Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Декември 2011
Производството на розово масло е престижно занимание
Димитър Стефанов: Без рекламиране на родното розово масло, ще ни изместят от пазарите

Производството на розово масло е престижно занимание

print

e-mail facebook

Последната инициатива в рамките на организираната от МЗХ кампания „БиоМания”, беше посещение на розоварна за етерични масла с 90% продукция, предназначена за износ. Розоварната на братята Димитър и Методи Стефанови се намира в с. Манолово, община Павел баня. Заедно с новопостроените помещения тя представлява 3 дестилерии с 13 отделни дестилатора – 9 конвенционални и 4 биологични. Купуват я през 2002 г.

Основната дейност на семейната фирма е отглеждането на повече от 10 вида етеричномаслени култури на почти 5 хиляди декара, като 3 хиляди от тях са сертифицирани за биопроизводство. Димитър Стефанов с гордост заявява, че това е най-голямото биологично стопанство в България, където се прилага биодинамично земеделие. Над 3 години им е отнело събирането на документите от дребни собственици за уедряване на земята. С биоземеделие започват да се занимават през 2003 г. Основното им производство е на розово и лавандулово масло. Отглеждат още мащерка, невен, босилек, риган, хисоп и др., от които произвеждат етерични масла, предназначени за козметичната индустрия. Димитър Стефанов сподели, че в началото са били бизнес интересите, но след сериозни инвестиции и развитие на производството, успяват да постигнат договорни отношения с две от най-големите германски компании производителки на биокозметика и парфюмерия, органично сертифицирани.

Когато купуват розоварната в селото, тя е била неработеща. Реновират я изцяло и със собствени сили и средства успяват да утроят капацитета на производството ù. Европейските субсидии, които получават в момента, са за единица площ и по агроекологичните мерки.

Димитър Стефанов смята, че са постигнали максимума от собствени насаждения, а дестилерията работи с пълен капацитет. Увеличаване на площите за биопроизводство ще има, но с по-бавни темпове, защото отглеждането на маслодайни култури и билки отнема много ресурси и изисква работна ръка, а и растенията не се третират с никакви химикали, което засилва необходимостта от ръчна обработка. На различни култури винаги има какво да се прави и изисква доста сериозна организация на работниците. Същевременно е създадена програма за сертификация и подпомагане със съвети, насоки и обучение и най-вече изкупуване на продукцията на голям брой поддоставчици на тези суровини. Така производственият цикъл се затваря изцяло, смята производителят.

 

Автор: Косара Тролева
Целия материал четете в брой Декември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg