Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Март 2012
Няколко схеми в помощ на производителите на плодове и зеленчуци
Пламен Методиев, главен експерт в Дирекция „Държавни помощи и регулации”, МЗХ

Няколко схеми в помощ на производителите на плодове и зеленчуци

print

e-mail facebook

- Г-н Методиев, производителите на плодове и зеленчуци с нетърпение очакват обещаните им средства за тази година. По какви схеми ще бъдат разпределени?

- Колегите от Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа” в МЗХ разработиха схема за подпомагане производството на качествени селскостопански продукти. Схемата ще бъде насочена към традиционни производства на плодове и зеленчуци – домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии. Производството ще се осъществява в съответствие с показатели за качество, които ще подлежат на постоянен контрол от инспектори от Българската агенция по безопасност на храните. При спазване на всички изисквания по схемата производителите ще получават сертификат за качество. Подпомагането по схемата за производителите на качествени плодове и зеленчуци се планира да бъде на тон произведена продукция, с общ бюджет от 15 млн. лв. и с максимално облекчени условия по отношение на разходи за сертификация. МЗХ e изпратило искане до ЕК за одобряване на схемата. При получаване на одобрение от страна на Европейската комисия, схемата ще може да се прилага от 2012 г.

- А останалите 10 млн. лв., които бяха обещани? Под каква форма ще бъдат получени?

- От 2011 г. е сформирана работна група с браншовите организации, Дирекция „Растениевъдство” и Дирекция „Държавни помощи и регулации” в МЗХ за разработване на схеми за подпомагане. Към момента се разработват няколко схеми за държавно подпомагане. Едната от тях ще има за цел стимулиране на инвестиционния процес в сектора. Предвижда се помощта да се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в сектор „Плодове и зеленчуци”. Инвестициите ще се реализират със собствени средства или с кредит, предоставен от ДФ „Земеделие”. Когато инвестицията е реализирана със собствени средства, сумата на помощта ще се превежда по банкова сметка на ползвателя. Когато инвестицията е реализирана чрез кредит от ДФ „Земеделие”, със сумата на помощта ще се намалява неиздължения остатък по кредита на ползвателя. Държавното подпомагане ще бъде в рамките на 40–50% от стойността на инвестицията.

Разработва се и държавна помощ за предотвратяване на болести по растенията. За момента е взето решение да се подпомага борбата с доматен миниращ молец, като е поет ангажимент от БАБХ да разработят необходимата за изготвянето на помощта национална програма за борба с този вредител. Помощта ще се предоставя в натура посредством субсидирани услуги за компенсиране разходите на земеделските стопани за закупуване и прилагане на средства за растителна защита за предотвратяване и унищожаване на болести по растения.

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Март 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg