Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юли 2011
Земеделският производител трябва да иска да е информиран
Димо Иванов – административен директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие”(ДФЗ) – Стара Загора

Земеделският производител трябва да иска да е информиран

print

e-mail facebook

- Г-н Димов, откога ръководите Областната дирекция на ДФ „Земеделие” – Стара Загора?

- Неин директор съм от декември месец 2009 г. Работата във фонда ме привлече, защото семейството ми още преди 2000 г. се занимаваше с животновъдство и познавам нерешените проблеми в земеделието още оттогава. Това ме провокира да кандидатствам за позицията директор на Областната дирекция на ДФЗ с амбицията да се опитам да променя нещо като млад човек с ясен поглед върху проблемите в селското стопанство у нас.

- Но предполагам и с набелязани мерки и действия за решаването на актуални проблеми в сектора.

- Основното, което исках да променя в работата на дирекцията, е отношението на самата администрация към хората, към земеделските производители в областта. Още с идването ми в областната дирекция, освен многократните разговори с подчинените ми колеги, в работата ми присъстваха и инструкциите ми как да се държат с хората като с клиенти. За мен земеделските производители, които ни търсят и идват директно във фонда, са наши клиенти и ние трябва да ги обслужим културно, с внимание и компетентна помощ. Поставили сме и информационни материали по вратите в областната дирекция, за да се ориентират по-лесно дошлите тук земеделски производители. Желанието ми е, когато имат някакво предложение, препоръка или по-труден за разрешаване проблем, да се обръщат директно към мен.

- Значи ли това, че Вашата врата е отворена за всеки стопанин, почукал за експертна помощ от държавата за разрешаване проблемите в неговото производство?

- Аз самият желая да контактувам с хората, защото от тях научавам директно за автентичните им проблеми. Много по-различно е да стоиш от външната страна на една врата на администрацията. Аз съм бил там и зная какво търпение се изисква, за да поставиш и решиш проблемите си, особено ако си земеделски производител. От една страна, фермерът е ангажиран да организира производството си, от друга – да го реализира, от трета е контактът с администрацията, затова е и особено трудно най-вече за малките производители да обхванат целия този процес. Тук идва и нашата роля – да се вслушваме повече в хората, за да можем да ги улесним максимално.

- Старозагорска област е успешен земеделски район, особено в зърнопроизводството, но в другите агросектори проблемите съществуват. Какви са те?

- Основните проблеми в земеделските сектори са идентични с тези, които присъстват на национално ниво и вероятно е по-добре да ги коментират представителите на браншовите организации на земеделските производители тук. Това, което виждам аз, е отношението на самата администрация към тях. Ако тя създаде обратна връзка и такива условия, при които на поставените въпроси от стопаните се даде отговор и решение, това за мен е ефективна администрация. Иначе проблемите са разнородни. На регионално ниво смятам, че предшествениците ми и сегашният екип на фонда тук се справяме с тях. Подобрихме комуникацията между отделните земеделски служби на място, така че когато стопаните кандидатстват по дадена програма или за директни плащания, да бъдат максимално облекчени и обслужени.

- Как осигурявате тази координация между Областната дирекция на ДФЗ – Стара Загора и Общинската служба по земеделие?

- Като коментираме проблемите своевременно и търсим решенията им заедно и бързо в рамките, разбира се, на нашите правомощия. За нас проблемът винаги е общ и ние, като представители на държавата, търсим изход от него заедно, с общи усилия, а не като си прехвърляме отговорности. Особено в сферата на директните плащания нашата работа е много обща. Знаете, че Общинските служби по земеделие приемат заявленията за подпомагане, след което те идват при нас в Областната дирекция на ДФЗ, ние ги обработваме и се изпращат към Централно управление в София. С две думи – необходима е много добра координация в нашата работа.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg