Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Ноември 2011
Да говориш с… пеперуди
Най-красивите насекоми носят послание за всеки един от нас

Да говориш с… пеперуди

print

e-mail facebook

Има една популярна руска фраза – „Чудаки украшают мир”. Ако трябва нагледно да илюстрирам тази сентенция, веднага ще ви запозная с Олга Ускова. Тя е рускиня, блондинка и може би има най-изящното и нестандартно хоби – отглеждането на пеперуди. За Олга те не са просто най-прекрасните насекоми на Земята или истинско украшение на природата, а символ на детските ù мечти, цялостна философия за красотата и любовта… По крилата на пеперудите Олга разчита загадъчни знаци, приема и изпраща послания. Според нея, пеперудите изпълняват желания и могат да лекуват. На път е да докаже, че дори стават за бизнес. Кой от нас не би се възторгнал от „поздрава” на рояк живи пърхащи пеперуди, излитащи от получения току-що подарък!

Сибирски мутант с пеперудена душа

Олга Ускова е родена в Сибирска Русия във военно градче, което дори липсва на картата. „Дойдох в България, защото в моя град обработват български уран и аз сигурно съм мутант, пораснал от него и в последствие привлечен от Сибир в прекрасна България”, разказа моята събеседничка със забележително чувство за хумор. Олга има юридическо образование. Работила е като прокурор и следовател. На този етап е експерт маркетингови проучвания. „Но най-красивата ми, най-прекрасната част от живота ми е свързана с моето хоби – развъждането на живи пеперуди. Така имам възможността да летя с техните крила, да вярвам, да мечтая и моите мечти да се сбъдват.”

- Г-жо Ускова, как и кога се роди този Ваш интерес към пеперудите?

- От детството си живея с моята мечта да бъда фея и пеперудите, тези малки феи, живеейки до мен, ми помагат да съхраня детското в себе си, в моето сърце, като една вълшебна приказка. Аз пораснах, но тази приказка си остана в сърцето ми. Разбрах, че освен всичките ни проблеми, в ежедневието ни има и красота, има едни прекрасни създания – пеперудите. За първи път усетих магията им на един рожден ден на Алла Пугачова, когато отвориха една кутия с триста пеперуди. Беше като фантастичен цветен дъжд. Тогава изведнъж усетих, че това са феите, които живеят в моето сърце. Така от 2006 г. започнах да ги отглеждам. През 2007 г. на пролетния Бал на цветята за първи път в България показах вълшебството на пеперудите и оттогава тези красиви, пърхащи създания не излизат от моя живот. Оттогава аз живея с тях, до тях…

- Но това хоби и тази любов изискват все пак някакви първоначални знания за отглеждането на пеперудите.

- Естествено. Преди да започна да се занимавам сериозно с тях аз научих абсолютно всичко за отглеждането им. Мога да се похваля, че дори четох лекция в Лесотехническия институт пред хора, които се занимават професионално с пеперуди. В случая моите виждания бяха по-различни от програмното обучение на специалистите. Деканът на факултета даже каза: „Ние получаваме пари, за да унищожаваме гъсениците, защото те са лоши.” А аз му отвърнах, че в природата има и лоши, и добри неща, но те са хармонично свързани помежду си.

- А когато решихте, че това е Вашето хоби, откъде взехте първите пеперуди?

Получавам пеперудите по поръчка, със специални доставки от Южна Африка и Южна Америка. Първите 100 пеперуди поръчах за Бала на цветята. Платих ги с пари от семейния бюджет. Тогава мъжът ми каза: „Това са пари, хвърлени на вятъра.” Прав беше. Защото взех тези 100 бройки, излязох на терасата и ги пуснах, понеже ми беше жал за тях. За мой ужас видях как изведнъж от всички страни долетяха птици и веднага изядоха моите пеперуди. Тогава мъжът ми каза, че това не само са пари на вятъра, ами са два пъти пари на вятъра (смее се). Това бяха първите ми пеперуди. Втората ми поръчка беше за 5000 евро. Подарих 150 пеперуди на Софийския зоопарк, където те живяха близо два месеца. Направих жеста специално за децата. Организирах тогава и красиво благотворително шоу.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Ноември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg