Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2012
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) контролира преструктурирането на фермите
д-р Пенчо Каменов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Българската агенция по безопасност на храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) контролира преструктурирането на фермите

д-р Пенчо Каменов

print

e-mail facebook

- Г-н Каменов, колко ферми за промишлено отглеждане на кокошки носачки има в момента в България?

Към днешна дата на територията на страната има регистрирани 128 ферми, в които се отглеждат стокови кокошки носачки, предназначени за добив на яйца за консумация.

- От тях колко ферми са преструктурирани и ще изпълнят изискванията на директивата за хуманно отношение към кокошките носачки, влязла сила от 1 януари 2012 г.?

Директива 99/74 е хармонизирана с българското законодателство още през 2005 г. и е обнародвана в средата на 2006 г. В нея се посочват изискванията, на които трябва да отговарят фермите за отглеждане на стокови кокошки носачки. В обхвата на директивата попадат всички ферми, които отглеждат над 350 броя кокошки носачки. Тя е в сила и разглежда няколко технологии на отглеждане на тези кокошки. Съгласно преходните и заключителните ù разпоредби, стопаните имаха право да отглеждат кокошки носачки в неуголемени клетки до края на 2011 г. От 1 януари 2012 г. фермерите вече нямат право да отглеждат птиците по тази технология. Остават алтернативните системи или, по-просто казано, подово или свободно отглеждане, както и в уголемени клетки. На този етап Българската агенция по безопасност на храните е качила в своя сайт всички регистрирани промишлени ферми. Това са три регистъра: на алтернативните системи, на уголемените клетки и на неуголемените клетки. Ето и равносметката – имаме 83 обекта с алтернативни системи – подово и свободно отглеждане. С уголемени клетки са 22 промишлени обекта, а 23 са с неуголемени клетки. Ние ежедневно следим как бизнесът се преструктурира, за да отговори на изискванията на наредбата. От тези 23 обекта шест ферми приключиха своето преструктуриране до края на 2011 г., което означава, че от 1 януари в тях няма да има отглеждане на кокошки носачки в неуголемени клетки. Не са отговорили на изискванията на наредбата общо 14 ферми, тъй като техният процес на реконструкция е по-дълъг. Освен че са започнали малко по-късно, те срещат затруднения и при замяната на своите кокошки. Знаете, че кокошките носачки имат определен яйценосен период, след който птиците отиват за клане, а собствениците зареждат нови кокошки носачки. Част от тези фермери са преструктурирали халетата си, а други в момента ще насочат кокошките за клане. Ние ежедневно следим всяка една ферма, водим ги на отделен списък, непрекъснато следим тяхната работа. Разпоредено е със заповед на изпълнителния директор на БАБХ още първата седмица след месец януари да се извършат проверки и да се наложат санкции на тези фермери, които не са се преструктурирали и все още гледат кокошки носачки в неуголемени клетки. Яйцата от тези нерегламентирани клетки ще бъдат насочени само за промишлена преработка, като тяхната реализация ще бъде само на територията на националния пазар. Така че в момента се преструктурират общо 14 ферми. Те минават на алтернативни системи – подово, свободно отглеждане на птиците или отглеждане в уголемени клетки, като в рамките на няколко месеца се очаква да завършат реконструкцията си.

- Има ли ферми, които ще се откажат въобще от отглеждането на кокошките носачки заради новите изисквания?

На този етап, по последна информация, два обекта ще преустановят своята дейност, но това са малки ферми. Едната отглежда 3 500 кокошки, а другата – около 15 000 птици. Затова въобще не може да се говори за спад в производството на яйца или пък за евентуалната им липса на пазара.
 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Януари 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg