Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Мениджър Брой: Юли 2012
С предприемачески дух, комбинативно мислене и харизма 38-годишният мениджър печели партньори от цял свят
Тихомир Дочев: Разсадопроизводството е изключително скъп бизнес, той изисква да му се отдадеш изцяло

С предприемачески дух, комбинативно мислене и харизма 38-годишният мениджър печели партньори от цял свят

print

e-mail facebook

Тихомир Дочев знае какво иска и как да го постигне. Разбира от работата си и постоянно се усъвършенства. Вярва в себе си и има самочувствието, че може да влияе на хората. Печели доверието им със своите знания и умението си да убеждава. Предпочита той да контролира ситуациите и го прави с финес и чувство за превъзходство. Определя себе си като харизматична личност, защото още при първа среща хората го харесват. Доверяват му се, защото разбират, че е професионалист. Като типичен представител на зодия Лъв, той иска да бъде най-добрия в това, което прави. Именно това стои в основата на успешната кариера на Тихомир като собственик и управител на овощен разсадник Кондюфрут.

 Мениджър по рождение

Тихомир влиза сериозно в семейния бизнес веднага след уволнението от казармата. Преди това се е занимавал с търговия на плодове, зеленчуци и посадъчен материал. Твърди, че уменията му на търговец са предадени по наследство от неговия дядо. Това, в съчетание със силното желание да се докаже и усъвършенства, както и неговите комуникативни умения, са фитилът, от който пламва страстта му към управлението на семейната компания. Той много умело структурира бизнеса си, като запазена територия за неговите родители – Кольо и Стефка, е управлението на реалното производство в разсадника, а своето мащабно мислене впряга в реализацията на продукцията.

За него няма тайни в този бизнес

Самородният му талант в сферата на търговията не е застрашен от липсата на специализирано образование. Признава, че единствено той от цялата фамилия не е агроном. Но разсъждава, че дипломата сама по себе си не е гаранция за успех. Днес Тихомир има самочувствието, че може да сложи всеки опитен агроном „в джоба си”. И тази негова увереност идва от дългите години трупани знания и от детайлното познаване на всички процеси и тънкости в разсадопроизводството. Шеговито подхвърля: „ Ако срещна клиент, който знае повече от мен, аз ще си тръгна, казвайки му, че не мога да му доставя посадъчен материал”. Често си спомня думите на гръцки партньор, който му казал преди години: „В цял свят разсадопроизводството е за най-умните хора, които са заети в земеделието”. И днес остава под въздействието на тази мисъл и усилията му са насочени към това да докаже, че самият той е пример за нейната истинност. „За съжаление обаче у нас много са малко хората, които знаят какво правят и затова разсадникарският бизнес в България не върви”, е констатацията на Тихомир.

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Юли 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg