Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Април 2023
От камбанарията на една колоритна стопанка
Петранка Гагова: Земеделието неведнъж е спасявало България - може да го направи и днес

От камбанарията на една колоритна стопанка

print

e-mail facebook

Над 200 дка биоградина и 100 хил. пилета бройлери – това е смесеното стопанство на Петранка Гагова, която срещам на Деветата национална среща на АЗПБ. Междувпрочем, това им е хубаво на големите форуми – срещаш нови хора, някои от тях – повече от колоритни, с нестандартни идеи и решения на стари проблеми.

Липсата на работна ръка е хроничен проблем в българското земеделие. Не сработват нито еднодневните трудови договори, нито идеята безработните да бъдат пращани на полето. Имаше дори предложения да бъдат построени подвижни кампуси на полето, в които студенти и ученици да се учат на труд. Но и тази идея не видя реализация.

Петранка Гагова, която повече от 20 години е в сектора, е намерила нетрадиционен начин да пласира плодовете от своята градина - клиентите идват на крака и сами оперират в нея - събират продукция, каквато предварително са заявили. Този модел е популярен по-скоро на запад и рядко се среща у нас. Гагова е от малцината, които го прилагат.

Твърде голяма бюрокрация в сектор „Земеделие“ - тази мантра се повтаря от години и е втръснала на всички. Въпреки, че непрекъснато се говори за опростяване на Общата селскостопанска политика, тя като че ли става все по-сложна. Мерките станаха интервенции. Политиките минават през “идентифициране на потребностите”. Всички системи ще се обединяват в една, но кога и как ще стане това? Наредбите тепърва се пишат. В този контекст, всички земеделци изпитват основателни опасения от провал на предстоящата кампания. В това число и биопроизводителите. При тях напрежението дори е малко повече – заради по-голямата бумащина и заради безкрайните проверки.

“По 5 пъти ни проверяват за едно и също нещо. Черешката на тортата са т. нар. тайни проверки, край нямат”, разказва Петранка. И всичко това струва време, нерви и пари на биофермерите.

Инфлуенцата по птиците също е хроничен проблем от години. Безпрецедентен брой случаи на вируса бяха регистрирани в края на миналата година на територията на Европа. Докладвани са 788 случая на птичи грип в 16 държави от Европейския съюз и в Обединеното кралство. Според Петранка Гагова, здравето на животните във фермата е в ръцете на стопанина. И всичко опира до превантивните мерки. “Който спазва биосигурността, няма от какво да се страхува.”

В последния програмен период целево бяха заделени и насочени доста средства по специални мерки, предназначени за по-добрата биосигурност в животновъдните ферми. Има ли ефект от тази политика – не е ясно.

За всеки производител най-важен е пазарът. Петранка Гагова има сигурен такъв за бройлерите – от години работи с една и съща месопреработвателна компания. Контролът е регулярен и стриктен, защото става дума за производство на храна, убедена е стопанката. Базата построила по 4.1, но парите по подмярката свършили и изобщо не стигнали до нея. Затова Гагова изтеглила кредит, който вече е изплатила. За земеделски стопанин, който живее в селски район, обезпечението на кредит в която и да е банка, изобщо не е лесна задача. Инструментите в тази посока трябва да бъдат по-разнообразни и по-гъвкави, казва Петранка.

А по повод новата кампания, колоритната стопанка от региона на Велико Търново казва, че “нещата са мъгляви, но постепенно трябва да започнат да се избистрят”. Политическите турбуленции обаче, в които се намираме повече от 2 години, също се отразяват на аграрния сектор. “Това е лошо, много лошо. Но земеделието неведнъж е спасявало България. Може да го направи и днес”.

Добрият земеделски министър трябва да притежава две качества – да обещава малко и само единствено възможното. А думата корупция трябва да бъде абсолютно несъвместима с неговото име, казва в заключение Петранка Гагова.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg