Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Юли 2012
Балкан Тур 2012 показа развитието на сръбското земеделие
За първи път на събитието присъства медия от България

Балкан Тур 2012 показа развитието на сръбското земеделие

print

e-mail facebook

Балкан Тур 2012 се проведе за втора поредна година в дните от 14 до 18 май. Инициативата е на Сръбската асоциация на аграрните журналисти Агропрес с подкрепата на Министерството на земеделието, търговията, горите и управлението на водите и на сръбската Търговска палата. Целта на събитието беше да запознае чуждестранната агропреса с напредъка на сръбското земеделие и преработвателна промишленост и готовността им за изпълнението на изискванията на ЕС.

По време на 5-дневния тур 50 сръбски и чуждестранни агрожурналисти от Албания, Германия, Ирландия, България, Дания, САЩ, Словения, Черна гора, Швейцария, Хърватска посетиха най-добрите ферми и предприятия в хранително-вкусовата промишленост в Сърбия, а домакините презентираха културата и традициите на страната. Гостите бяха поканени при най-големите компании за производство на зеленчуци, соеви и млечни продукти, свинско и пилешко месо, мед, плодове. Събитието даде възможност на агрожурналистите да се запознаят с най-известните сръбски брандове и да опитат от хранителни продукти, отговарящи на най-високите стандарти за качество.

Отглеждането на свине е добър бизнес в Сърбия

Производството на свинско месо в Сърбия има голям потенциал, именно затова Балкан Тур 2012 включи посещение на фирма Напредък в Стара Пазова, където отглеждат полски култури на площ от 4500 акра и имат модерна ферма за отглеждане на 30 хил. прасета, както и център за изкуствено осеменяване. Фермата е част от компанията Делта Аграр, която се занимава още с производство на висококачествена земеделска продукция, дистрибутира и произвежда различни продукти, включително и хранителни. Във всички тези направления целта на холдинга е да стане национален и регионален лидер. Предприятието в Стара Пазова разполага и с развъдна ферма, където се произвеждат прасета по датска технология, които са устойчиви на заболявания, много са жизнени и имат оптимално съотношение на месо и сланина. Операциите във фермата са подчинени на Global Gap стандарт, отнасящ се за селскостопанските животни, и отговаря на всички екологични и санитарни стандарти за незамърсяване на околната среда. Това на практика отговаря не само на националното, но и на европейското законодателство.

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg