Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Май 2012
Горските предприятия са на печалба, отчете правителството в „Седмицата на гората”
Законодателните промени са заплаха за българската гора, алармираха от Коалиция „За да остане природа в България”

Горските предприятия са на печалба, отчете правителството в „Седмицата на гората”

print

e-mail facebook

От създаването на държавните горски предприятия от средата на миналата година до края на 2011 г. печалбата им е 3,5 млн. лв.,

обяви д-р Мирослав Найденов при тържественото откриване на „Седмица на гората 2012” във Враца. Според него преди секторът е разчитал на държавна подкрепа, а сега вече се самоиздържа. В горите може да се добива два пъти повече дървесина, защото има недостъпни горски терени и те се нуждаят от санитарна сеч. През 2011 г. реализацията на дървесина от горските територии – държавна собственост, е общо 4,7 млн. куб. метра или 105% от планираното за годината количество, като достига най-високата стойност за последните шест години, подчерта министърът.

 Мотото на „Седмица на гората” тази година е „Гората за децата”, обяви той. В момента децата са само пред компютрите, а ние искаме да са сред природата, да практикуват зимни спортове, да има велопътеки, екопътеки в планините. Децата трябва да спортуват и за целта са необходими инвестиции и инфраструктура в горите, допълни министърът. Еколозите искат никой да не стъпва в горите, а трябват съоръжения и инфраструктура, за да се качват хората до горите. Не става въпрос за строителство на хотели и то няма да се допуска, подчерта още д-р Найденов. Той обяви, че в отговор на обществените очаквания за устойчиво развитие на горската екосистема екипът му прави всичко необходимо това богатство да се управлява професионално от стабилен горски сектор, да бъде ефективно стопанисвано и умножавано за следващите поколения. Министърът припомни, че със Закона за горите от 2011 г. за управление на горските територии, принадлежащи на държавата, са обособени шест държавни горски предприятия. Те осъществяват стопанска дейност, която им дава възможност да инвестират допълнителни средства за създаване и стопанисване на нови гори, подобряване на горската инфраструктура, увеличаване на дивечовите запаси и опазване и защита на горските територии – държавна собственост. Като важен положителен резултат от реформата Найденов отбеляза увеличаването на средната работна заплата от 5 до 37% за периода на дейността на държавните горски предприятия. Във Фонд „Инвестиции в горите” са отчислени средства в размер на 21 млн. лева, от които 50 на сто са преведени в бюджета на Министерството на земеделието и храните, а останалата част от тях ще се инвестират през настоящата 2012 г. в строителството на горски автомобилни пътища.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg