Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 29 Февруари 2020

Февруари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Юни 2012
„Дивата ферма” – съхранено трудолюбие и сетива за природата
В този репортаж става дума за хора, съчетали в душите си чистотата на природата с енергията и трудолюбието на своите предци

„Дивата ферма” – съхранено трудолюбие и сетива за природата

print

e-mail facebook

Една крилата мисъл гласеше, че „роденият да лети не може да пълзи”. В този репортаж, който отдавна желаех да напиша, след среща на мястото, където живеят и се трудят вероятно неразбираемите за мнозина от нас негови герои, не става дума за птици, а за хора, съчетали в душите си чистотата на природата с енергията и трудолюбието на своите предци. Може би, защото са с кръвта на наследници на бежанците от Беломорска Тракия, заселили се през миналия век с цялата си покъщнина и добитъка, който могат да поведат, в един от най-дивните региони у нас – този на Източните Родопи. И ако през 1913 г. колоната на обречените е извървяла кървавия път от Дедеагач до Маджарово, днес е истинско щастие, че в едно от селата на последния им спасителен пристан – с. Горно поле, община Маджарово, живеят и се трудят реални млади хора като Благовеста и Николай Василиеви с техните четири деца.

През 1996 г. Бети и Николай продават апартамент в Пловдив, за да купят първата си крава, а днес отглеждат по природосъобразен начин около 450 говеда – 150 от местната порода Родопско късорого говедо и 300 от старата защитена българска порода Българско сиво говедо. Година преди това посрещат гости в старата наследствена къща на Николай, която наричат „Дивата ферма”. Въпреки че разполага само с една стая, тя става популярна дестинация за туристи, дошли да усетят магията на Източните Родопи и

философията на осмислените грижи, а не самоцелните права над животните и живата природа

Защото Бети и Ники гледат и овце, и коне. А фермата им има сертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от собствената им градина. Също така и за пасищата, на които пасат животните си. Най-много са учениците и индивидуалните туристи, посещавали досега фермата им. Броят им от 1500 до преди месец, при възможностите само на една стая за гости, не е малък. Привлича ги вкусната биологична и местна храна, която семейство Василиеви им предлагат, както и множеството невъзможни и твърде различни от други места развлечения като конна езда, разходка с лодка, пикник в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на намиращите се тук редки за света видове лешояди. А тези иначе хищни птици понякога прелитат и в задния им двор, сякаш са техни домашни любимци. С Бети и Ники някои от гостите им пък тръгват и на туристически поход за минерали и дори шлихарство (добив на злато).

 От един месец с гостоприемството на лъчезарните родопчани вече са ощастливени по-голям брой от постоянно напиращите туристи към дивата природа на Източните Родопи. Така е, защото на 26 април официално беше открита новата къща за гости като част от „Дивата ферма” . Тя стана възможна с финансовата подкрепа на българо-холандския проект „Новото тракийско злато”. Сега стопаните вече имат възможност да настаняват гостите си в общо шест стаи. Като семейство млади фермери те станаха пример за действието на трите компонента на проекта „Новото тракийско злато” – развиват екотуризъм, произвеждат биологични продукти и отглеждат кравите си от местни породи по природосъобразен начин. 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2012ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Горещо препоръчвам новата ни селекция
Георги Герджиков, промотър ключови клиенти на фирма Кортева

Икономически изгодни Пакетни Предложения от ФМС Агро България
Продукти, които отговарят на най-добрите земеделски практики

Кубота България награди най-добрите си дилъри за 2019 г.
За първенците е предвидено и посещение на заводите на Кубота в Япония

Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии
Ари Фелдхайзен, земеделски съветник на Кралство Нидерландия в посолствата в София и Букурещ

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg