Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Октомври 2011
„Шоколадова” чушка ще освежава трапезата и здравето ни
Кафявата пиперка Калин на Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив предпазва от рак

„Шоколадова” чушка ще освежава трапезата и здравето ни

print

e-mail facebook

Чушката е може би културата с най-голямо разнообразие от цветове и форми. Само в пловдивския Институт по зеленчукови култури са селектирани над 30 нови сорта. И ако по отношение на формата пиперката няма с какво да ни изненада, то любимият ни зеленчук, поднесен в шоколадова окраска, определено ще е новост в менюто ни. Освен атрактивния външен вид и пикантния вкус, създателите на сорта обещават той да е и особено полезен за здравето ни. Или с други думи, „шоколадовата” чушка съчетава в себе си всичко, което очакваме от една храна: приятно за очите, вкусно за небцето и полезно за организма.

ИЗК Калин – тип червен пипер за мелене

Чушката с шоколадов цвят е дело на учените от Института по зеленчуковите култури „Марица” и е плод на 14-годишни усилия. Новият сорт пипер ИЗК Калин е създаден от авторски колектив: доц. д-р Величка Тодорова, доц. д-р Галина Певичарова и проф. д-р Йордан Тодоров. Получен е в резултат на хибридизация между линии от колекцията на селекционера и последвал неколкократен индивидуален отбор. ИЗК Калин вече е получил сертификат и може да се използва от производителите в Европейския съюз.

- Доц. Тодорова, Вие отговаряте за поддържането на родовите линии на пипера в ИЗК „Марица” и повече от 20 години сте се посветили на селекцията. Какви са предимствата на новия сорт чушка?

- От този сорт може да се добиват до 2,5 т/дка, т.е. с 50% повече от стандартните сортове, които се отглеждат в България. Продукцията му е висококачествена и е предназначена за производство на млян червен пипер и олеорeзин. Друго предимство е, че вече произведената пудра може да издържи по-дълго време и след няколко месеца, като се съхранява при складови условия. Освен това съдържанието на сухо вещество в плодовете при оптимален срок на беритба е около 18–20%, а съдържанието на багрила – 170 до 200 ASTA единици. Сортът ИЗК Калин се откроява с по-висок добив в суха маса от Букетен 50 средно с 60–70%, a от Гороглед 6 – с 30–40%. Сравнена с продукция от водещи страни в бранша като Испания и Унгария, нашата кафява чушка се оказва с най-устойчиви качества – по-добри багрила и по-високо съдържание на сухо вещество спрямо останалите

Това постижение на практика има огромно стопанско значение, защото слага край на изкуствените оцветители в консервите. Навремето имаше доста злоупотреби при червения пипер. С новата кафява чушка този проблем се елиминира. Идеална е за съставка на лютеница, за мариноване и за производство на различни зеленчукови консерви. Освен всичко друго новият сорт притежава и едно от най-важните качества – при термична и всякаква друга обработка ценните му съставки не се губят, особено съдържанието на витамин С.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Октомври 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg