Защо е важно да знаем каква е киселинността на почвата?
За да могат растенията пълноценно да усвояват ценните вещества от почвата, е необходимо да се следи и поддържа нейната неутралност (рН ~7).
Причини за вкисляване на почвата
С течение на времето почвите имат естествена склонност да се вкисляват. Основните причини за това са:
- Изветряне на минералите и освобождаване на окисляващи алуминиеви йони (Al³⁺)
- Отмиване на основни йони от дъждовната вода (Ca²⁺, Mg²⁺, K⁺, Na⁺)
- Разлагането на органична материя води до образуване на органични киселини
- При растежа си корените на растенията освобождават водородни йони (Н⁺) и органични киселини
- Торенето с амонячни торове води до освобождаване на водородни йони (Н⁺)
Как да се справим с вкисляването и да подобрим качеството на почвата
В повечето случаи в България е необходимо почвата да се неутрализира, което лесно може да стане посредством варуване.
Неутрализиращата стойност на варовиковия материал се нарича калциево-карбонатен-еквивалент (ССЕ). Тази стойност зависи от три основни фактора:
- Тип на почвата
- Качество на използвания варовик
- Дълбочината на обработка на почвата
Варуването е химична реакция на почвата и различните норми се прилагат в зависимост от силата на почвената киселинност. Прилага се в три случая:
- При глинести почви, с цел освен да се подобрят физичните им свойства - структура, рохкавост, въздушен режим, да се подобрят и биологичните свойства.
- Когато се налага да се измени реакцията на почвата, за отглеждане или въвеждане на нови ценни култури.
- Когато културите страдат от болести, предизвикани от липсата на калций в почвата.
Кратък списък с типични болести по земеделските култури, биоиндикатори за кисели почви и недостиг на калций.
Култура
|
Болести
|
Мероприятия за подобряване на рН и за предпазване от болести
|
Домати
|
Върхово гниене на плода
|
Слабо прашене на почвата с варовик
|
Домати
|
Сиво гниене
|
Прашене на почвата с варовик
|
Зелеви култури
|
Гуша
|
Варуване
|
Цвекло
|
Черно опашно гниене
|
Варуване и дренаж
|
Слънчоглед
|
Склеротицийно увяхване
|
Варуване
|
Ягодоплодни
|
Бяла чума
|
Варуване и дренаж
|
Пипер
|
Сиво гниене
|
Прашене на почвата с варовик
|
Костилкови
|
Бяла чума
|
Варуване и дренаж
|
Семкови
|
Бяла чума
|
Варуване и дренаж
|
Лозя
|
Сиво гниене
|
Прашене на почвата с варовик
|
Защо точно варуване?
Варуването се смята за най-целесъобразния метод за неутрализиране на почвата.
Нормата на варуване трябва да се съобрази както с калциево карбонатния еквивалент (ССЕ) на материала, така и с неговата едрина. По тази причина е най-добре предписанието да се даде от агроном.
Предимствата на продукта на Каолин за варуване са следните:
- Естествен произход
- Изцяло натурален
- Усвоява се постепенно
- Достъпна цена
Кога е най-подходящото време?
Ранна пролет или наесен, когато варовикът може да се заоре в дълбочина. Добре е да се даде време за протичане на неутрализацията. Прахообразната част от фракцията се усвоява относително бързо и ефектът се постига в кратък период. В същото време по-едрите частици остават в почвата и се разлагат за по-дълъг период от време.