Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Май 2023

Май 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Май 2023
Защо българските охлюви са специални
За тях разказва младият учен Мария Тодорова

Защо българските охлюви са специални

print

e-mail facebook

Ползите от охлювите и охлювената слуз са известни още от народната медицина. Един малък екип от учени у нас превръща този факт в иновативен продукт, който намира радушен пазар в 12 европейски страни, стига дори до Китай. Оказва се, че българският градински охлюв е различен от всички свои събратя по света – слузта е изключително богата и качествена като екстракт.

За него ни разказва Мария Тодорова, която е съавтор на 5 изобретения, регистрирани като полезни модели. От 10 години младият учен работи в малка компания, която произвежда продукти от слуз от охлюви.

“Ние извличаме слузта от охлювите в лабораторна среда. Това става щадящо, те продължават да живеят своя щастлив живот и никой от тях не е „пострадал“ от тази процедура”, разказва Мария Тодорова.

Компанията работи със стандартни ферми, които са достатъчно отворени към работата с компания от научни работници, която извлича охлювена слуз и я превръща в лечебни и козметични продукти.

„Нашето специфично изискване към фермерите е да отглеждат щастливи охлюви. Дали те са гледани под стрес или свободно, това си личи при извличането на екстракта – по неговите показатели. Охлювите трябва да са здрави, с определено тегло и на определена възраст“, обяснява младият учен.

Компанията е патентовала начина, по който се събира слузта от охлювите. Той се нарича доене. Оказва се, че българските охлюви са специални. Това показват близо 35-годишните изследвания на българските учени, които изследват охлюви от различни страни, включително и извън Европа. Мария Тодорова е носител на почетен диплом за млад изобретател на фондация „Еврика“.

“Въпреки, че сме малка компания, ние имаме голям пазар. Това показва, че сме на прав път – с нашите продукти от щастливи охлюви! Това ни надъхва допълнително да работим в тази посока“, казва в заключение лъчезарната Мария Тодорова.

 

Автор: Анета Божидарова
Целия материал четете в брой Май 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микропредприятия от хранителния сектор в България
Проект на Биоселена и Norges vel

100% опрашване на земеделските култури – как?
И още: Нещо различно - борба с неприятелите без химия

Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние
Рано напролет използвайте варовик като почвен мелиорант за третиране на кисели почви

HORSCH – феноменално изпълнение, 100% точност на сеитбата
Българските фермери избират за свой надежден партньор АГРОТРОН-М

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg