Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Май 2023
Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние
Рано напролет използвайте варовик като почвен мелиорант за третиране на кисели почви

Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние

print

e-mail facebook

Защо е важно да знаем каква е киселинността на почвата?

За да могат растенията пълноценно да усвояват ценните вещества от почвата, е необходимо да се следи и поддържа нейната неутралност (рН ~7).

Причини за вкисляване на почвата

С течение на времето почвите имат естествена склонност да се вкисляват. Основните причини за това са:

  • Изветряне на минералите и освобождаване на окисляващи алуминиеви йони (Al³⁺)
  • Отмиване на основни йони от дъждовната вода (Ca²⁺, Mg²⁺, K⁺, Na⁺)
  • Разлагането на органична материя води до образуване на органични киселини
  • При растежа си корените на растенията освобождават водородни йони (Н⁺) и органични киселини
  • Торенето с амонячни торове води до освобождаване на водородни йони (Н⁺)

Как да се справим с вкисляването и да подобрим качеството на почвата

В повечето случаи в България е необходимо почвата да се неутрализира, което лесно може да стане посредством варуване.

Неутрализиращата стойност на варовиковия материал се нарича калциево-карбонатен-еквивалент (ССЕ). Тази стойност зависи от три основни фактора:

  • Тип на почвата
  • Качество на използвания варовик
  • Дълбочината на обработка на почвата

Варуването е химична реакция на почвата и различните норми се прилагат в зависимост от силата на почвената киселинност. Прилага се в три случая:

  1. При глинести почви, с цел освен да се подобрят физичните им свойства - структура, рохкавост, въздушен режим, да се подобрят и биологичните свойства.
  2. Когато се налага да се измени реакцията на почвата, за отглеждане или въвеждане на нови ценни култури.
  3. Когато културите страдат от болести, предизвикани от липсата на калций в почвата.

Кратък списък с типични болести по земеделските култури, биоиндикатори за кисели почви и недостиг на калций.

Култура

Болести

Мероприятия за подобряване на рН и за предпазване от болести

Домати

Върхово гниене на плода

Слабо прашене на почвата с варовик

Домати

Сиво гниене

Прашене на почвата с варовик

Зелеви култури

Гуша

Варуване

Цвекло

Черно опашно гниене

Варуване и дренаж

Слънчоглед

Склеротицийно увяхване

Варуване

Ягодоплодни

Бяла чума

Варуване и дренаж

Пипер

Сиво гниене

Прашене на почвата с варовик

Костилкови

Бяла чума

Варуване и дренаж

Семкови

Бяла чума

Варуване и дренаж

Лозя

Сиво гниене

Прашене на почвата с варовик

Защо точно варуване?

Варуването се смята за най-целесъобразния метод за неутрализиране на почвата.
Нормата на варуване трябва да се съобрази както с калциево карбонатния еквивалент (ССЕ) на материала, така и с неговата едрина. По тази причина е най-добре предписанието да се даде от агроном.

Предимствата на продукта на Каолин за варуване са следните:

  • Естествен произход
  • Изцяло натурален
  • Усвоява се постепенно
  • Достъпна цена

Кога е най-подходящото време?

Ранна пролет или наесен, когато варовикът може да се заоре в дълбочина. Добре е да се даде време за протичане на неутрализацията. Прахообразната част от фракцията се усвоява относително бързо и ефектът се постига в кратък период. В същото време по-едрите частици остават в почвата и се разлагат за по-дълъг период от време.

 

 

Целия материал четете в брой Май 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg