Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Юли 2011
Висби – хит сред рапичните хибриди на RAPOOL в България
Ечемикът Малвинта пък е изборът на световноизвестни пивовари

Висби – хит сред рапичните хибриди на RAPOOL в България

print

e-mail facebook

Последните години рапицата започна да се радва на все по-голяма популярност у нас. Предпочитана е заради производството на биогорива и масла. Страната ни предлага подходящи условия за отглеждането ѝ, а от друга страна, цената ѝ не само покрива разходите, а носи и добра печалба и това стимулира много земеделски стопани да се ориентират към нея. Затова няма нищо чудно във факта, че посевите с красивото растение с яркожълти цветове от година на година се увеличават.

Заради рекордните цени на пшеницата зърнопроизводителите също удариха джакпота миналата година. Затова и много семенарски компании се стараят да бъдат в крак с тенденциите и да отговорят на интересите на земеделските стопани, като им предложат най-добрите сортове и хибриди рапица и пшеница. Не е за учудване, че и известната фирма „Рапул” събра много земеделски производители, агрономи, специалисти, представители на растителнозащитния бранш на открити полски дни в различни области на страната. „Целта е те да се запознаят на място с германските селекционни достижения на „Рапул” и „Заатен Юнион”, които се наложиха на родния пазар, обясни Евелина Маринова, управител на „Рапул България”. – Новата ни селекция е насочена както към високи добиви и висока масленост на рапицата, така и към ценни агрономически характеристики като стресоустойчивост, по-добро усвояване на хранителните вещества от растението за по-добри икономически показатели, лесна жътва и др. Искаме производителите да видят и Клиърфийлд хибридите, които, макар че няма да продаваме тази година, смятаме, че имат перспективи, и в близко бъдеще ще излезем с едни от най-успешните представители на тази нова селекционна технология. А пшениците, които предлагаме, са с отлични хлебопекарни качества. „Рапул” също така показва технологични решения и добри земеделски практики в растениевъдството и най-вече своето кnow-how в рапичното производство.”

Екип на „АгроКомпас” посети опитните полета край варненските села Белоградец, Млада гвардия и Царевци, както и тези в землищата на Долни Дъбник и Радишево в Плевенския регион.

От представената гама хибриди зимна маслодайна рапица, най-добро впечатление направиха хибридите

Висби и Абакус

„От тях сме получавали добиви над 400 кг/дка, сподели агрономът на фирма „Кристера Агро” Владимир Ангелов. – Сеитбата я направихме на 28 август 2010 г., в много тежки условия – сушата беше голяма, зимата почти нямахме сняг. Но пролетта се оказа доста добра и все пак се получи. Хибридите са много мощни, с добра коренова система, през вегетацията се развиват много добре. В досегашния ни опит доказаха, че това са най-добивните хибриди, с които ние работим.”  

Хибридите рапица на германската компания присъстват тази година и на опитни полета на фирма „Скай К” АД, която от години отглежда хибриди на „Рапул” в своето производство. Експерименталните хибриди са 15, има и един Клиърфийлд хибрид. „Тази година всички се развиват добре – коментира Красимир Илиев от агродружеството. – Вече 3-та година залагаме на тези семена, защото качеството им наистина е много добро…”

Обикновено фирмата засява около 8 хил. дка рапица на масовите площи. Средният добив от тях миналата година е бил точно 329 кг/дка, а на едно от полетата

прибрали дори 521 кг от хибрида Рохан

Анита Гешевска, управител на „Сортови семена 2002” ЕООД, с. Радишево, също сподели впечатленията си от рапицата на „Рапул”: „Останахме очаровани, тъй като добивите бяха добри – около 400 кг от декар. Така се убедихме, че това е една наистина печеливша култура”. По думите ù, най-добро впечатление прави хибридът Висби заради доброто гарниране, също и защото е бързорастящ, с добра височина, с големи разклонения, с много шушулки, което значи – добър добив. 

 

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg