Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Август 2011
„Пионер” за пореден път оправдава името си
Clearfield хибридите рапица на компанията ще бъдат засети първо по българските полета

„Пионер” за пореден път оправдава името си

print

e-mail facebook

Не е лесна работа земеделието. От една страна си зависим от капризите на времето, което винаги ще намери с какво да те изненада. От друга пък – плевелите непрекъснато дебнат и се опитват да откраднат каквото и колкото могат – влага, хранителни вещества, слънце… Затова и растителната защита е толкова важна за добрите добиви. Иначе колкото и да наторяваш, конкуренцията в лицето на плевелите все ще ти смъква добивите.

Да, но последните години в земеделието навлиза нова технология – Clearfield. Пръскаш веднъж и решаваш радикално проблема с плевелите. Мнозина вече я познават и използват, а производителите на рапица с нетърпение очакват тя да заработи и при тях.

Хибридите, подходящи за технологията, вече са факт в портфолиото на новатора „Пионер”. Затова и интересът към новите попълнения в каталога на фирмата, представени на семинар в Трявна, беше повече от голям. А да не говорим, че в случая страната ни ще е истински пионер в това отношение – нашите фермери ще са първите, които ще могат да засеят от новите хибриди, едва след тях колегите им от Източна Европа ще имат тази възможност. „Новите хибриди ще помогнат на фермерите за пълен контрол над плевелите”, увери Иван Костадинов, продуктов мениджър в „Пионер Семена България” ЕООД.

Първият Clearfield хибрид рапица е PX100CL. Той съчетава в себе си качествата на други два от продуктовата линия МAXIMUS – PR45D03 и PR45D01. Тази линия се отличава с ниското стъбло и силната устойчивост на полягане, а това означава много по-лесна обработка на полето, като при работата с наземна техника няма опасност да се увреждат растенията под машините. Освен това МAXIMUS хибридите дават възможност за по-бърза жътва. Имат по-малко биомаса, която минава през комбайна. По този начин и загубите намаляват драстично.

На заслужено внимание ще се радва и другият Clearfield хибрид – PT200CL. Той пък е версия на високостъбления PR46W14. И двата хибрида не губят нищо от потенциала си за добив след като са конвертирани към толерантност към хербицида Cleranda, запазват го без значение дали фермерът е пръскал с хербицид, или не. Но все пак, по-добрият вариант е да използвате препарата в силно заплевелено поле, защото тогава рапицата не се конкурира с плевелите и усвоява водата и хранителните вещества пълноценно, съветват специалистите от „Пионер”. Основната разлика между двата хибрида е, че PX100CL узрява малко по-рано от PT200CL. Така фермерите могат да балансират своята продуктова листа, да „поразтеглят” малко периода на узряване, който ще им позволи без загуби да прибират реколтата.

Clearfield хибридите рапица се адаптират много добре към климатичните условия и са подходящи за всички райони в страната, увери Иван Костадинов.

 

Автор: Диана Александрова, Светослав Динков
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg