна в обвързаното подпомагане за говеда в планински райони, като освен млечните крави в планински райони, вече допустими за подпомагане са месодайните крави. Едно стопанство, ако има четири млечни крави и пет месодайни, всичките девет може да ги заяви по интервенция за обвързана подкрепа. Възрастовата граница важи и за планинската интервенция, но при нея не изискваме доказване на реализация на продукция.“

Застрашените от изчезване породи животни, както в говедовъдството, така и в овцевъдството, са отделени в самостоятелна интервенция. „Застрашените от изчезване породи крави нямат горна възрастова граница, която да ги ограничава за заявяване за подпомагане по интервенцията. Трябва да бъдат над 22 месеца без горно ограничаване на възрастта. По отношение на биволите горната възрастова граница е 18 години. Количествата мляко за доказване на реализация са същите както в сегашния програмен период.“

Какви са интервенциите по схемите за обвързана подкрепа, които се отнасят до сектор „Овце и кози“?

„Овцевъдството и козевъдството се подпомагат по три интервенции. Първата е за овце и кози, включени в развъдни програми, в която има изискване за възраст между 12 и 84 месеца за овцете и до 108 месеца за козите. Тук различното е по отношение на количествата реализирана продукция. За млечните породи овце вече изискваме 100 кг мляко на овца майка и 250 кг мляко за коза майка. При месодайните породи животни изискваме реализация на най-малко един брой яре или агне. Т.е., реализацията се отчита за животни, които са родени в стопанството и са на възраст до 12 месеца. Всички начини на реализация на продукцията, както на млякото, така и на месото, са същите, както в досегашния програмен период.“

Самостоятелна интервенция има за подпомагане на планинското овцевъдство и козевъдство – от 10 до 49 животни.

„Обвързаното с производството подпомагане на застрашените от изчезване породи овце и кози е обособено в самостоятелна интервенция. Запазени са параметрите за реализация на продукцията каквито бяха и до момента, т.е. могат да се реализират по избор или 35 кг мляко, или 0.2 животни, които са родени в стопанството.“

  • Списък с интервенции – обвързана подкрепа на сектор „Животновъдство“:
  • Обвързано с производството подпомагане за млечни крави
  • Обвързано с производството подпомагане за млечни крави, включени в развъдни програми
  • Обвързано с производството подпомагане за месодайни крави
  • Обвързано с производството подпомагане за месодайни крави, включени в развъдни програми
  • Обвързано с производството подпомагане за крави от застрашени от изчезване породи
  • Обвързано с производството подпомагане за биволи
  • Обвързано с производството подпомагане за говеда в планински райони
  • Обвързано с производството подпомагане за овце и кози в планински райони
  • Обвързано с производството подпомагане за овце и кози, включени в развъдни програми
  • Обвързано с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи

Какви са вариантите за подкрепа на производителите на картофи?

По обвързаната подкрепа ще се подпомагат и трайни насаждения, които още не са встъпили в плододаване

Oсновните принципи за подпомагане по схемите за обвързана подкрепа в сектор „Растениевъдство“ през новия програмен период се запазват, заяви Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, МЗм, и представи подробности: „Запазва се изискването за минимум 0.5 хектара площи, които да бъдат заявени по интервенциите за обвързана подкрепа. Допустима е комбинацията между култури за достигане на минималния праг от 0.5 хектара. Всички кандидати трябва да отговарят на дефиницията за активен земеделски стопанин, да са доказали пазарна реализация с документи. Количествата плодове и зеленчуци, които изисквахме до момента, не са променени, като за биологичното производство и производството в преход реализацията на добивите е с 50 процента е по-ниска, отколкото в конвенционалното производство.“

Новият момент в обвързаната подкрепа в сектор „Растениевъдство“ е представянето на документи за сертифициран и/или стандартен посевен и посадъчен материал съобразно културите, които се заявяват по съответните интервенции. В приложението към наредбата за директните плащания са описани разходните норми за посевен и за посадъчен материал – за всички видове култури, които са в рамките на обвързаното с производството подпомагане.

„Десертното грозде ще бъде подпомагано в рамките на обвързаната подкрепа за сортовете, които са включени в сортовата листа като десертни лозя, а виненото грозде не е част от обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци. В рамките на сектор „Плодове“ имаме обособена самостоятелна интервенция за новосъздадени градини или такива, които все още не са встъпили в плододаване. По тази интервенция ще се подпомагат градини, ако те са създадени преди 2023 година. Тези площи да бъдат очертани и заявени по тази интервенция, като е необходимо да представите документ от вашия агроном, че тази градина все още не е встъпила в плододаване.

Стопаните, които ще заявяват за подпомагане градини, които ще бъдат създадени през 2023 година, трябва да представят документ за закупен посадъчен материал – стандартен или сертифициран.“

Всички останали интервенции се запазват, с изключение на подкрепата за производителите на картофи. Обвързана подкрепа ще могат да получат само производителите на картофи за нишесте, като за целта трябва да имат регистрация по чл. 22 от Закона за защита на растенията и към заявлението си за подпомагане на ниво кандидатстване да представят предварителен договор с преработвателно предприятие за изкупуване на произведените от тях картофи за производство на нишесте.

„Комуникацията ни с Националната асоциация на картофопроизводителите сочи, че част от големите картофопроизводители имат вече сключени такива предварителни договори, а някои от тях са работили в предишните години с предприятия в Румъния, така че имаме увереност, че една част от картофопроизводителите ще могат да се възползват от тази интервенция“, посочи Аделина Стоянова.

Списък с интервенциите за обвързана подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци:

Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодове

В рамките на тази интервенция се предвижда подпомагане на доходите на стопанства, осъществяващи дейността си в производство на плодове от следните видове култури: ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде.

  • Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодови насаждения до встъпването им в плододаване – същите култури като в първата интервенция.
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (домати, краставици, корнишони и патладжани).
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (пипер).
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (моркови, зеле, дини и пъпеши).
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (картофи, лук и чесън).
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство.
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони.

Какви средства са предвидени за развитие на биоземеделието до 2030 г.?

Европейската подкрепа ще се допълва с амбициозните цели, заложени в Националния план за развитие на биопроизводството

България си е поставила за цел да постигне 10 процента биологично сертифицирани площи до 2030 г. Политиките за подкрепа са заложени както н Националния план за развитие на биоземеделието, така и в стратегическия план.

Националният план за развитие на биопроизводството включва редица мерки като:

  • Популяризиране на биологичното земеделие и логото на ЕС
  • Стимулиране на потреблението на биологични продукти, в това число в обществените заведения чрез въвеждане на екологосъобразни обществени поръчки
  • Организиране на курсове, семинари и обучения
  • Насърчаване на преработката на биологични суровини
  • Провеждане на информационни кампании
  • Подкрепа за участие на българските биопроизводители в международни изложения,
  • Засилване на присъствието на биологични храни в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ и др.

Реализирането на този план ще бъде подкрепено с национални средства, като биопроизводителите ще получават европейска подкрепа чрез стратегическия план.

По първи стълб Екосхемата за биологично земеделие е с бюджет над 40 млн. евро, като интервенцията е насочена за подпомагане на земеделски стопани със селскостопански животни (биологични и в преход) от следните видове – говеда, биволи, овце и/или кози, свине за пасищно отглеждане – Източнобалканска свиня, и стопанисват постоянно затревени площи и/или площи, заети с фуражни култури (биологични и в преход).

По стълб 2 е предвидена интервенцията Биологично растениевъдство с бюджет над 330 млн. евро, като ще се подпомага отглеждането на 23 групи култури. Ангажиментите са обособени в две операции:

  • Плащания за преминаване към биологично растениевъдство
  • Плащания за поддържане на биологично растениевъдство

Интервенцията Биологично растениевъдство може да се комбинира със следните екосхеми:

  • Екосхема за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура
  • Екосхема за екологично поддържане на трайните насаждения
  • Екосхема за разнообразяване на отглежданите култури
  • Поддържане на местообитанията на червеногушата гъска (Branta ruficollis), Кръстат (царски) орел и Египетски лешояд в орнитологични важни места в обработваеми земи
  • Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения
  • Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000

Биологично пчеларство ще се финансира чрез Втори стълб, като интервенцията е с бюджет над 34 млн. евро.

В допълнение, биологичното производството ще се подкрепя приоритетно по следните интервенции от стратегическия план:

  • Инвестиции в земеделските стопанства
  • Подпомагане на много малки земеделски стопанства
  • Инвестиции за преработка на селскостопански продукти
  • Сътрудничество за къси вериги на доставки и местни пазари
  • Професионално обучение и придобиване на умения
  • Консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет

Национална мрежа по ОСП - част от системата АКИС

Тя продължава работата на Национална селска мрежа, но с разширен обхват

Националната селска мрежа се структурира във всяка една държава членка по правилата на регламента за селските райони, обясни Таня Дъбнишка, която е била част от екипа на звеното за управление на НСМ у нас. Основна роля на НСМ е да мобилизира и привлече всички заинтересовани страни от политиката за развитие на селските райони за съвместна работа под различен формат, като основната цел е да се подобри прилагането на ПРСР. В периода 2018-2022 са изпълнени многобройни активности, свързани с различни тематични работни групи, както и темата АКИС и нейното разписване в стратегическия план, темата за smart villages – една нова концепция на ЕК, проучвания за ефектите на Стратегията От фермата до трапезата и Стратегията за биоразнообразието, анализи, анкетни проучвания, обучения на потенциални бенефициенти, обучение на администрацията с партньори от ЕК, работа по теми като Зелената сделка, иновациите в агросектора и подготовката на бенефициенти по подмярка 16.1, популяризиране на добри практики на реализирани проекти на Иновативни групи от различни страни членки.

Какво следва? Регламентът за стратегическите планове задължава страните членки в рамките на 12 месеца от одобряването на плановете, да изградят и структурират Национални мрежи по ОСП, покривайки тематиките по двата стълба на ОСП, както и пазарните мерки и оперативните програми. От бюджета на техническата помощ на Стратегическия план се заделя сума в размер до 2% за създаване и обслужване на Национална мрежа по ОСП.

Тази национална мрежа ще бъде част от системата АКИС, която представлява структурирани връзки и взаимодействия между всички съветници и научни изследователи, които работят в полза на това да повишат знанията, да допринесат за трансфера на иновации към земеделския сектор.

Функционирането на АКИС ще се подкрепя и насърчава чрез различните интервенции на стратегическия план по мерките за обучения и консултантските пакети.

Ролята на АКИС, която е елемент от модернизацията на ОСП, е да съдейства да се повишават знанията на фермерите по отношение на това как по-ефективно и целесъобразно да използват компонентите на околната среда, да са по-иновативни. АКИС трябва да научи земеделците как да направят зеления и дигитален преход на агросектора.

 Виж статията в ПДФ формат тук...

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg