Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Юли 2012
Ферма за аквакултури изграждат по проект в яз. Шаварна
Отглеждането на риба в садки – иновация или възраждане на позабравено традиционно производство

Ферма за аквакултури изграждат по проект в яз. Шаварна

print

e-mail facebook

Рисков бизнес климат, разклатена икономика, несигурен и непостоянен пазар, неоправдани инвестиции – това са само част от причините, които най-често изтъкваме като оправдание за собствената си непредприемчивост. Оказва се обаче, че и в България има възможности за добри бизнес идеи и тяхната реализация. Включително безвъзмездно европейско финансиране, което откъдето и да го погледнеш си е голяма помощ.

Към тези мисли ме наведе срещата с братята Вихрен и Ивайло Василеви. Открих ги в софийския офис на строителната им фирма, но поводът за разговора ни не беше нов архитектурен шедьовър, а… фермата им за отглеждане на риба в садки, която двамата изграждат в язовир Шаварна край плевенското село Одърне.

Садковата инсталация се реализира по техен проект по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” и след сключен договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

„Действително ние сме строителна фирма, но решихме, че можем да насочим нашите усилия с успех и към други дейности, свързани със селското стопанство и туризма, започна разказа си Вихрен Василев. – Ние изграждаме в момента хотел в гр. Панагюрище, имаме къщи за гости в с. Ъглен. Закупихме и имот в с. Говедарци, където предстои да изградим хотел. Така в синхрон с „туристическите” ни идеи, през в 2010 г. подписахме договор за наем на язовир Шаварна край с. Одърне до 2018 г., с цел туристическа атракция и спортен риболов. Като следствие на този договор дойде и идеята на Ивайло – дали не може да разработим и проект за отглеждане на риба. Защото ние вече бяхме зарибили язовира за спортен риболов.”

И така, малко по малко, идеята за садковото стопанство се избистрила и бизнес тандемът започнал да проучва европейските програми и възможностите за финансиране на своето начинание. При изготвянето на проекта използвали консултантски услуги. „И ето, че в края на месец април тази годна подписахме договор за реализирането на нашата рибна ферма, продължи историята другият брат – Ивайло Василев. – Проектът ни включва изграждане на така наречената садкова инсталация за отглеждане и угояване на риба, съставена от 30 садки (плаващи мрежени клетки), както и от 4 броя помощни садки към тях. Садките се свързват една с друга, като между тях има пътеходи и обслужващи съоръжения, фургони, лодки и други детайли, улесняващи работата. Само пътеходите са около 300 метра. Нужен е съответно и обучен персонал.”

Садковата инсталация, според договора, трябва да бъде изградена в рамките на една година – до месец април 2013 г., уточни още г-н Василев, който представи и предимствата на тази съвременна технология за отглеждане на риба. Това са компактност на фермата при високи добиви от единица площ, възможност за ефективен контрол на производствения процес, висока рентабилност, сравнително бърза възвръщаемост на инвестицията и мобилност на базата. „Избрахме тази технология и защото имаме познати с вече изградени такива инсталации, а и на базата на съветите на нашите консултанти, че това е начинът да се отглежда и угоява чиста риба с добър прираст за продажба.”

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg