Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Юни 2012
Тандемът Романови
Успешната бизнес стратегия с опита на бащата и ентусиазма на сина

Тандемът Романови

print

e-mail facebook

„Да се гордее със своя труд, може този, който влага ума и сърцето си”. Табела с това послание ме посреща в стопанския двор на ЕТ „Мария Романова” в с. Скравена, община Ботевград. Не осъзнавах, че малко по-късно в действителност ще видя тази сентенция реализирана чрез бизнеса на три поколения земеделски производители.

За Румен Романов сериозното навлизане в земеделието започва през 1998 г., когато след внезапната смърт на баща му, се налага да оглави семейния бизнес. И от ценен кадър в системата на МВР, той застава начело на фирма със сериозна история и амбиции за развитие в зърнопроизводството. И до днес – 20 години след създаването ù, тя носи името на майка му, която е на 75 години, но продължава да подкрепя сина си и да му дава ценни съвети. Тази приемственост не спира до тук – Румен пък е силното рамо за сина си Димитър, който е собственик на овцевъдна ферма, също в с. Скравена. С голяма амбиция и хъс 23-годишният мъж работи неотлъчно до баща си, делят един офис, имат една цел и споделят обща съдба. От малък синът усвоява добрите мениджърски практики от баща си и днес вече самостоятелно управлява своята фирма – „Агробизнес 88”. Винаги обаче, когато има нужда, се доверява на съветите на баща си.

Създателят на най-голямата овощна градина в Северна България

Дали воден от пазарни проучвания или силна интуиция, Румен Романов прогнозира голямо бъдеще на овощарството, още повече, че то е с дълги традиции в района на Ботевград. Производителят си спомня, че преди години, по време на ТКЗС и АПК, е имало ивица в района на селата Новачене, Скравена и Трудовец с около 2 700 дка вишневи насаждения. „През 80-те години специално от нашето село са изкарвани по 5–6 ТИР-а на ден с вишни за Франция. Имаше завод „Ботевградска вишна” за преработка на продукцията. След връщането на земите градините бяха унищожени.” Така до 2003 г., когато Румен Романов възражда овощарството в региона със създаването на най-голямата вишнева градина в Северна България със сорт Облачинска вишна. Засаждането става с консултацията и под ръководството на известния проф. Ристевски от Скопския университет. Овощната градина е направена по най-модерния начин – браздово, а не на траншеи, похвали се производителят. Но сподели, че никак не е леко да се отглеждат 540 дка трайни насаждения. Разходите са огромни, земите се намират в планински район, а почвата е трудна за обработка. Именно заради по-хладния климат дръвчетата по-късно встъпват в плододаване, а добивите са значително по-ниски. Три години след създаването на масива градината е дала първата реколта. 

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Юни 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg