Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Април 2012
Развитието на селски туризъм е инвестиция, която стимулира разкриването на нови работни места
Планината Славянка е уникален природен обект, част от Рило-Родопския масив

Развитието на селски туризъм е инвестиция, която стимулира разкриването на нови работни места

print

e-mail facebook

Планината Славянка е уникален природен обект, част от Рило-Родопския масив. По билото ù минава част от българската граница с Гърция. Тук се намира екозона „Белите скали”, на 20 км от гр. Гоце Делчев в близост до с. Гайтаниново, община Хаджидимово. Районът предлага чудесни условия за туризъм и отдих, при това е част от защитените територии по „Натура 2000”. Намира се на мястото на бивша кариера за добив на мраморни блокове, която е функционирала до 2006 г. По-късно поради обилните изворни води се ражда идеята да се прекрати тази дейност и да се съхрани природната даденост. Именно тук предприемачът Кирил Панев намира условия за реализиране на дългогодишната си мечта за собствен хотел. Местността е пресечена от река, което е позволило преди това да бъде изграден рибарник и компресорно помещение към него. Именно то ще послужи за основа на хотелския комплекс.

„Преди няколко години много се говореше за европейските пари, които ще помогнат за развитие на селските райони. Поинтересувах се и разбрах, че идеята ми може да се впише по една от мерките по ПРСР – 312 „Създаване и развитие на микропредприятия”. Затова и през 2008 г. регистрирах фирма”, разказа предприемачът.

Важно условие е географското разположение на обекта да бъде в списък с общини по Наредба № 29. В случая община Хаджидимово фигурира в него. Процедурата за реконструкцията на помещението е била свързана с технически лица, с изготвяне на работни проекти, които се одобряват от РИОСВ, като накрая се приключва с издаване на разрешително за строеж от общината. „Всяко едно нещо обаче е свързано с определени срокове и нещата не стават толкова бързо, колкото на нас ни се искаше”, признава бизнесменът, но в крайна сметка през февруари 2009 г. с отваряне на прием по мярката той е готов с документацията и подава проекта в ДФЗ. „След това имаше малък застой, не знам поради какви причини. В продължение на година и половина чакахме някой да ни повика от Разплащателна агенция и през юни 2010 г. се обадиха, че проектът е одобрен и подписахме договор. В него беше заложено да получим авансово плащане в размер на 50% от одобрената субсидия, която е 200 хил. евро. Докато чакахме парите, започнахме изпълнението на проекта със собствени средства.

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg