Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Май 2011
Ореховите насаждения биха гарантирали бъдещето на едно стопанство
Младият фермер Йордан Драгнев от добруджанското село Дъбовик е убеден в това

Ореховите насаждения биха гарантирали бъдещето на едно стопанство

Йордан Драгнев

print

e-mail facebook
Преди малко повече от три години 39-годишният Йордан Драгнев започва да се занимава със земеделие след като получава наследствени ниви в добруджанското село Дъбовик. Още тогава решава да се захване с трайни насаждения. Земеделската му земя от 45 декара е разположена далече от пътни артерии и промишлени замърсявания, така че мястото е подходящо за производство на качествена земеделска продукция. След разговори със свой приятел, се насочва към орехови насаждения. Първите фиданки засажда върху площ от 3 дка през 2008 г. На следващата година кандидатства с проект по мярка 112 на ПРСР „Създаване на стопанства на млади фермери”, изготвен от Областната служба за съвети в земеделието в Добрич. Той е един от 183-мата земеделски производители от областта, които през 2010 г. са получили финансиране по тази мярка. Добричка област е на четвърто място в страната по получаване на средства по мярка 112, т.е. в региона по тази линия са влезли общо 4,473 млн. лева.
 
Началото обаче не е било обещаващо. След подаване на документите, минава една година в очакване на одобрение заради редица бюрократични спънки и забавяне от Разплащателната агенция, разказа младият фермер. По-късно проектът получава зелена светлина. Така амбицията на Йордан Драгнев да отглежда трайни насаждения е на път да се реализира. Съгласно бизнес плана, ореховата градина на земеделския производител трябва да стане 23 дка, т.е. при старт от 4 икономически единици (ИЕ), в края на петата година стопанството му трябва да се разрасне до 7 ИЕ.
 
Първият транш от субсидията в размер на 24 446 лв. по мярка 112 вече е факт. Съгласно проекта, средствата трябва да се инвестират в земеделска техника и закупуване на нови фиданки. Йордан Драгнев вече се е сдобил с плуг и дискова брана, сега предстои закупуването на най-малко 250 овошки от лицензиран разсадник. Проучванията му показват, че едно орехово дръвче излиза около 22 лв. с ДДС. В един декар се засаждат 10 фиданки. За по-добро опрашване иска да засее различни сортове върху останалите 20 декара. Много държи с покупките си да стимулира българско производство, затова се е насочил към родни производители на машини и разсад. За да получи останалата част от сумата, Йордан Драгнев трябва да отговаря на всички условия, заложени в бизнес плана. Това са установили и две проверки на Разплащателната агенция, които са инспектирали както документацията, така и парцелите, фиданките и наличната техника. През пролетта на 2012 г. предстои обстойна проверка за изпълнение на междинните цели по проекта, уточни производителят. Вторият транш от сумата ще се изплати в края на петата година след старта на проекта.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Май 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg