Даваме все повече субсидии за животновъдство, а цените на продуктите и храните, идващи от сектора, не намаляват, алармира в началото на август т.г. министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Тревогата му съвпадна във времето с вече драстично поскъпналите до 35–40 на сто фуражи за животните. Агроминистърът поясни, че парите, които отиват при българските животновъди, излизат от националния бюджет, а не са евросубсидии. Такива за родното животновъдство, уви, не бяха договорени от тези, които подписаха и приеха условията и правата на нашето еврочленство! Затова, по думите на д-р Найденов, вече „стотици милиони са дадени от нашите данъци, но тази несправедливост ще се коригира в бюджета за 2014 г.”, закани се той. Един от основните въпроси, според него, е как се случва така, че в животновъдството се наливат стотици милиони, а секторът продължава трудния си период.
На проблема почти светкавично реагира изпълнителната ни власт. Премиерът Бойко Борисов свика на 1 август т.г. консултативен съвет с участието на представители на цялата верига на производството на месо и мляко. Всички се фокусираха върху изясняване причините за вдигащите се цени на храните. Трябваше да се разбере къде се къса веригата от производителя до потребителя. И понеже последният е с все по-затворено портмоне за консумация на качествени храни от месо и мляко, това на свой ред е и другият бич срещу рентабилното им производство. В същото време естествено е когато разходите за едно производство се увеличат, да се вдигне и крайната цена. Но с колко?
|