Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Март 2012
Рентабилното земеделие изисква прецизна техника
GPS системите Trimble™ Autopilot™ от НИК Електроникс – незаменим помощник в пролетната сеитба

Рентабилното земеделие изисква прецизна техника

print

e-mail facebook

Когато говорим за висока производителност в селското стопанство, няма как да избягаме от клишето рентабилно земеделие, нито пък да игнорираме все по-иновативните технологии, стремглаво навлизащи в модерните стопанства. Самите фермери днес се удивяват колко напред е „дръпнало” земеделието. „Като си спомня как сме работили преди 10 години и като гледам как изглеждат сега нещата на полето – място за сравнение няма.” Това ни сподели арендаторът Марин Маринов, а поводът за срещата ни с него е да ни разкаже какво му дава GPS технологията и как използва системата Autopilot™ за пролетна сеитба.

Фирмата на Марин Маринов е управител на фирма „Агротрейд Комерс” ООД, която отглежда основните за страната ни култури: царевица, пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица върху 40 000 декара земя в землищата на селата Подем и Комарево, Плевенско. За обработката на площите стопанството разполага с три трактора Case 300 к.с, един Fendt – 360 к.с. и 5 по-малки трактора по 90 к.с. Като един предприемчив бизнесмен, отворен към новостите в земеделските практики, Маринов не разчита само на техническите мощности на машините, а се е погрижил и за тяхната максимална прецизност в работата им на полето. Първите контакти на Маринов с фирма НИК са през 2008 г. „Тогава закупихме от тях навигации EZ-Guide 500, с които оборудвахме тракторите, и след като вкарахме системите в производството, бързо се убедихме в техните ползи. Тези навигации много улесняват механизатора, правят обработките по-прецизни. Ние първо ги ползвахме основно за пръскане и торене. Мога да кажа, че веднага се подобри качеството на работа на машините, повиши се контролът върху използваните препарати и торове, а това доведе до по-добри резултати в стопанството.” След отчитането на тези положителни резултати от сътрудничеството си с НИК и предлаганите от нея уреди за прецизно земеделие, Маринов решава да внедри в стопанството си и системата за автоматично управление на машините Autopilot™. „За първи път чух за нея преди една година от представител на фирмата и вече сериозно използваме технологията в стопанството си. Миналата година направихме на сто процента сеитбата с тази технология.

Получиха се перфектни резултати – идеално прави редове, които после много ни улесниха при жътвата. При пролетните култури окопаването беше много по-лесно, а и при жътвата нямаше разпиляване. Въобще – много добри резултати. При Autopilot™ директно се управлява през хидравликата на трактора и се постига много голяма прецизност при работа. Отклонението на трактора от зададената линия е около 2 см. Всичко това е голямо улеснение за механизатора, защото той се разтоварва и психически, и физически, не му се налага да следи постоянно движението на машината, а има време да обръща повече внимание на инвентара. Това също подобрява качеството на работата. Мога да кажа, че благодарение на системата производителността ни се повиши с около 15–20%. Освен това реализирахме и 10% икономия на гориво, защото с тази технология машината работи по-прецизно.” Затова и Марин Маринов е спокоен за предстоящата пролетна сеитба. По думите му основното предимство при нея е, че с внедрената система се избягва човешкия фактор. „Редовете стават идеално прави, повишава се скоростта на работа, по-бързо се сее и това води до по-добри резултати.” За да бъде максимално точен в работата си и да извлече оптимума от предлаганата от НИК технология за прецизно земеделие, Марин Маринов е закупил от компанията и мобилна базова станция. Именно благодарение на нея стопанството ползва сигнал с точност до 2 см.

Видео материал по темата "Сеитба с точност от 2 см – възможно ли е това?"

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg