Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Ноември 2011
„Агрия” спаси овощната ми градина от акари
Любомир Гашаров, овощар от гр. Перущица

„Агрия” спаси овощната ми градина от акари

print

e-mail facebook

„Градината ми беше нападната от акари. Такова чудо не съм виждал. Едновременно с това дръвчетата се разболяха и от някаква болест. Не знаех какво да направя”, разказа Любомир Гашаров от град Перущица, който отглежда 40 декара черешова градина и почти още толкова млади овошки. Притеснен от ситуацията, на помощ вика екип от специалисти. „Използвам от известно време препаратите на „Агрия“, доволен съм от тях, затова помолих агронома Лиляна Петрова да дойде на място и да види проблема в градината ми”, уточни овощарят.

Акарите могат да се окажат сериозен проблем за бизнеса не само на Любомир Гашаров. Те са предпоставка за намаляване на добива и влошаване качеството на продукцията, тъй като смучат сок и хлорофилни зърна от листата, с което изтощават овошките и повредената листна маса не може да осигури нормално запасяване с пластични вещества за успешно презимуване на дърветата.

„Агрометеорологичните условия през 2011 г. – влажна и топла пролет, последвана от високи температури и оскъдни валежи през втората половина на лятото и началото на есента, доведоха до увеличаване на популационната плътност на специфични вредители по овощните култури, обясни агрономът Лиляна Петрова. – Борбата с тях трябва да се води комплексно, на първо място чрез добра агротехника, избор на място при създаване на овощните градини, правилна формировка и резитба, балансирано торене. Най-важна обаче е растителната защита. Моят съвет към овощарите е да направят превантивно пръскане с Агрифит Контакт в периода на зимен покой на акарите и останалите неприятели в трайните насаждения. По това време на годината те се заселват като яйца или оплодени женски в пукнатините на кората, в гънките на клоните, между люспите на пъпките и около тях. Така изкарват до следващия сезон.” По думите на Лиляна Петрова, зимното третиране спестява разходи на стопаните през вегетационния период, а освен това употребата на по-малко пестициди през активния сезон спомага и за опазване на околната среда и плодовете от замърсяване.

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg