Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2012
Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” – гарант за контролирано качество
Специфичните български деликатеси, създавани по уникални рецепти, ще ни осигурят достъп до европейския пазар

Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” – гарант за контролирано качество

инж. Павлина Лилова, главен експерт на Асоциацията на месопреработвателитев България

print

e-mail facebook

Производството на традиционни месни продукти в България е исторически факт, който обаче все повече избледнява на фона на иновативните технологии, които масово навлизат в месната ни индустрия, измествайки оригиналните традиционни рецепти, пазени и поддържани през годините от няколко поколения.

С амбициозната задача да възстанови позабравените оригинални български производства, носещи духа на самобитната ни култура и идентичността на колоритни наши региони, се е заело Сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти” (СТССМП).

инж. Павлина Лилова, главен експерт на Асоциацията на месопреработвателите в България

- Г-жо Лилова, колко фирми членуват в момента в сдружението?

- Общо 25 фирми участват сега, все членове на Асоциацията на месопреработвателите. Това са фирми, произвеждащи предимно сурово-сушени месни продукти. Стана така, че влизайки в ЕС, с изискванията за безопасност на храните се забрани използването на дървени съоръжения и дървен инвентар в технологичния процес. А едно от изискванията за производството на тези традиционни месни продукти е именно използването на дървени съоръжения – плоскости за пресоване, дървени „бастуни” и т.н. Асоциацията на месопреработвателите пое инициативата да кандидатстваме за дерогация в ЕС през 2006 г., за да ни бъде разрешен този традиционен метод за производство. През 2007 г. ни разрешиха прилагането на част от технологията и започнахме да работим по въпроса за създаване на сдружението. Според регламент 510 на ЕС, не може да се кандидатства за храни с традиционно-специфичен характер, ако няма създадено такова сдружение. След като го учредихме, започнахме да подготвяме досиетата на продуктите. Става въпрос за един вид луканка – „Панагюрска”, и 5 вида сурово-сушени изделия от нераздробено месо, пастърми, филе „Елена”, врат „Тракия”, роле „Трапезица”. Това са все храни, които са добре познати на българския потребител.

- В какво се изразява процедурата на самото кандидатстване за защита на продукти с традиционно-специфичен характер?

- Най-напред трябва да се учреди сдружение. Ние вече го имаме от 2009 г. След това се подготвят досиета на продуктите, съгласно изискванията на регламент 510. Има си определени заявления, прави се специална спецификация. След това съгласно българската наредба 16 се проверяват фирмите, членуващи в сдружението, които искат да произвеждат храни с традиционно-специфичен характер. Следва подаване на досиетата на продуктите в МЗХ, където документите се проверяват от комисия, назначена от министъра на земеделието и храните. Тази процедура трае една година. След това досиетата се обнародват в Държавен вестник и се качват на страницата на МЗХ. Ако има някакви възражения от останалите месопреработватели, които не са членове на сдружението, те се уважават в рамките на месец. След като мине този един месец, досиетата се подават в ЕК, където отлежават още една година. Там също се разглеждат основно. После отново се качват на страницата на ЕК за още 6 месеца. Около година и осем месеца е престоят на документите в ЕК, след което най-накрая продуктите се записват в дневник, в който са храните с традиционно-специфичен характер. Процедурата е дълга и тъжна. Сега обаче е предприето обединяването на двата регламента 510 и 509, като вторият е за географските означения. Идеята е да се съкрати цялата тази процедура. Очакваме през новата 2012 г. да излезе като проект.

- До момента произвеждат ли се такива защитени продукти?

- Тези продукти се произвеждат и сега под своите наименования, но все още не са сертифицирани от фирмата, която ще осъществява независимия контрол, съгласно този регламент 510. Продуктите не се произвеждат още с логото на сдружението.
 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg