Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 16 Септември 2019

Август 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Юни 2012
„Дивата ферма” – съхранено трудолюбие и сетива за природата
В този репортаж става дума за хора, съчетали в душите си чистотата на природата с енергията и трудолюбието на своите предци

„Дивата ферма” – съхранено трудолюбие и сетива за природата

print

e-mail facebook

Една крилата мисъл гласеше, че „роденият да лети не може да пълзи”. В този репортаж, който отдавна желаех да напиша, след среща на мястото, където живеят и се трудят вероятно неразбираемите за мнозина от нас негови герои, не става дума за птици, а за хора, съчетали в душите си чистотата на природата с енергията и трудолюбието на своите предци. Може би, защото са с кръвта на наследници на бежанците от Беломорска Тракия, заселили се през миналия век с цялата си покъщнина и добитъка, който могат да поведат, в един от най-дивните региони у нас – този на Източните Родопи. И ако през 1913 г. колоната на обречените е извървяла кървавия път от Дедеагач до Маджарово, днес е истинско щастие, че в едно от селата на последния им спасителен пристан – с. Горно поле, община Маджарово, живеят и се трудят реални млади хора като Благовеста и Николай Василиеви с техните четири деца.

През 1996 г. Бети и Николай продават апартамент в Пловдив, за да купят първата си крава, а днес отглеждат по природосъобразен начин около 450 говеда – 150 от местната порода Родопско късорого говедо и 300 от старата защитена българска порода Българско сиво говедо. Година преди това посрещат гости в старата наследствена къща на Николай, която наричат „Дивата ферма”. Въпреки че разполага само с една стая, тя става популярна дестинация за туристи, дошли да усетят магията на Източните Родопи и

философията на осмислените грижи, а не самоцелните права над животните и живата природа

Защото Бети и Ники гледат и овце, и коне. А фермата им има сертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от собствената им градина. Също така и за пасищата, на които пасат животните си. Най-много са учениците и индивидуалните туристи, посещавали досега фермата им. Броят им от 1500 до преди месец, при възможностите само на една стая за гости, не е малък. Привлича ги вкусната биологична и местна храна, която семейство Василиеви им предлагат, както и множеството невъзможни и твърде различни от други места развлечения като конна езда, разходка с лодка, пикник в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на намиращите се тук редки за света видове лешояди. А тези иначе хищни птици понякога прелитат и в задния им двор, сякаш са техни домашни любимци. С Бети и Ники някои от гостите им пък тръгват и на туристически поход за минерали и дори шлихарство (добив на злато).

 От един месец с гостоприемството на лъчезарните родопчани вече са ощастливени по-голям брой от постоянно напиращите туристи към дивата природа на Източните Родопи. Така е, защото на 26 април официално беше открита новата къща за гости като част от „Дивата ферма” . Тя стана възможна с финансовата подкрепа на българо-холандския проект „Новото тракийско злато”. Сега стопаните вече имат възможност да настаняват гостите си в общо шест стаи. Като семейство млади фермери те станаха пример за действието на трите компонента на проекта „Новото тракийско злато” – развиват екотуризъм, произвеждат биологични продукти и отглеждат кравите си от местни породи по природосъобразен начин. 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2012ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Ранкона 15 МЕ - 100% защита от патогени, 100% безопасност за семената
Иновативна формулация микроемулсия

С кошница малини от Дълбок дол Нежните плодове се нуждаят вече от напояване
В днешно време е невъзможно малините да се отглеждат без напояване

Високотехнологично агрошоу край гр. Камено Ири Трейд представи водещите си брандове Deutz-Fahr, Versatile и Kockerling
Домакин на открития ден беше местната ЗКПУ Обединение - дългогодишен клиент на Ири Трейд

С АРОМАТ НА РОЗИ И ВКУС НА ВИШНИ
От море с цветя Георги Данев „плува“ към океан с плодове и инвестиция за 4 милиона лева

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg